Connect with us

Hrvatska

Opća opasnost u Letovaniću – rekordni val prolazi Murskim Središćem

Objavljeno

on

Sjeverozapad Hrvatske bori se s nabujalim rijekama! Kod Murskog Središća, vodostaj Mure opet raste. Nakon što je sinoć probio rekord od 506 centimetara, jutros je u 8 sati izmjeren vodostaj od 535 centimetara s daljnjom tendencijom rasta. Na terenu su sve raspoložive snage.

Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom.
I dalje je za cijelo područje rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje obrane od poplave.

Sisačko-moslavačka županija očekuje dva vodena vala. Val nabujale Kupe iz Karlovca stiže u Letovanić, gdje je proglašena opća opasnost zbog ugroze stambenog objekta, te Žažinu, a tijekom dana očekuje se i u Sisku. Vrh vala rijeke Save, pak, u Sisak bi trebao stići sutra. Očekuju se rekordne količine vode. Cijelu noć su mještani naselja u sisačkom Pokuplju zbog porasta Kupe gradili zečje nasipe. Pomaže im i vojska. U Letovaniću je nekoliko gospodarskih objekata poplavljeno. Hrvatske vode su postavile pumpu kojom ispumpavaju zaobalne vode i vraćaju ih u korito Kupe.

Problema ima i u Petrinji. Vatrogasci i vojska noćas su se borili s nenadano naglim porastom zaobalnih voda koje su ugrozile 10-ak stambenih objekata.

U Karlovcu i dalje traje izvanredno stanje zbog poplave, iako je na gradskim mjernim stanicama zabilježen pad vodostaja Kupe od maksimalnih 844 centimetara prije dva dana na 773, te Korane s 845 na 780 centimetara. U protekla 24 sata Županijski centar 112 u Karlovcu zaprimio je 508 poziva građana za pomoć. Vatrogasci se bore sa zaobalnim vodama koje su mjestimice probile karlovački nasip na Kupi, a pod vodom su i dalje mnoga naselja nizvodno od grada. Samo su se rijetki odlučili na evakuaciju, u ova dva dana njih 50-ak.

Raste vodostaj Une. U Hrvatskoj Kostajnici proglašeno je izvanredno stanje. Stanovnici se boje da Sava na ušću ne prima Unu i da će vodostaj još rasti. Nekim ljudima iz ulice Kavrlja voda ulazi kroz zidove. Poplavljeni su Gradec Pokupski i Jamnica. Za Gradec mještani kažu da je otok.

hrt.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari