Connect with us

Balkan

Oporbena vojvođanska Liga traži u Srbiji osudu agresije Rusije na Ukrajinu

Objavljeno

-

Oporbena stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputila je u četvrtak Skupštini Vojvodine na usvajanje deklaraciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, nastavljajući time politiku protivljenja širenju ruskog utjecaja u Srbiji.

„Prošlo je točno godinu dana od kada je Ruska Federacija započela barbarsku agresiju na državu Ukrajinu. Do sada je u ovoj krvavoj agresiji poginulo najmanje 300.000 ljudi“, navodi se u prijedlogu Deklaracije koju je uputio šef kluba zastupnika „Vojvođanska fronta – LSV, VP“ u Skupštini Vojvodine Saša Šućurović.

Podsjećajući da je rusku agresiju na Ukrajinu osudio cijeli svijet, kao i Srbija u Općoj skupštini UN-a, Šućurović je pozvao vojvođanske zastupnike da potporom Deklaraciji pridonesu „bržem prekidu agresije i povlačenju ruske vojske na međunarodno priznate granice iz 1991. godine.“

LSV i njezin koalicijski partner Vojvođanski klub jedine su političke opcije u zemlji koje otvoreno govore o, kako navode, „malignom utjecaju Rusije u Srbiji“.

„Ruske službe slobodno mešetare po našoj zemlji. Neki mediji predstavljaju prave informativne službe ruskog glavnog stožera. Rad takozvanog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu su od samog formiranja, prije 11 godina, pratile kontroverzije, među kojima je jedna od najvećih sumnja da je riječ o ruskoj obavještajnoj, pa i vojnoj bazi“, priopćila je LSV sredinom ovoga mjeseca.

Umjesto da taj centar zatvori, istaknula je Liga, „Srbija dopušta ruske akcije u Srbiji i regiji, i tako praktično destabilizira i samu sebe“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, koju od studenog 2022. vodi Bojan Kostreš, prodemokratska je stranka koja se zalaže za jednakost građana bez obzira na različitost, a u svojemu fokusu ima „ostvarivanje punog subjektiviteta Vojvodine kao autonomne pokrajine i europske regije“.

Na posljednjim izborima u Srbiji početkom 2022. surađivala je s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini (DSHV), što je rezultiralo ulaskom predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova u Skupštinu Srbije i njegovim kasnijim imenovanjem za ministra u srbijanskoj vladi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari