Pratite nas

Magazin

Oprez u prometu – Započinje nova školska godina

Objavljeno

na

Sonja Srša

Dana 04.rujna 2017. godine započinje nova školska godina, što ujedno znači intenzivno sudjelovanje djece u prometu na našim cestama. Kako MKVC provodi razne projekte vezane uz sigurnost u  prometu na cestama  tako smo i prije upozoravali na sudjelovanje djece u prometu kao rizične skupine sudionika u prometu, a prvenstveno na polaznike prvih razreda koji po prvi puta samostalno sudjeluju u prometu. S obzirom na njihovu dob, sposobnost prosuđivanja, predviđanja i odlučivanja, neshvaćanjem opasnosti koje im prijete, ovom prilikom MOLIMO vozače motornih vozila na pojačan oprez posebno u blizini škola, vrtića i igrališta.

Stoga, članovi Moto kluba Veterani Croatia ovim putem MOLE sve vozače da svojim vozilom upravljaju onom brzinom koja je propisana, koja im ujedno omogućuje pravovremeno zaustavljanje, upotrebu zvučnog signala kad god to zahtijevaju razlozi sigurnosti, a osobito kad se pokraj kolnika nalaze razigrana djeca koja ne obraćaju pozornost i opasnost koja vreba oko njih. Ne treba zaboraviti da vozilo treba zaustaviti pri nailasku na obilježeni pješački prijelaz čak i kad djeca nisu stupila na njega, a očito imaju namjeru prijeći ga.

Nastavno na apel, ujedno molimo i roditelje da budu uzor svojoj djeci i podučavaju ispravnom ponašanju u prometu, kako bi navike vezane uz sigurnost prometa bile pravilne. Ujedno, svojim nepravilnim, neodgovornim ponašanjem i edukacijom roditelji nesvjesno preuzimaju moralnu odgovornost za nesreću koja se može dogoditi.

Stoga  roditelji, krećite se pravilno u prometu, prelazite kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu, poštujte zeleno i crveno svijetlo na semaforu, nikad s djecom ne pretrčavajte cestu, pokažite djetetu najkraći i najsigurniji put od kuće do škole, ukažite djetetu na moguće opasnosti koje vrebaju na tom putu koji ste odredili, pratite njegovo ponašanje u prometu i po potrebi ga ispravite i usmjerite, i najbitnije, učinite dijete vidljivim u prometu, tj. odjenite ga u odjeću (reflektirajući materijal) koja je vidljiva svim sudionicima u prometu.

Sonja Srša

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

dr. Ante Nazor: Može li se u Hrvatskoj biti povjesničar, a ne biti hrvatski povjesničar?

Objavljeno

na

Objavio

Podcast Velebit donosi razgovor s dr. Antom Nazorom, ravnateljom Hrvatskog memorijalno–dokumentacijskog centra domovinskog rata. Tema je više: o raspravi u Saboru o položaju Hrvata u BiH, o godišnjici presude šestorici hrvatskih političkih i vojnih vođa Herceg Bosne u Haagu i o događajima oko kurikula obrazovanja i statusa nacionalne povijesti u njemu. Ipak, neposredan povod ovome razgovoru je Nazorova knjiga “Domovinski rat – Pregled političke i diplomatske povijesti”, koja daje specifične odgovore hrvatskomu narodu na sva navedena pitanja, s pozicije hrvatskoga povjesničara.

S dr. Nazorom razgovara Marko Ljubić.

♦ Može li se kreirati državna politika i donositi zaključke i smjernice u Saboru bez poznavanja elementarnih povijesnih činjenica?
♦ Kome odgovara neznanje zastupnika i kuda vodi?

♦ Zašto hrvatski političari ne čitaju relevantne povijesne knjige i autore, a lako prihvaćaju aktivističke interpretacije dvojbenih autoriteta?
♦ Je li Nazorova knjiga iz uvoda odgovor na tzv. Briselsku čitanku?
♦ Što je neshvatljivo pa i sramotno u izlaganju Vesne Pusić povodom rasprave o statusu Hrvata u BiH?
♦ Kakav je odnos ministrice Nine Obuljen Koržinek prema Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru domovinskog rata?
♦ Namjeravaju li aktualna vlada i njezina resorna ministarstva realizirati stavove iz dokumenta dijaloga Vijeća za suočavanje s prošlošću, o poticanju i potpori znanstvenog istraživanja hrvatske prošlosti?

♦ Kakav prijedlog kurikula povijesti za hrvatske učenike priprema dr. Nazor i što mu je namjera?
♦ Može li se relevantno razgovarati o odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH, povijesti, sadašnjosti i budućnosti odnosa ta dva naroda, a ne poznavati sadržaj i poruke Islamske deklaracije Alije Izetbegovića?
♦ Zašto se u Hrvatskoj u javnom i političkom diskursu tolerira umjesto znanstvene interpretacije i argumentacije, aktivizam pod krinkom znanosti?
♦ Hoće li generacije hrvatske djece znati tko su, što su i koji je njihov stvarni nacionalni identitet i kada će znati?
♦ Zašto građanski odgoj ne nosi naziv domovinski odgoj?

♦ Može li se u Hrvatskoj biti povjesničar, a ne biti hrvatski povjesničar?
♦ Treba li 7. lipanja, dan kad je papa Ivan VIII. 879. godine uputio apostolski blagoslov hrvatskom knezu Branimiru kao vladaru hrvatskoga naroda na njegovom teritoriju, biti dan hrvatske državnosti?
♦ Je li proglašenjem hrvatske neovisnosti dana 25. lipnja rođena ili je tada obnovljena hrvatska država?

O tome i čitavom nizu drugih pitanja, pogledajte i poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Ivica Markota i Mate Knezović u Mojoj Hrvatskoj na Laudato TV

Objavljeno

na

Objavio

Dana 29.11. napunila se godina dana od izricanja drugostupanjske presude šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Što je tijekom dugih godina suđenja u Haagu država Hrvatska poduzimala kako do takve osude ne bi došlo?

Zašto se hrvatski general Slobodan Praljak odlučio na strašni čin oduzimanja života u sudnici? Je li Hrvatska u godinu dana od izricanja presude poduzela radnje koje bi mogle dokazati da su teze haaškog suda politički obojene a ne pravno utemeljene?

U Mojoj Hrvatskoj na Laudato TV gostovali su umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivica Markota i odvjetnik Mate Knezović koji su pokušali odgovoriti na ta i još mnoga druga pitanja. Emisiju uređuje i vodi Nada Prkačin.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari