Pratite nas

Hrvatska

Opća opasnost u Letovaniću – rekordni val prolazi Murskim Središćem

Objavljeno

na

Sjeverozapad Hrvatske bori se s nabujalim rijekama! Kod Murskog Središća, vodostaj Mure opet raste. Nakon što je sinoć probio rekord od 506 centimetara, jutros je u 8 sati izmjeren vodostaj od 535 centimetara s daljnjom tendencijom rasta. Na terenu su sve raspoložive snage.

Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom.
I dalje je za cijelo područje rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje obrane od poplave.

Sisačko-moslavačka županija očekuje dva vodena vala. Val nabujale Kupe iz Karlovca stiže u Letovanić, gdje je proglašena opća opasnost zbog ugroze stambenog objekta, te Žažinu, a tijekom dana očekuje se i u Sisku. Vrh vala rijeke Save, pak, u Sisak bi trebao stići sutra. Očekuju se rekordne količine vode. Cijelu noć su mještani naselja u sisačkom Pokuplju zbog porasta Kupe gradili zečje nasipe. Pomaže im i vojska. U Letovaniću je nekoliko gospodarskih objekata poplavljeno. Hrvatske vode su postavile pumpu kojom ispumpavaju zaobalne vode i vraćaju ih u korito Kupe.

Problema ima i u Petrinji. Vatrogasci i vojska noćas su se borili s nenadano naglim porastom zaobalnih voda koje su ugrozile 10-ak stambenih objekata.

U Karlovcu i dalje traje izvanredno stanje zbog poplave, iako je na gradskim mjernim stanicama zabilježen pad vodostaja Kupe od maksimalnih 844 centimetara prije dva dana na 773, te Korane s 845 na 780 centimetara. U protekla 24 sata Županijski centar 112 u Karlovcu zaprimio je 508 poziva građana za pomoć. Vatrogasci se bore sa zaobalnim vodama koje su mjestimice probile karlovački nasip na Kupi, a pod vodom su i dalje mnoga naselja nizvodno od grada. Samo su se rijetki odlučili na evakuaciju, u ova dva dana njih 50-ak.

Raste vodostaj Une. U Hrvatskoj Kostajnici proglašeno je izvanredno stanje. Stanovnici se boje da Sava na ušću ne prima Unu i da će vodostaj još rasti. Nekim ljudima iz ulice Kavrlja voda ulazi kroz zidove. Poplavljeni su Gradec Pokupski i Jamnica. Za Gradec mještani kažu da je otok.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Krstičević: Prikupljaju se informacije u vezi otmice hrvatskog pomorca

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Krstičević rekao je u ponedjeljak da se prikupljaju informacije kako bi se vidjelo što se može učiniti za hrvatskog pomorca kojega su s ostalim članovima posade sa švicarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati.

“Koliko imam informacije, Ministarstvo vanjskih polova provjerava kako da se dođe do tih informacija da vidimo što možemo i moramo učiniti u korist hrvatskog pomorca,” rekao je Krstičević novinarima u splitskoj vojnoj luci Lora, gdje je nazočio svečanom dočeku raketne topovnjače “Vukovar” koja je sudjelovala u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian.

Nigerijski gusari oteli su 12 članova posade švicarskog teretnog broda Glarus, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, javile su prošle noći agencije, a potvrdila švicarska brodarska tvrtka Massoel.

Sindikat pomoraca Hrvatske je na vezi s kolegama iz švicarskog sindikata i navodi da brodarska tvrtka Massoel nastoji riješiti nastalu situaciju.

(Hina)

 

Nigerijski gusari oteli posadu švicarskog broda, među njima i državljanina BiH i Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ivan Penava: ‘Ovo neće biti jedini prosvjed’

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je u Vukovaru kako ga ne impresionira pokretanje više postupaka za ratne zločine nakon njegove najave prosvjeda u Vukovaru zbog nedovoljne učinkovitosti državnih službi u procesuiranju ratnih zločina, javlja HRT.

“Mene to uopće ne impresionira, mi ćemo vidjeti rezultat kroz godinu, dvije, isto kao kao što ga vidimo kroz ovih 27 godina”, istaknuo je Penava i dodao,

“Možemo mi sad govorit sve, ‘podvostručit ćemo timove, udeseterostručit ćemo timove’, ali to je i dalje nula; jednako kao i sto i tisuću i jedan puta nula. To je stvaranje nekog dojma, ne treba sumnjati, s druge strane, u dobru namjeru. Treba dati ljudima šansu, stručnim timovima, koji to rade, ali rezultat će govoriti. Sve ovo drugo je stvar dojmova i prezentacije”, istaknuo je Penava.

Na pitanje novinara vjeruje li ozbiljno da će prosvjed pritisnuti institucije vukovarski gradonačelnik je poručio:

“Vjerujem da da, jer to neće biti jedini prosvjed, stvarat ćemo kontinuirani pritisak u tom smjeru”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari