Oporba u Sloveniji traži temeljito istraživanje masovnih grobnica iz vremena poraća i suđenje odgovornima ako su živi

2

Vodeća slovenska oporbena stranka u petak je u parlamentarnu proceduru uložila prijedlog zakona kojim predlaže pokušaj identifikacije žrtava iz masovnih grobnica iz vremena neposredno po završetku Drugog svjetskog rata, a novim bi se zakonom uz to policiji, tužiteljstvu i sudskim organima naložio da se aktivno uključe u otkrivanje počinitelja, dok bi se takve grobnice tretiralo i zaštitilo kao mjesta zločina.

Izmjenom važećeg zakona koji se odnosi na tzv. “prikrivena ratna grobišta” – kojih je do sada u Sloveniji evidentirano više od 600 – Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše predlaže i traži da se odgovorni za poratne masovne egzekucije bez sudske presude ako su živi sudski procesuiraju jer se radi o zločinima protiv čovječnosti koji ne zastarjevaju.

U svom priopćenju vodeća oporbena stranka navodi da sadašnji zakon to ne omogućava jer “sistematske ratne zločine” koje je organizirala država i komunističko vodstvo u poraću “izuzima iz sistema kaznenog prava”.

Zato predlažu da se u postupke otkrivanja i obilježavanja takvih mjesta aktivno uključe organi gonjenja, tužiteljstvo i sudovi, te da se ubijene u poratnim likvidacijama tretira kao i druge ubijene, prema načelima kaznenog postupka.

“Nakon što se zaštite dokazi, što se mora odvijati brzo, kazneni postupci i određivanje uzroka smrti, ne smiju dalje biti smetnja dostojnom pokopu žrtava”, navode u stranci.

Sadašnji zakon, tvrde, to ne omogućava jer pruža diskrecijsko pravo policiji i tužiteljstvu da ne pokrenu istragu i kazneni postupak iako je jasno da se radilo o zločinima koje je organizirala država, odnosno poratna komunistička vlast, te da je riječ o zločinima protiv čovječnosti, ratnim zločinima, a u nekim slučajevima i zločinu genocida, tvrde u Janšinoj stranci.

Kako dodaju, žrtve poratnih izvansudskih umorstava treba tretirati po načelima kaznenog postupka kao i sve druge ubijene osobe.

“Među usmrćenima je i velik broj žena i djece, bebe, pa čak i trudnice za koje je kobno bilo samo to što su deportirani iz sabirnih logora u Austriji”, navode uz svoj prijedlog novog zakona o prikrivenim grobištima.

facebook komentari

  • josip

    Sinovi ovih koji su ubijali sada su u foteljama a sinovi ovih koji su ginili tada i sada u Domovinskom ratu se ubijaju i prose

  • kvaternik

    bravo Slovenci!
    hrvatski macimudani uporno šute, jer boje se da iskopane kosti nepravedno ubijenih ne bi progovorile o njihovoj prošlosti i o prošlosti njihovih roditelja! istina i realnost strašno pogađaju!