Connect with us

Politika

Oporba: Odgoda glasanja je poraz HDZ-a

Objavljeno

on

Nakon što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u petak odgodio glasanje zbog nedostatka kvoruma, oporba je uz ocjenu da je to poraz HDZ-a napustila sabornicu u koju će se vratiti ako se na dnevni red vrati glasanje o izmjenama Zakona o HGK.

Zvonimir Troskot iz Mosta, koji je inicirao zakonske izmjene, ocijenio je da su vladajući maknuli taj prijedlog s dnevnog reda glasanja kada su vidjeli da bi mogao biti izglasan.

Troskot je novinarima izjavio kako su izašli jer smatraju da im je oduzeto najvažnije demokratsko pravo da se izjasne po pitanju spomenutog zakona, jer zato i jesu ovdje.

Poduzetnici, obrtnici, ali i Sabor svedeni na cirkus

“Mi ćemo se boriti i borimo se za poduzetnike i obrtnike jer ponovno se mažu oči. Njihova prava i dostojanstvo su svedeni na cirkus, kao što je sveden i ovaj Sabor gdje smo nekoliko puta prekinuti u iznošenju naših ideja”, poručio je.

Zastupnici su trebali izglasati i izmjene Zakona o obnovi nakon razornih potresa na Banovini, koji bi se proširio na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju. No, kako je oporba napustila sabornicu, a HDZ nije imao kvorum, glasanje i o tom Zakonu je odgođeno.

Na primjedbu novinara da ih sada HDZ može prozivati zbog kašnjenja obnove, Troskot je naglasio kako je ovo neminovni poraz HDZ-a.

“Oporbene stranke su se ujedinile i uspjeli smo čak razjediniti vladajuće. Više nema koraka nazad, ovo je borba za naše poduzetnike i obrtnike, radnike, koji skapavaju, a s druge strane imamo prekomjerno trošenje HGK zadnjih 25 godina”, zaključio je Troskot.

HDZ je pokazao srednji prst svima stradalima u potresu

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je da se u Saboru dogodio presedan. “HDZ je danas odlučio pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu kako bi pokazali političku snagu. I Jandrokovića i Plenkovića i HDZ može biti sram”, poručio je Grbin.

Podsjetio je da je prije nekoliko godina je promijenjen Poslovnik koji je omogućio oporbi da u određenim trenutcima može staviti neke točke na dnevni red.

“Oporba je ovaj tjedan stavila ovu točku na dnevni red i za nas je to izuzetno važno pitanje jer u ovim trenucima neizvjesnosti smatramo da kada Vlada već nema osmišljen paket pomoći, moramo podržati inicijative koje dolaze iz poduzetničkog sektora”, ustvrdio je.

Međutim, dodao je Grbin, predsjednik Sabora je izvan svih normalnih okvira odlučio da se o toj točki ne glasa iako su je raspravili.

Istaknuo je da su zatražili stanku i prije nego li se oporba stigla konzultirati, a predsjednik Sabora je otkazao glasanje bez obzira na važne zakone koji su se trebali izglasati. Kazao je i kako je HDZ tu točku mogao ostaviti na dnevnom redu glasanja kao zadnju te napustiti sabornicu, pa oporba ne bi imala kvorum.

“Osigurajte na bilo koji način da se ne izglasa, ali stavite na dnevni red i mi bismo ostali u Saboru i glasali o svemu o čemu se trebalo glasati, ali HDZ je odgodio glasanje”, kazao je Grbin i dodao da će se vratiti u sabornicu ako vrate tu točku.

Nećemo tolerirati tiraniju vladajuće većine

Čelnik Zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević naglasio je kako su svi oporbeni klubovi zauzeli stav da neće tolerirati tiraniju vladajuće većine u Saboru.

“Da se nismo sada postavili, nastao bi opasan presedan gdje bi se svaki prijedlog oporbe za koji smo skupili 30 potpisa mogao odgađati glasanje unedogled”, ocijenio je .

“Da su bili fer, mogli smo danas izglasati Zakon o obnovi, Nacionalnu razvojnu strategiju, mogli su staviti ovo na sam kraj glasanja, ali su odlučili da igraju na mišiće. Mi to nećemo tolerirati, ovo je apsolutno njihova odgovornost”, poručio je Tomašević.

Hrvatska zarobljena od elita, pogotovo HDZ-a i partnera

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica rekao je kako dugo upozoravaju da je Hrvatska zarobljena od strane elita, pogotovo HDZ-a i njegovih partnera.

“Ovo što se danas dogodilo je još jedna potvrda toj tezi i ispada da je HGK svetinja i da će HDZ izazvati kaos u Saboru da bi zaštitili tu ustanovu. Oporba je danas s pravom ovako nastupila, a i dalje smo spremni glasovati po drugim točkama”, kazao je Bartulica.

Današnji dan, dodao je, bit će novi trenutak u povijesti Sabora i “nadam se da će ljudi shvatiti da smo spremni podržati važne zakone, ali ne po svaku cijenu i nećemo pristati na ovaj HDZ-ov igrokaz”.

Lider Kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović ocijenio je da je njegova stranka danas napravila razliku u Saboru jer su prvi jasno rekli da neće podržavati igrokaz i pozvali sve ostale zastupnike da ne drže stolice Vladi Andreja Plenkovića.

Jandroković je svim poduzetnicima poslao šamar

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je da je Jandroković napravio presedan.

“O Zakonu o HGK raspravljali smo do dugo u noć, a HDZ-ovci su u raspravi govorili da za poduzetnike želimo novu, transparentnu, drugačiju HGK, a ovime je Jandroković svim poduzetnicima poslao šamar i poručio im ‘ja sam taj koji ću reći što vam treba”, kazala je.

Oporba je, istaknula je Mrak Taritaš, pokazala da ne upućuje samo kritike, nego i konkretne prijedloge te da se ujedinila bez obzira na svjetonazor.

“Pokazali smo da pušu neki novi vjetrovi kada je riječ o demokraciji, ali kada je u pitanju HDZ sve ostaje po starom. Jandroković je sjeo za govornicu i rekao ‘ja sam gazda i ja ću odlučivati kada će se o čemu glasati’. E, gospodine predsjedniče Sabora, to baš nije tako, poručila je.

Dalija Orešković iz Centra ocijenila da je Jandroković odgađanjem glasanja imao namjeru pojedine zastupnike pitati ‘kaj bi ti štel biti’.

“Danas je oporba, ujedinjena i usuglašena, održala lekciju HDZ-u kako funkcionira parlamentarna demokracija i uvjerena sam da od danas više ništa neće biti kao što je bilo do sada. Ranije sam rekla da je Hrvatska oteta od HDZ-a, što je značilo da su otete institucije kojima HDZ upravlja i vlada” ocijenila je.

“Sabor je danas konačno postao institucija u kojoj HDZ više nema takvu moć kao što je imao do sada”, zaključila je Orešković. (Hina)

Plenković: Naš najstariji zastupnik bori se za život, a oni to odluče iskoristiti. Neću im to zaboraviti!

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari