Connect with us

Vijesti

Opća sjednica Vrhovnog suda – Milanovićev kandidat dobio 4 glasa, Mrčelu podržalo 29 sudaca

Objavljeno

on

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda kandidaturu dr. sc. Marina Mrčele, suca i aktualnog vršitelja dužnosti predsjednika VS-a, podržalo je 29 od 31 prisutnog suca. Mr. sc. Radovana Dobronića, suca Trgovačkog suda u Zagrebu, podržala su četiri suca, dok ostali kandidati nisu dobili ni jedan glas.

Dvojica sudaca nisu podržala ni jednog od petero kandidata. Vrhovni sud priopćio je da će mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda s obrazloženjem biti objavljeno u ponedjeljak.

Nakon objave obrazloženog mišljenja očekuje se da će petero kandidata predstaviti svoje programe na saborskom Odboru za pravosuđe, odnosno bit će intervjuirani kako bi i saborski Odbor donio većinsko mišljenje o kandidatima, piše Večernji List.

Prema predviđenoj ustavnoj i zakonskoj proceduri, predsjednik države Zoran Milanović, uvažavajući sve što se doznalo o kandidatima na Vrhovnom sudu i na saborskom Odboru te eventualno u javnosti, zatim bi trebao odlučiti koga će predložiti Hrvatskom saboru kao svog kandidata.

Predsjednik Milanović, međutim, tu je odluku donio i prije nego što je okončan postupak prijava na javni poziv pa tako nije znao da se protiv suca Dobronića vodi stegovni postupak zbog neispunjenja sudačke norme 2019. godine, što te godine, za razliku od prethodne tri kad je također ispunio normu oko 70-ak posto, nije bilo opravdano radom na složenijim predmetima, kako je ocijenio predsjednik Trgovačkog suda u Zagrebu.

Već na saborskom Odboru vidjet će se ima li sudac Dobronić šanse proći na glasovanju u Hrvatskom saboru unatoč toj okolnosti, kao i činjenici da njegov izbor za predsjednika VS-a podržavaju samo četvorica sudaca Vrhovnog suda, piše Večernji List.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR