Connect with us

Politika

Oporba: Neozbiljan odlazak ministra financija u vrijeme ozbiljnih ekonomskih izazova

Objavljeno

-

Foto: Hina

Oporbeni zastupnici u srijedu nisu krili iznenađenje neočekivanom ostavkom ministra financija Zdravka Marića, traže podrobnije objašnjenje za taj potez zbog ozbiljnih ekonomskih izazova pred kojima je Hrvatska, dok njegov nasljednik Marko Primorac od njih nije dobio “palac gore”.

SDP-ov šef Peđa Grbin izjavio je kako su se poklopile dvije situacije koje pokazuju koliko je Vlada u ovom trenutku nefunkcionalna.

Grbin: Marić bi teško našao novac za gubitak arbitražnog spora

Uz ostavku Marića Hrvatska je izgubila arbitražni postupak pokrenut 2013. godine, vezano uz plinski biznis i onaj “fantastični” koruptivni dogovor Ive Sanadera zabilježen u jednom zagrebačkom restoranu, istaknuo je.

“Nema dvojbe da je Marić bio profesionalac u svom poslu, no, uz njega su bile vezane neke afere, od Agrokora, ljetovanja pa nadalje, a meni kao ljevičaru bitno je da je bio profesionalan u vođenju neoliberalne politike, koja je porezno honorirala najbogatije, često nauštrb siromašnih”, ocijenio je.

Da je ostao ministar, vjerujem da bi mu jako teško bilo naći novac kojim će se isplatiti milijarde kuna za gubitak arbitražnog spora. Zbog čega o tome saznajemo iz anonimnih izvora umjesto da je premijer održao press konferenciju, kao što je učinio 2016. godine na Badnjak, kada je najavio da će se Ina otkupiti od MOL-a, pita Grbin.

Očekuje objašnjenje Marićeve ostavke jer, napominje, ovo što je šturo rečeno nije dovoljno budući da je u Hrvatskoj trenutno zbog posljedica pandemije i inflacije ključno Ministarstvo financija.

„Odlazi čovjek koji je, bez obzira na politiku kakvu je vodio, ipak znao svoj posao, pa u Vladi više nema nikoga za koga bismo mogli reći da je kompetentan, nego isključivo i jedino lojalan Andreju Plenkoviću. Tako Hrvatska ne može dalje, pogotovo s velikim inflatornim izazovima pred kojima se nalazimo”, smatra Grbin.

Novi ministar financija Marko Primorac ne ulijeva mu povjerenje jer njegovo dosadašnje iskustvo ne pokazuje da bi se mogao uhvatiti ukoštac s financijskim sustavom u trenutku kada Hrvatska ima ovakve probleme, pa se uopće ne zna kakvu ekonomsku politiku namjerava voditi.

Hajduković: Prelazak na euro je neozbiljno osmišljen i proveden

Socijaldemokrat Domagoj Hajduković opisao je Marića kao “jahtaša, prijatelja moćnih hotelijera i Agrokorovog čovjeka”, ocijenivši da “diže ručnu” u svjetlu gospodarskog tsunamija koji nas čeka.

„Ispunio je svoje ambicije, napustio je brod koji, ako ne tone, onda se bar ozbiljno ljulja, i što nam je ostavio? Prelazak na euro, vrlo neozbiljno osmišljen i proveden, inflaciju koja divlja, stotine tisuća građana na rubu siromaštva. Iznenađen sam jer je, po njegovim riječima, uvođenje eura trebala biti kruna njegove karijere, a sad je odlučio otići”, kazao je.

Smatra da će Marko Primorac teško nastaviti Marićev posao budući da Hrvatska nije dobro pripremljena na prelazak na euro.

Po onome što je iz medija pročitao o Primorcu, kaže kako ga ne ohrabruje Marićev nasljednik. “Cijepio se preko reda, to pokazuje koliko je moralna osoba, a o njegovim stručnim kompetencijama ne mogu govoriti”, napomenuo je.

Benčić: Na ovakvoj funkciji ostaješ i kad je teško

Odlaskom Marića iznenađena je i zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić koja očekuje od Marića i premijera Plenkovića da jasno i detaljno izlože javnosti razloge ostavke.

“U trenucima rastuće inflacije, uvođenja eura, nadolazeće recesije, rasta vanjskog duga, a u svjetlu današnje odluke kojom je Hrvatska izgubila arbitražni spor s MOL-om, pa će morati platiti oko dvije milijarde kuna odštete, smatramo da je apsolutno neozbiljno i neodgovorno da ministar financija, kao najjači ministar u Vladi, daje ostavku, što saznajemo u 10 navečer, a ne ponudi niti jedno objašnjenje”, kazala je.

Nismo u mirnom razdoblju nego u općoj globalnoj nestabilnosti, pa nije prihvatljivo objašnjenje da je Mariću dosta ovog posla.

“Kad preuzmeš ovakvu funkciju imaš određenu odgovornost da ostaneš i onda kad je teško, pa i onda kad ti je svega dosta, a dobio si ponudu za 10 puta bolju plaću. Preuzeo si javnu dužnosničku funkciju pa na njoj ostaješ sve dok imaš povjerenje Vlade ili parlamenta”, poručila je Benčić.

Komentirajući gubitak Hrvatske u arbitražnom sporu s MOL-om, Benčić je poručila da taj spor nismo smjeli izgubiti.

„Što Hrvatska može napraviti? Može se riješiti HDZ-a pa više nećemo plaćati milijarde za njihove korupcijske afere. Suradnja s MOL-om će nas na kraju koštati desetke milijardi”, smatra Benčić.

Pavliček: Ostavka će se odraziti na stabilnost Vlade

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) zapitao je koliko je Vlada još jaka ako iz nje odlazi najjača karika.

“Marić je bio dorastao svom zadatku i naravno da smo svi iznenađeni jer se nalazimo u neizvjesnoj financijskoj situaciji. Od premijera očekujemo obrazloženje zašto je Marić napustio Vladu”, rekao je.

Ovo će se itekako odraziti na stabilnost Vlade i vrlo lako bi se moglo ići prema prijevremenim izborima, ocijenio je.

Budući ministar Primorac ne dolazi iz realnog sektora, što mu je veliki minus, pa je pitanje koliko će se uspjeti snaći u razdoblju recesije pred nama, poručuje Pavliček. (Hina)

Milić: Oporba se mora moliti Bogu da ne idemo na izbore, u kakvom su stanju

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari