Pratite nas

Događaji

Optuženi Bandićevi suradnici zbog Bundekfesta 2013 i šatora na trgu

Objavljeno

na

Uskok je podigao optužnicu protiv suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića tereteći ih za malverzacije vezane za pružanje usluga za Bundekfest 2013., davanja koncesije za ugostiteljski šator na središnjem zagrebačkom trgu i organiziranja manifestacije Zagrebački karneval 2011.

[ad id=”68099″]

Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su stručni savjetnik u gradskom Uredu za poljoprivredu Ratimir Jureković, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb (KDZ) Josip Nalis, ugostitelj Josip Katić, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović koji je bio predsjednik Organizacijskog odbora Bundekfesta i zamjenik pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić.

Navodeći samo inicijale okrivljenika, Uskok je izvijestio na svojim internetskim stranicama da ih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem.

Jurekovića se tereti da je od listopada 2013. do siječnja 2014. zatražio od ravnatelja KDZ-a Nalisa da društvima povezanim s ugostiteljem Katićem bez javnog natječaja osigura pružanje ugostiteljskih usluga u šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića.

Nalis je, prema Uskokovim tvrdnjama, poduzimao niz radnji kojima je izbjegao provođenje postupka javne nabave te je društvima s kojima je povezan ugostitelj Katić omogućio pružanje usluga u šatoru od najmanje 4,1 milijun kuna.

Lušetića se pak tereti da je kao zamjenik pročelnika zadužen za resor kulture od srpnja 2013. do listopada 2013. godine, nakon što je dogovorio poslove pružanja usluga za “Bundekfest 2013” s točno određenim pružateljima usluga, koristeći se autoritetom položaja naložio ravnatelju KDZ-a, ustanove koja je bila tehnički izvršitelj manifestacije, da protivno Zakonu o javnoj nabavi ugovore o poslovima pružanja usluga za potrebe manifestacije sklopi sa subjektima koje je on prethodno odabrao. Time je, sumnja Uskok, omogućio da dva obrta i jedno društvo, bez postupka javne nabave, dobiju poslove u vrijednosti od 886.683 kuna.

Glavnog tajnika Zagrebačkog športskog saveza Zdenka Antunovića tereti se da je od svibnja 2014. do listopada 2014., koristeći okolnost da ga je zagrebački gradonačelnik zadužio da u ime Grada vodi organizaciju manifestacije “Bundekfest 2014” zatražio od Josipa Nalisa da poslove pružanja usluga za potrebe manifestacije ugovori s poslovnim subjektima koje je prethodno odabrao. Nalis je to prihvatio i time omogućio da tri društva i jedan obrt, bez javne nabave dobiju poslove vrijedne oko 2,4 milijuna kuna.

Zdenka Antunovića također se tereti da je u veljači i ožujku 2011. od odgovorne osobe jednog društva zatražio 10.000 eura kako bi ishodio da se tom društvu dodijeli organiziranje manifestacije “Zagrebački karneval 2011”.
Nakon što se odgovorna osoba jednog društva obratila Uredu gradonačelnika i iskazala interes za organizaciju te manifestacije, gradonačelnik ga je uputio da sve u vezi s tim dogovori s Antunovićem, iako on nije imao nikakvu formalnu ulogu u organiziranju te i sličnih manifestacija u gradu, navodi Uskok.

Antunović je potom, koristeći okolnost da je višegodišnji istaknuti sportski djelatnik, da je direktor KK Cibona, te da je osoba od povjerenja gradonačelnika, što je odgovornoj osobi tog društva bilo poznato, zatražio 10.000 eura kako bi zauzvrat u gradu ishodio da se tom društvu dodijeli organiziranje navedene manifestacije kao i donošenje svih potrebnih rješenja nadležnih službi Grada Zagreba, na što je odgovorna osoba društva pristala te mu je u više navrata predala najmanje 50 tisuća kuna.

Uskok je podigao optužnicu u tim slučajevima isti dan kada je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog sud obustavilo postupak protiv gradonačelnika Bandića u slučaju pogodovanja udruzi “U ime obitelji” i dan nakon što je policija na zahtjev Uskoka iz ureda stranke Bandić Milan 365 i zagrebačke gradske uprave izuzimala dokumente vezane uz održavanje i reklamiranje konvencije stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, održane početkom srpnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari