Pratite nas

Komentar

Oporbenjaci su izbjegli Plenkovića jer nisu imali ništa što je potrebno za taj sastanak – ni muda ni programe

Objavljeno

na

Cijeli dan traju rasprave o tome je li premijer Plenković pogriješio kad je čelnike oporbe posebno zvao na razgovore o budućnosti Hrvatske, piše Ante Gugo na facebooku:

Naime, većina onih koji će iduće četiri godine na kreiranje hrvatske politike utjecati iz oporbenih klupa svoje odbijanje dolaska na razgovore opravdala je time što im poziv na razgovor nije stigao pisanim putem, što nije sve išlo kroz protokol i vjerojatno urudžbeni zapisnik i što nisu pozvani svi zajedno kao oporba.

Na razgovor je bio pristao jedino Most, ali u takvoj situaciji kad su svi drugi odbili doći, njihova odluka da se i oni zahvale premijeru na pozivu, može biti shvaćena.

Ako znamo kakvi su sve izazovi pred hrvatskim političarima u tjednima i mjesecima koji dolaze onda nije teško složiti se s glasnogovornikom Vlade Marko Milić koji je postupak oporbe nazvao smiješnim. U još nečemu je bio u pravu Milić, kojeg je bilo ugodno vidjeti u sasvim novoj ulozi glasnogovornika američkog tipa pri čemu se odlično snašao.

To što je Andrej Plenković oporbene čelnike na razgovor pozvao posebno stvar je poštovanja prema njima. On je time iskazao poštovanje prema svakom od njih posebno i njihovoj stranci, a nije ih gledao kao nekakvu grupu bez identiteta i osobnosti. Nažalost, odbijanjem takvog formata razgovora čelnici oporbe su pokazali da ih je Plenković precijenio. Zašto kažem nažalost?

Poznato je da je svaka vlast kvalitetna onoliko koliko je oporba jaka. Nakon današnjeg postupka oporbenih čelnika ostaje nam samo da se uzdamo u Plenkovićevu savjest.

Kad bi čelnici oporbe imali barem malo političke mudrosti znali bi da, osim što im je premijer htio iskazati poštovanje pozivajući ih na osobne razgovore, postoji i još jedan važan razlog zbog kojeg on nije nikako smio organizirati kolektivni sastanak s njima.

Nikad niti jedan mudar političar ne bi organizirao sastanak u kojem bi bio sam protiv njih pet, šest. Svaka lista na izborima bila je protukandidat HDZ-u pa je i red da šef svake liste razgovara sa šefom vladajuće stranke koja ih je pobijedila. To što se oni boje reprize izbornih rezultata u osobnom sučeljavanju i stavljanju činjenica na stol, odnosno susreta s Plenkovićem tipa jedan na jedan, nije samo njihov problem.

Kao što već rekoh svakoj državi treba jaka oporba, a naša je danas pokazala da je prilično nesigurna i nesposobna. Konačno, već u predizbornoj kampanji smo vidjeli da oporba nije imala nikakvog suvislog programa pa je sasvim jasno da su oni današnji poziv premijera izbjegli jer jednostavno nisu imali s čim doći na sastanak, komentirao je Ante Gugo.

Glasnogovornik Vlade: Razlozi oporbe su neozbiljni, premijer neće ponoviti poziv

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari