Connect with us

Gluposti

Oporba prvu sjednicu počela kritikom programa vlade i koalicije HDZ-a i DP-a

Objavljeno

-

Hina

Na početku prve sjednice novog saziva Hrvatskog sabora saborski zastupnici slobodne govore iskoristili su za kritiku programa nove Vlade te koalicije HDZ-a i DP-a.

Miro Bulj (Klub Mosta) kazao je da je program vlade pamleft koji treba baciti u smeće jer u njemu nema ništa.

„Imamo ministarstvo demografije, a sve je izdvojeno u druga ministarstva, neka kolege iz Domovinskog pokreta dobro pročitaju i vide da imaju ministarstvo bez ičega”, rekao je zastupnik istaknuvši da nije predviđen ni prostor ni namještaj.

„Najprije treba naći sobu, pa je treba bojati jedno godinu dana, pa treba naći namještaj”, dodao je.

Bulj je posebno apostrofirao i problem ilegalnih migranata koji prelaze državnu granicu.

„Ugrožena je nacionalna sigurnost i država ima ustavnu obavezu štititi granicu, a događa se da svakodnevno ilegalni ulaze duž cijele granice”.

Program nove vlade kritizirala je i Sanja Radolović (Klub SDP-a) ustvrdivši kako je riječ o programu raspodjele fotelja između HDZ-a i „starog HDZ-a” odnosno Domovinskog pokreta. Tvrdi da je program kopija programa iz 2016. u kojem je HDZ također stavio naglasak na demografiju a nije napravio ništa.

Kamen spoticaja nove vlade biti će ideologija, DP će pokušati deratificirati Istanbulsku konvenciju i pokušati uskratiti pravo žena na izbor i to će biti početak kraja nove vlade, predviđa Radolović.

Napomenula je i kako će nova vlada imati sedam potpredsjednika, nikad više u hrvatskoj povijest.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista, stranke Pravo i pravda i nezavisnog zastupnika Josipa Jurčevića) podsjetio je kako su DP-ovci digli kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića, govorili da laže, da je njegova vlada veleizdajnička a sada „lete u zagrljaj” HDZ-u.

„Takvim ponašanjem DP prišio je etiketu politici da je kao ženska osoba najstarijeg zanata i svi zaslužuju Oscara za glumu”, kazao je.

I on predviđa da se ništa neće ostvariti od onoga što je DP obećavao, ni vojska na granici, ni ukidanje kvota za strane radnike, ni borba protiv korupcije, ni deratifikacija Istanbulske konvencije.

„Devedeset posto onoga što su pričali prije izbora neće napraviti osim što će si osigurati fotelje”, ustvrdio je i ocijenio da je to prevara birača.

Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika nezavisni i Fokus) prigovorila je što je program vlade dobila tek oko ponoći pa očito nitko ni ne očekuje da ga zastupnici pročitaju i o njemu ozbiljno raspravljaju.

Po pitanju demografije, kazala je, vlada navodi da će dati popuste za brojne javne usluge obiteljima s više djece, a koliki će biti popusti i za koje javne usluge „na nama je da gatamo”.

U programu, dodala je, navodi se i skrb za nacionalne manjine.

„Ako ih je netko ugrozio onda je to onaj isti koji sada pokušava ponuditi rješenje”, rekla je Selak Raspudić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas