Connect with us

Kronika

Optužnica protiv tri osobe u vezi sa uništavanjem viškova naoružanja

Objavljeno

-

[quote]Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za kaznena djela u vezi s uništavanjem viškova naoružanja, čime je ostvarena protupravna imovinska korist od oko 500.000 KM.[/quote]

 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal, korupciju i terorizam Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Marija Šege, rođenog 1960. u Sarajevu, Šefika Hasanovića Seska, rođenog 1966. u Novom Travniku, te Muhameda Gurbeta, rođenog 1962. godine u Bugojnu.

Optuženi se terete da su u od 2007. do 2009. godine, optuženi Šego i Hasanović kao službene osobe u institucijama BiH, odnosno Ministarstvu obrane, te optuženi Gurbeta kao direktor poduzeća Binas dd Bugojno, počinili kaznena djela nesavjesnog rada u službi, zlouporabe položaja ili ovlasti i produženo kazneno djelo krivotvorenja isprave.

Počinjenim kaznenim djelima nanesena je velika šteta državi Bosni i Hercegovini zbog velikih količina naoružanja koje su prikazane kao uništene, iako uništavanje nije izvršeno, što je izazvalo veliku opasnost za sigurnosnu situaciju.

U optužnici se navodi da su optuženi na različite načine ostvarili nezakonitu imovinsku korist i oštetili državu BiH za iznos od oko pola milijuna KM.

Navedena kaznena djela počinjena su na način da viškovi naoružanja, uključujući granate, mine, ručne bombe, tromblone, upaljače i druga eksplozivna sredstva, koji su bili određeni za uništavanje, nisu uništeni, iako su naplaćena sredstva za njihovo uništavanje.

Krivotvorenom dokumentacijom lažno je prikazivano da su eksplozivna sredstva uništena, a ona su ostajala u skladištima, što je utvrđeno provedenom istragom, kada je uviđajem pripadnika SIPA-e, u lipnju 2010. godine, pronađena velika količina minsko-eksplozivnih sredstava, koja su lažno prikazana kao uništena.

za-kupovinu-oruzja-ratne-opreme-potroseno-1-6-biliona-dolara-slika-26227Također, u optužnici se navodi da je lažno prikazivano uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava, koja su kasnije procesom delaboracije rastavljana i dobivene sirovine prodavane, čime je ostvarena znatna imovinska korist.

Nadalje, istragom je utvrđeno da su određena minsko-eksplozivna sredstva, koja su trebala biti uništena, prepravljana te dalje prodavana kao nova.

Istragom Tužiteljstva BiH i ovlaštenih policijskih agencija utvrđeno je da se u ovom slučaju zlouporaba radi o stotinama tisuća granata i minsko-eksplozivnih sredstava, koja su činjenjem ovih kaznenih djela ostala u opticaju, te na taj način ugrožavala sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH ostvarilo je značajnu suradnju s Povjerenstvom Parlamentarnme skupštine BiH, koja je radila na procesu analize zakonitosti procesa uništavanja viškova oružja i streljiva i čiji je izvještaj bio koristan u istrazi Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH uputilo je optužnicu na potvrđivanje Sudu BiH.

FENA/KLIX

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas