Connect with us

BiH

Općina Usora zatražila policijsku istragu o kampu s obukom djece

Objavljeno

on

Općinsko vijeće Usore pozvalo je u četvrtak policijske agencije u Bosni i Hercegovini da istraže djelovanje vehabističke organizacije Asker i obuku djece provedenu tijekom siječnja u kampu na granici sa susjednom općinom Tešanj, ističući da je objava toga videa izazvala uznemirenost u ovoj općini većinski nastanjenoj Hrvatima.

Nakon sjednice Općinsko vijeće Usore je priopćilo kako je potrebno utvrditi istinu “o aktivnostima kojima se bave udruga Asker (turski vojnik) i slične airsoft udruge, posebice s aspekta prikrivenih oblika militarizacije i eventualne zloporabe djece”.

Riječ je o udrugama koje prakticiraju airsoft, vojni simulacijski sport sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja.

Pri tome su naveli da policijske agencije trebaju istražiti sve okolnosti s obzirom da je objavljivanje video zapisa na kojemu se djeca i mladići uz pratnju vehabija obučavaju u kampu “unijelo značajnu uznemirenost i izazvalo reakcije brojnih građana općine Usora zbog mogućeg narušavanja sigurnosne situacije i usložnjavanja međunarodnih odnosa”.

Općinsko vijeće Usore pozvalo je sve građane na smirenost i suzdržanost od neprimjerenih reakcija i nepotrebne retorike koja bi moglo dovesti do narušavanja odnosa u ovoj zajednici.

Ravnatelj policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Perica Stanić izjavio je za medije da će ova agencija poduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti na utvrđivanju činjenica u svezi s ovim slučajem.

Na servisu Youtubeu objavljen je dvadesetominutni video o obuci 30-tak djece većinom osnovnoškolskog uzrasta koji su krajem siječnja tamo bili polaznici “zimskog kampa” što ga je organizirala vehabistička udruga Asker. Za dio medija u Sarajevu radi se o redovitom treningu djece, no mediji na hrvatskom i srpskom jeziku naveli su kako sve podsjeća na vojnu obuku uz vjersku islamsku indoktrinaciju.  (Hina)

Mladići Asker akademije pozirali sa ISIL-ovom zastavom (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR