Connect with us

Iz Svijeta

Optužnica protiv Trumpa večeras u Senatu

Objavljeno

on

Foto: J. Scott Applewhite /AP

Demokrati u ponedjeljak predaju američkom Senatu optužnicu protiv Donalda Trumpa, što će označiti službeni početak povijesnog postupka opoziva bivšeg predsjednika zbog “poticanja na pobunu”.

Nakon svečane predaje, postupak opoziva, prvi u kojemu se sudi bivšem predsjedniku, počet će tek 9. veljače.

Taj datum, o kojemu su se dogovorili republikanci i demokrati, rezultat je želje da se Donaldu Trumpu ostavi dovoljno vremena za pripremu obrane. Ali i Joeu Bidenu da počne mandat s većim brojem članova kabineta potvrđenih u Senatu i prihvaćanjem, nada se, njegovih prvih velikih projekata.

Podizanjem optužnice za “poticanje na pobunu” o kojoj je 13. siječnja glasao Zastupnički dom, Donald Trump je postao prvi američki predsjednik protiv kojega je dvaput pokrenut postupak opoziva.

Oko 19.00 sati (01.00 sat po srednjoeuropskom vremenu) demokratski “tužitelji” u Zastupničkom domu proći će dugim i bogato urešenim hodnicima koji ga dijele od Senata kako bi predali optužnicu za 45. predsjednika Sjedinjenih Država.

Zatim će ju pročitati senatorima.

Donalda Trumpa se tereti da je “poticao pristaše” na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata na predsjedničkim izborima, Joea Bidena.

Osuda u Senatu čini se nemoguća u ovoj fazi jer Donald Trump, i dalje veoma popularan među svojim biračima, računa na znatnu potporu u gornjem domu.

Iako su demokrati preuzeli kontrolu u Senatu, a imaju je i u Zastupničkom domu, njihova je većina krajnje krhka: imaju 50 mjesta u Senatu, kao i republikanci. U slučaju jednakog broja glasova potpredsjednica Kamala Harris ima pravo iskoristiti svoj glas i osigurati prevagu u korist demokrata.

No trebat će im 60 glasova za provedbu velikih reforma i dvije trećine glasova u Senatu za opoziv Donalda Trumpa. (H/K.)

Ivica Šola: Bidenov govor kroz ljubičaste naočale

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari