Connect with us

Politika

Oporba: Rasprave često skreću prema populizmu; HDZ: predložene izmjene neprovedive

Objavljeno

-

Zastupnici oporbenih klubova poručili su u srijedu tijekom rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika da je potrebno mijenjati način rada Sabora kako ne bi skrenuo prema populizmu dok iz HDZ-a odgovaraju da predložene promjene Poslovnika nisu provedive u praksi.

”Rasprave u parlamentu često postaju zabave za građane a ne rasprave o meritumu, o onome što je naš zadatak, a to je stvaranje boljih zakonskih okvira za bolji život građana”, rekla je zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec tijekom rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika koje je predložila oporbena zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić.

Njezin prijedlog izmjena došao je na raspravu nakon što je Ustavni sud u srpnju prihvatio stav oporbe da svaki zastupnik može predložiti Poslovnik i njegove izmjene, da to nije samo pravo Odbora za Ustav kako su argumentirali predsjednik Sabora Gordan Jandroković i HDZ-ova većina.

Arsen Bauk (SDP) podržao je prijedlog prema kojemu članovi Vlade moraju doći u Sabor i dati usmeni odgovor na zastupničko pitanje ako nisu uspjeli na njega pismeno odgovoriti 30 dana od primitka.

SDP: Propisivanje zastupničke kvote za održavanje rasprava moglo bi koristiti vladajućima

No, ne podupire uvođenje kvote od jedne trećine svih zastupnika koji moraju biti prisutni u sabornici kako bi se rasprava mogla održati. ”Zašto bih ja morao sjedit ovdje i slušati kako HDZ-ovci repliciraju jedni drugome”, upitao je Bauk.

SDP-ova potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac upozorila je da bi spomenuta kvota lako mogla koristiti interesima vladajućih. ‘Boji se da bi vladajući opstrukcijom rada namjerno doveli Sabor u situaciju da se o nekim prijedlozima ne može raspravljati, ako se opozicija dobro ne grupira.

Zastupnik IDS-a Emil Daus smatra da je došlo vrijeme za promjenu Poslovnika kojeg mnogi zastupnici krše ili zloupotrebljavaju.

”Mislimo da Poslovnik treba značajno poboljšati zbog povećanja demokratičnosti i sadržajnosti samih rasprava, kao i zbog smanjenja populizma, politikanstva i nepristojnosti”, rekao je.

Daus je potom izložio IDS-ove prijedloge među kojima je skraćivanje vremenskog trajanja govora ili izlaganja zakonskih prijedloga jer smatra da su trenutno predugi, zbog čega se brzo gubi koncentracija.

Zastupnica kluba Centra i Glasa Anka Mrak Taritaš zalaže se za ukidanje replika prema zastupnicima iz istog saborskog kluba, dok bi povredu poslovnika mogli tražiti samo predsjednici klubova. Smatra da malo tko može biti zadovoljan sadašnjim Poslovnikom ili slikama iz sabornice u javnosti.

”Smisao demokracije je raspravljanje, propitivanje nečijeg razmišljanja. No, ni mi se međusobno ne slušamo već smo na laptopu ili mobitelu. Kako onda očekivati da nas građani slušaju”, izjavila je Mrak Taritaš.

Milanović Litre: Neki se zastupnici više ponašaju kao lakrdijaši nego kao dostojni predstavnici naše nacije

Problem vidi u ponašanju pojedinih zastupnika koje šteti dignitetu Sabora vidi i Marko Milanović Litre iz kluba Hrvatskih suverenista

”Neki se zastupnici više ponašaju kao lakrdijaši nego kao dostojni predstavnici naše nacije. Sasvim je jasno da ovi klaunovi u parlamentu služe vladajućoj stranci, plešu uz njihovu melodiju. Ovakvo ponašanje ponižava Sabor i svodi ga na običan cirkus u kojem zečevi vode glavnu riječ”, naglasio je.

Vladajući HDZ neće podržati promjene koje predlaže Selak Raspudić, rekao je Damir Habijan. Smatra da bi njezini prijedlozi bili teško provedivi u praksi, kao na primjer obaveza sudjelovanja ministara na raspravama o temama iz njihovih resora, jer više ne bi mogli slati državne tajnike.

“Što ako je ministar recimo na bolovanju? Nebitno ako moramo donijeti neke zakone radi NPOO-a (Nacionalni plan oporavka i otpornosti) ili radi usklađivanja s europskim zakonima, to će sve čekati jer ministar mora doći na sjednicu”, izjavio je.

Habijan smatra da aktualni Poslovnik ostavlja oporbi dovoljno prostora za sudjelovanje u radu Sabora, što ne bi bio slučaj ukoliko bi se usvojile predložene izmjene jer mnogi oporbeni klubovi, s obzirom da broje manje od pet zastupnika, više ne bi postojali. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas