Pratite nas

BiH

Opći izbori u BiH: Izlaznost birača do 11 sati

Objavljeno

na

Prema prodacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH od 10:30 sati sva biračka mjesta su bila otvorena. Prema još uvijek nepotpunim podacima do kašnjenja između nekoliko minuta i sat vremena je došlo na 85 biračkih mjesta u 26 općina u BiH.

Na 142 birališta na području Grada Mostara do 11 sati glasovalo je 13 705 od 97,210 upisanih birača, odnosno nešto više od 14 posto.

Kako se doznaje u Izbornom povjerenstvu Grada Mostara, izborni proces za sada se odvija bez većih problema uz manje pritužbe građana koje se odnose na nedovoljnu istaknutost lokacija birališta.

U općini Ljubuški do 11 sati glasovalo je 8,54 posto birača odnosno 2 521 birač od ukupno 21 534 registriranih birača s pravom glasa.

o 11 sati na 119 redovnih biračkih mjesta u Brčko distriktu izašla su 7 102 birača ili 15,78 posto od registriranih.

U općini Neum do 11 sati glasovalo je 391 ili 11 posto birača, potvrdio je za Fenu predsjednik općinskog izbornog povjerenstva te općine Petar Raguž.

U 11 sati na birališta u općini Domaljevac-Šamac izašao je 551 birač ili 14 posto od ukupnog biračkog tijela. Izbori se odvijaju u miru i bez većih problema.

Na 23 redovita biračka mjesta u općini Odžak do 11 sati glasovao je ukupno 2101 birač ili 12,93 od prijavljenih na biračkom popisu.

Na biralištima u općini Stolac do 11 sati svoju građansku dužnost obavilo je 2 288 od 10 417 upisanih birača, odnosno 22 posto.

U općini Grude do 11 sati glasovalo je 11,68 posto birača odnosno 1 475 birača od ukupno 12 600 registriranih birača s pravom glasa.

U općini Prozor/Rama do 11 sati glasovalo je 612 birača, potvrdio je za Fenu predsjednik općinskog izbornog povjerenstva te općine Mile Anić.

Na birališta do 11 sati u općini Orašje izašlo je 2 335 birača ili 13,81 posto od registriranih. Na biralištima nema većih gužvi i izbori teku bez većih problema, a došlo je do kašnjenja zbog greški prilikom dovoženja listića, pa je na nekim biračkim mjestima došao materijal za Republiku Srpsku.

U općini Konjic, prema podacima Općinskog izbornog povjerenstva, do 11 sati glasovalo je oko 19 posto građana, odnosno 4.340 od 22.056 osoba upisanih na birački popis.

U općini Posušje do 11 sati glasovala su 1 574 birača od ukupno 13 213 registriranih birača s pravom glasa.

Do 11 sati na birališta u općini Gradačac izašla su 4.394 birača ili 12,43 posto od registriranih.

Prema prvim podacima Općinskog izbornog povjerenstva Ravno, u toj općini do 11 sati glasovalo je 216 od 1217 upisanih birača, odnosno oko 18 posto.

U Prijedoru je do 11 sati glasalo 11.785 birača ili 13,5 posto od upisnih u birački popis. Najveći odziv zabilježen je u Donjoj Bistrici gdje je glasalo 28,25 posto građana, a najmanji u Prijedoru – Centar šest svega 4,32 posto

Do 11 sati u općini Široki Brijeg glasovalo je 18, 41 posto odnosno 4 112 birača. Do 11 sati u Čitluku je glasovalo 1 829 ili 13,78 birača.

Do 11 sati u općini Čapljina glasovalo je 2 950 ili 13, 77 birača, potvrdio je za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva te općine Vedran Sušak.

U općini Kupres sva biračka mjesta otvorena su na vrijeme i glasovanje protječe u najboljem redu, kazala je za Fenu predsjednica općinskog izbornog povjerenstva Marica Vrgoč. Do 11 sati na biračka mjesta je izašlo 400 birača ili 17,5 posto.

bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari