Connect with us

Događaji

Općina Otok: Izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su posmrtni ostatci fra Joze Olujića (1888.-1944.)

Objavljeno

-

Na lokalitetu „Jama Križnjača“, između sela Gale i Gljeva, Općina Otok, utorak 7. veljače 2017. godine, izvršena je ekshumacija posmrtnih ostataka za koje se pretpostavlja da su posmrtni ostatci fra Joze Olujića (1888.-1944.), uglednog franjevca i prirodoslovca svjetskog glasa koji je živio i djelovao u Samostanu Gospe Sinjske i na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju a kojeg su mučili i ubili partizani.

Ekshumacija je izvršena u organizaciji Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, a temeljem naloga nadležnog suca istrage.

U procesu ekshumacije bili su prisutni Stjepan Sučić, zamjenik ministra branitelja Republike Hrvatske, patolog Antonio Alujević, predstavnik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Božo Norac-Kljajo, župnik Župe Gala-Gljev fra Mladen Marić, predstavnik Općine Otok Marko Mravak te predstavnici vojske, policije i Crvenog križa.

Posmrtne ostatke iz jame duboke 30 metara, iznijeli su članovi speološkog društva „Špiljar“ iz Splita pod vodstvom speologa Tonćija Rađe. Još 2013. godine „Slobodna Dalmacija“ objavila je članak kako su članovi špeološkog društva „Špiljar“ iz Splita na dnu jame Križnjača pronašli kostur koji je bio kamenjem pokriven.

Od tada se pretpostavlja da je na tom mjestu ubijen i u jamu bačen fra Jozo Olujić, ne isključuje se ni mogućnost da je na tom mjestu ubijen i fra Metod Vezilić (1883.-1944.), župnik Gale i Gljeva koga su također domaći partizani odveli mučili i ubili.

Pronađeni posmrtni ostatci obradit će se na Zavodu za sudsku medicinu i vještačenje u Splitu, te će se provesti DNK analiza uzorka kako bi se žrtva identificirala.

Zaklela se zemlja raju, da se svake tajne znaju.

Selo Gala i župa Gala-Gljev / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari