Connect with us

Politika

Oporba: Prva godina mandata Milanovića u znaku njegova karaktera

Objavljeno

on

Saborska oporba ocijenila je u četvrtak da je prvu godinu mandata hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića odredio njegov karakter, ali i da se nije dovoljno posvetio životnim problemima građana.

„Prva godina protekla je u skladu s očekivanjima, u dijelu svojih javnih polemika daje drugačiji pogled na stvari koji upotpunjuje sliku, ponekad zbog stila i cinizma kojim se služi se fokus skrene na neke druge stvari”, izjavio je Arsen Bauk (SDP).

S obzirom na ustavne ovlasti koje ima, smatra Bauk, predsjednik nije napravio nijednu pogrešku, a vrijednost za koje se zalaže su zajedničke. „A stil je ipak samo njegov”, zaključio je.

Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica smatra da Milanović traži svoj prostor u političkoj areni, ali da često to čini na nespretan način.

„Mislim da on ponekad previše iskreno kaže ono što zaista misli pa izaziva možda i neke vlastite birače, ali to je njegov problem a ne naš. Rekao je da je predsjednik s karakterom i sve više vidimo kakav je taj karakter”, rekao je Bartulica.

Bartulica ocjenjuje da je ponekad bolje relaksirati a ne potencirati neke odnose u društvu, te se nada da će predsjednik ubuduće i biti u stanju kao zreli političar sjesti za stol i pronalaziti rješenja, a ne stalno izazivati tenzije.

Nikola Grmoja (Most) rekao je da se Milanović ponaša kao „valovi korone”, jedno vrijeme je mirno, a onda krenu obračuni koji potraju nekoliko tjedana pa se ponovno primiri.

„Iako me zabavlja ta polemika bio bih sretniji da se više bavi problemima koji muče hrvatske građane, da se snažnije suprotstavi korupciji, ako i on nije dio tih struktura”, kazao je Grmoja.

Dobrim je ocijenio odnos Milanovića prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a podržava i njegovu borbu za slobodu govora. U konačnici o njegovim potezima suditi će birači na izborima, ustvrdio je Grmoja.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista ocijenio je da će se predsjednik Milanović ponekad pokazati kao pravi suverenist s nekim izjavama, pogotovo prema susjedima na istoku, ali, dodaje, “onda će opet sve to uprskati i proliti kao krava tek izmuzeno mlijeko”.

Cijeli niz primjera pokazao je da dolazi iz jedne druge političke niše nego što su Hrvatski suverenisti, kazao je.

“Jadranka Kosor je izjavila da je najvažnija stvar koju je napravio osuda ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’. Ako je to najbolje, ona mu je mandat -1, i neprolazna ocjena definitivno”, zaključio je Zekanović.

Anka Mrak Taritaš (Glas) kazala je da Zoran Milanović kao „predsjednik s karakterom” pokazuje i dobre i loše strane tog karaktera. Dobrim stranama smatra što je u određenim stvarima dosljedan, primjerice kod pozdrav Za dom spremni.

„Dosljedno kad se pojavi netko s takvom oznakom na majci ili kapi on u tome neće sudjelovati”, rekla je Mrak Taritaš.

S druge strane, dodala je, jasno izražava stavove koje ponekad izazivaju rasprave u javnosti i njegov karakter je da ponekad u tome malo i pretjera.

Katarina Peović (RF) prvu godinu mandata Milanovića ocijenila je „nesupstancijalnom, s previše verbalnih okršaja, a premalo konkretnih mjera”.

Iako funkcija predsjednika nema neku veliku izvršnu važnost, Peović drži da predsjednik može zagovarati politike vraćanja dostojanstva obespravljenoj većini koja živi jako teško. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari