Opći izbori u BiH bi trebali biti održani u nedjelju, 12. listopada

  0

  Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je sinoć sa 33 glasa “za” i pet “suzdržanih” Zakon o izinjeni i dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

  Zastupnici su prihvatili zaključak koji je predložio Mato Franjičević, zastupnik HDZ-a BiH, a kojim Zastupnički dom traži da Međuresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona što prije počne s radom koji treba rezultirati prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koje će značiti sveobuhvatnu reformu izbornoga zakonodavstva, uz potpuno otklanjanje svih neustavnih elemenata, te osiguranje da rezultati izbornog procesa u najvećoj mjeri odgovaraju izbornoj volji svih naroda i građana.

  Sam prijedlog u proceduru uputio je Staša Košarac, izasIanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a sadrži raspodjelu mandata za Zastupnički dom s teritorija RS-a te nazive gradova i općina u RS-u u skladu s njihovim službenim nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji ovog entiteta.

  Naime, navedenim zakonom želi se provesti odluka Ustavnog suda BiH u vezi s usklađivanjem odredbi Izbornog zakona BiH sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

  Središnje izborno povjerenstvo BiH bi trebalo 15. svibnja raspisati održavanje općih izbora 2014., naravno ukoliko zakon prođe i na Domu naroda.

  Izbori trebaju biti održani u nedjelju, 12. listopada. Naime, prema odredbama Izbornog zakona BiH, izbori se održavaju prve nedjelje u listopadu ukoliko se taj datum ne poklapa s vjerskim praznikom. Imajući u vidu činjenicu da ove godine drugi dan praznika Bajrama pada u prvu nedjelju listopada, zbog toga se održavanje izbora pomjera za sljedeću nedelju.

  bljesak.info

  facebook komentari