Connect with us

Politika

Oporba: 17 zastupnika nije se pojavilo na glasovanju o opozivu Plenkovića

Objavljeno

-

Foto: Hina

Glasovanje o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću potvrdilo je u petak da je iza njega stabilna većina, ali i otkrilo da se na glasovanju nije pojavilo čak 17 zastupnika  iz redova oporbe koja je inicirala opoziv.

Saborski  podaci otkrivaju da na glasovanju nije bilo petero zastupnika iz Kluba Socijaldemokrata: Davora Bernardića, Erika Fabijanića, Katice Glamuzine, Rajka Ostojića i Sanje Udović .

Nisu došli ni IDS-ovi Emil Daus i Marin Lerotić.

Na glasovanju nisu bili ni SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić,  ‘mostovac’ Ante Kujundžić, HSS-ovac Željko Lenart, te Reformistica Natalija Martinčević.

Nije bilo ni Marijane Puljak iz Centra, Željka Sačića  iz Hrvatskih suverenista i zastupnika Fokusa Darija Zurovca.

U sabornicu nisu došli ni nezavisni Vinko Grčić i Stjepan Kovač kao ni Miroslav Škoro iz Kluba Za pravednu Hrvatsku čiji je kolega Milan Vrkljan bio suzdržan oko oporbene inicijative da se opozove premijer Plenković.

U Saboru je 74 oporbenih zastupnika, ruku za opoziv dignulo ih je 56.

“Oni koji se nisu pojavili, a nisu bolesni ili nemaju neki drugi opravdani razlog, to će unutar svojih Klubova morati objasniti”, izjavio je Peđa Grbin (SDP). Vladajuća većina je i dalje na 77 i to govori da još uvijek imamo one koji ne vide, ne žele vidjeti, prave se da ne žele vidjeti ili su potpuno svjesni svega i baš ih briga što se s ovom zemljom događa, ustvrdio je.

Na pitanje što govori o oporbi koja ne dođe u punom sastavu na glasanje o opozivu premijera, Grbin je ponavljao kako ne razumije pitanje.

Grmoja: Opoziv instrument kojim oporba upozorava na stanje u društvu

Na to što oporba nije bila u punom sastavu, Nikola Grmoja iz Mosta ističe kako ionako nisu ni mislili da je moguće prikupiti dovoljno ruku za rušenje premijera.

“Opoziv je instrument kojim oporba upozorava na stanje u društvu, na sve afere, činjenicu da Plenkovićevi suradnici trguju utjecajem i da se on sam spominje kao onaj u čijem je uredu predstavljan sporni softver Gabrijele Žalac… Tako da je oporba napravila sve što je mogla, više od ovoga ne možemo”, kazao je.

“Da možemo, onda bismo mi bili vlast”, istaknuo je Grmoja dodavši kako je ovo najveći broj glasova koji je oporba prikupila na glasanju za neku inicijativu.

Upitana što je s onima koji ne dođu na glasanje, Sandra Benčić (Možemo) rekla da je to opravdano nekima koji imaju za to zdravstveno opravdanje ili su spriječeni opravdanim obavezama. Ali, onima koji to nemaju – glasali su nedolaskom.

Benčić je na novinarski upit pojasnila i da se Milana Vrkljana (Pravedna Hrvatska) više neće pozivati na sastanke opozicije i dogovore jer ne može sudjelovati kao član većine u dogovorima opozicije. (Hina)

Vrkljan: Ne želim podržati platformu koja se okuplja oko Milanovića niti rusku destabilizaciju Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari