Connect with us

Politika

Opća skupština UN-a aneksiju Krima proglasila nevaljanom; Ruske snage duž granice

Objavljeno

-

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je donijela neobvezujuću rezoluciju koja nevažećom proglašava referendum o odcjepljenju od Ukrajine koji je uz pomoć Moskve početkom mjeseca održan na Krimu, a Zapad tvrdi kako glasovanje UN-a u četvrtak pokazuje međunarodnu izolaciju Rusije.

Stotinu je glasova bilo za, jedanaest protiv, a 58 suzdržanih u skupštini 193 zemalja. Veći broj zemalja nije ni sudjelovao u glasanju. Zapadni diplomati kažu kako je broj glasova potpore rezoluciji viši nego što su očekivali zbog, kako su rekli, agresivna moskovskog lobiranja protiv.

Prije glasanja jedan visoki zapadni diplomat rekao je kako bi rezultat od 80 ili 90 glasova za bio ukrajinski uspjeh. Drugi su se zapadni diplomati složili i rekli kako kako postignuti rezultat pokazuje koliko je slaba potpora Moskvi diljem svijeta.

Rezolucija UN-a odražava tekst na koji je Moskva početkom mjeseca već stavila veto u Vijeću sigurnosti. Odobrena deklaracija odbacuje krimski referendum kao “nevaljan, te ne može biti temelj za mijenjanje statusa Autonomne Republike Krima ili grada Sevastopolja”.

Rusija se u rezoluciji izrijekom ne spominje, nego Opća skupština “poziva zemlje, međunarodne organizacije i specijalizirane agencije da ne priznaju mijenjanje statusa” Krima i Sevastoplja.

Iako je rezolucija neobvezujuća, zapadni diplomati kažu kako šalje snažnu poruku o izostanku potpore Rusiji kad je Krim u pitanju. Snažno lobiranje da članice UN-a nagovori na glasanje protiv, dokaz je koliko Moskva tu rezoluciju ozbiljno shvaća, tvrde.

Ruske snage duž granice

Rusija je razmjestila gotovo 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom, rekao je u četvrtak predsjednik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je mnogo više od 20.000 vojnika koliko spominje SAD.

“Gotovo 100.000 vojnika stacionirano je na ukrajinskoj granici. Spremni su za napad već nekoliko tjedana”, rekao je Andrij Parubij u govoru koji je, putem interneta, održao na sastanku Atlantskog vijeća, istraživačkog instituta iz Washingtona.

“Ruske snage nisu samo na Krimu, nalaze se duž cijele granice. Na sjeveru, istoku, jugu”, upozorio je.

(H)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari