Pratite nas

Događaji

Općina Otok: Izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su posmrtni ostatci fra Joze Olujića (1888.-1944.)

Objavljeno

na

Na lokalitetu „Jama Križnjača“, između sela Gale i Gljeva, Općina Otok, utorak 7. veljače 2017. godine, izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su posmrtni ostatci fra Joze Olujića (1888.-1944.), uglednog franjevca i prirodoslovca svjetskog glasa koji je živio i djelovao u Samostanu Gospe Sinjske i na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju a kojeg su mučili i ubili partizani.

Ekshumacija je izvršena u organizaciji Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, a temeljem naloga nadležnog suca istrage.

U procesu ekshumacije bili su prisutni Stjepan Sučić, zamjenik ministra branitelja Republike Hrvatske, patolog Antonio Alujević, predstavnik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Božo Norac-Kljajo, župnik Župe Gala-Gljev fra Mladen Marić, predstavnik Općine Otok Marko Mravak te predstavnici vojske, policije i Crvenog križa.

Posmrtne ostatke iz jame duboke 30 metara, iznijeli su članovi speološkog društva „Špiljar“ iz Splita pod vodstvom speologa Tonćija Rađe. Još 2013. godine „Slobodna Dalmacija“ objavila je članak kako su članovi špeološkog društva „Špiljar“ iz Splita na dnu jame Križnjača pronašli kostur koji je bio kamenjem pokriven.

Od tada se pretpostavlja da je na tom mjestu ubijen i u jamu bačen fra Jozo Olujić, ne isključuje se ni mogućnost da je na tom mjestu ubijen i fra Metod Vezilić (1883.-1944.), župnik Gale i Gljeva koga su također domaći partizani odveli mučili i ubili.

Pronađeni posmrtni ostatci obradit će se na Zavodu za sudsku medicinu i vještačenje u Splitu, te će se provesti DNK analiza uzorka kako bi se žrtva identificirala.

Zaklela se zemlja raju, da se svake tajne znaju.

Selo Gala i župa Gala-Gljev / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Normaliziranje stanja u Hercegovini, posljednji pacijent napustio Covid bolnicu

Objavljeno

na

Objavio

Covid bolnicu u Mostaru u ponedjeljak je napustio posljednji pacijent, a u trima županijama u Hercegovini počeo je nakon višemjesečnih restrikcija uvedenih zbog koronavirusa, funkcionirati javni prijevoz, otvaraju se vrtići i počinju treninzi u sportskim klubovima.

Kako su izvijestili iz Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije, u Covid bolnici koja je uspostavljena pri Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru više nema pacijenata zaraženih koronavirusom. U toj je bolnici s područja triju županija u Hercegovini preminulo ukupno 19 pacijenata.

Posljednjih desetak dana nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, zbog čega su vlasti naložile ublažavanje mjera.
Od ponedjeljka s radom je počeo javni prijevoz, ali uz primjenu mjera fizičkog razmaka i dezinfekcije prigodom ulaska u autobuse. Prometuje manji broj autobusa nego inače. Zbog sigurnosti vozači i putnici moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

S radom su od ponedjeljka počeli i vrtići pa je laknulo zaposlenim roditeljima koji su se duže vremena morali sami snalaziti oko čuvanja djece.

Sportski klubovi, uključujući i sportske škole za mlade krenule su s redovnim treninzima, a djeci je naloženo poštivanje mjera zabrane grljenja, rukovanja, zajedničkog tuširanja.
Područje Hercegovine je nakon banjolučke regije bilo najpogođenije zarazom koronavirusa. (Hina)

VIZE ZA BIH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno

na

Objavio

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je tijekom Krimskog rata organizirala njegu za ranjene vojnike i vodila obuku medicinskih sestara.

– Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, značajke su jedinstvenog poziva medicinskih sestara.

Ne polažu Hipokratovu zakletvu ali su desna i lijeva ruka liječnicima, uvijek posvećeni bolesniku.

Svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima želimo sretan Međunarodni dan sestrinstva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari