Pratite nas

Politika

Orban: Ako EPP bude išla sve bliže ljevici, to nije naš put

Objavljeno

na

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da su Hrvatska i Mađarska prijateljske zemlje kojima je u interesu jačanje međusobne suradnje i razvoj projekata koji imaju prekograničnu dimenziju.

Nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Plenković je novinarima rekao kako današnje otvorenje učeničkog doma mađarskog Prosvjetno-kulturnog centra u Osijeku, čiju je

izgradnju s 10 milijuna kuna financirala hrvatska vlada, na simboličan način pokazuje poštovanje prema mađarskoj manjini u Hrvatskoj.
Drago nam je da mađarska vlada brine o Hrvatima koji žive u Mađarskoj, podupirući slične projekte i centre koji postoje u više mađarskih gradova, dodao je Plenković.

Izvijestio je kako su ostale teme razgovora s Orbanom bile fokusirane na informiranje mađarske strane o pripremama Hrvatske za predsjedanjem Vijećem EU-a, gdje Hrvatska ima četiri bloka prioriteta; Europu koja raste i razvija se, Europu koja povezuje, Europu koja štiti i Europu koja je globalno utjecajna.

Dodao je kako će poseban interes biti na tri velika politička dosjea, od kojih je jedan uređenje budućih odnosa s Velikom Britanijom, ako ta zemlja s 31. siječnjem izađe iz EU-a. Drugi je nastavak pregovora oko sedmogodišnjeg proračuna EU-a, a treći sastanak na vrhu između članica EU i država jugoistoka Europe u Zagrebu. Na tom bi sastanku razgovarali o temi proširenja EU-a, gdje dijelimo stav da bi kao prvi korak trebalo pronaći način za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je Plenković.

Orban je kazao kako su Mađarskoj bliske sve četiri odrednice hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, te da obje zemlje smatraju kako kriteriji za pristupanje EU-u, koji trebaju biti ispunjeni, moraju biti isti za sve države koje žele pristupiti.

Govoreći o bilateralnim odnosima kazao je kako su povijesno dobro utemeljeni, ne samo na prijateljstvu, već ponekad i na strateškoj suradnji.
“Očito je da vaša zemlja ne može biti uspješna bez uspješnog susjeda u Mađarskoj, a Mađarska ne može biti uspješna bez uspješnog susjeda u Hrvatskoj. Kao i u privatnom životu, ako imate nekretninu, a vaš susjed nije uspješan, vrijednost vaše nekretnine je manja. Stoga smo vrlo zainteresirani da imamo uspješne susjede, a mislim da nam je to zajednički interes”, ocijenio je Orban.

Smatra kako su manjine u tom smislu imaju važnu ulogu u obje zemlje. Radimo najbolje što možemo za hrvatsku manjinu koja živi u Mađarskoj, a sretan sam što vidim da Hrvatska čini najbolje što može da mađarska zajednica očuva svoj identitet, kulturu i obrazovanje, rekao je Orban, istaknuvši kako je vrlo optimističan u svezi budućnosti.

Na upit novinara, Orban je kazao kako se nije razgovaralo o odnosima INA-e i MOL-a, jer su se u razgovorima fokusirali na regionalna pitanja.
Na upit je li se razgovaralo o suspenziji njegove stranke Fidesz u Europskoj pučkoj stranci (EPP), za koju su glasovali i predstavnici HDZ-a, i načinima rješavanja tog problema, Orban je kazao kako vrlo poštuje HDZ kao vladajuću stranku u Hrvatskoj, jer je s hrvatskim političarima počeo surađivati još u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, s kojim je također dobro surađivao.

Smatra kako će stoga HDZ uvijek biti na njihovoj strani, jer dijele iste vrijednosti, još od vremena Franje Tuđmana do danas, te da ih HDZ, kao vladajuća stranka u Hrvatskoj, nikada neće izdati, jer su s njima uvijek mogli o svemu razgovarati i savjetovati se.
Ističe kako će u Fideszu “sami odlučiti o svojoj sudbini” te da moraju vidjeti hoće li se novo vodstvo EPP-a, izabrano na nedavnom kongresu u Zagrebu, nastaviti približavati ljevici ili ne.

Ako budu išli sve bliže ljevici, to nije naš put. Ako su spremni ponovno razmisliti o tome što EPP sada čini i vratiti se više kršćansko-nacionalnim korijenima, možemo nastaviti djelovati unutar EPP-a. Trebamo malo vremena za procjenu i donošenje odluke, najmanje dva do tri mjeseca, rekao je Orban.

Na upit prati li zbivanja oko predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, te da komentira izjavu predsjedničkog kandidata i bivšeg premijera Zorana Milanovića da on nije njegovo društvo, Orban je kazao kako odluku o budućem hrvatskom predsjedniku trebaju donijeti Hrvati te da ne želi o tome ništa komentirati, niti se u to miješati.

Činjenica je da su u vrijeme dok je političar kojeg ste spomenuli bio hrvatski premijer hrvatsko-mađarski odnosi dosta patili, ocijenio je premijer Orban. (Hina)

 

Plenković i Orban otvorili mađarski učenički dom u Osijeku

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ivan Anušić: U idućih desetak dana predstavit ćemo tim

Objavljeno

na

Objavio

Ivan Anušić, osječko-baranjski župan i šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, dao je izjavu za N1 nakon sastanka u središnjici HDZ-a na kojem se raspravljalo, između ostalog, i o pripremama za unutarstranačke izbore u stranci.

Anušić kaže kako još nije poznato hoće li kandidat za Plenkovićeva zamjenika biti on ili Tomislav Medved, ministar branitelja.

“Ekipirali smo se, odredili otprilike i pozicije i ljude koji bi se trebali kandidirati na unutarstranačkim izborima. Na idućoj sjednici Predsjedništva će se raspisati izbori i onda krećemo s imenima i prezimenima najužeg tima aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića. Nismo došli do konačnog popisa. U idućih desetak dana predstavit ćemo tim.”, rekao je.

Ne bi mu smetalo, kaže, da u vodstvo stranke uđe netko iz alternativne opcije koju predvode Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier.

“Što članstvo odluči i što bude htjelo, tako će i biti. Glasa se jedan član, jedan glas, vjerojatno neće svi proći, vjerojatno će netko iz konkurentske ekipe ući ili neće. Očekujemo da svi koji budu ušli u Predsjedništvo, da će se ponašati u interesu stranke, u interesu države i onih koje predstavljaju. Legalist sam i poštivat ću svaku odluku naših članova. Nije bitan nitko pojedinačno, bitna je država”, smatra osječko-baranjski župan.

Anušić se ne slaže s konstatacijom kako Plenković formira tim iz redova stranačke desnice, s obzirom na prigovore da je stranku gurnuo u lijevi centar.

“Tomislav Medved i Damir Krstičević su ministri u Vladi od njenog osnutka”, naglasio je. “Okupljanjem tima pokušava se zadovoljiti HDZ teritorijalno i ljudi koji na neki način predstavljaju narod, braniteljsku populaciju, gospodarstvo, mlade…”, pojasnio je Anušić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Predložit ću Saboru da novi ministar bude Vili Beroš

Objavljeno

na

Objavio

Na sastanku HDZ-ovog Odbora za zdravstvo jednoglasno je prihvaćen prijedlog premijera Andreja Plenkovića, da se prof.dr. Vilija Beroša Saboru predloži za novog ministra zdravstva.

Nakon završetka sjednice Plenković se obratio novinarima.

Nakon konzultacija s HDZ-ovim Odborom za zdravstvo i vrhom stranke želim obavijestiti javnost da ću Saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude Vili Beroš – izjavio je Plenković nakon sjednice, prenosi Jutarnji list

Radi se o čovjeku koji poznaje sustav i koji se vrlo brzo može snaći u ulozi ministra zdravstva – rekao je premijer.

Plenković je potom objasnio i kojim su se kriterijima vodili pri odabiru.

Vodili smo se kriterijima da resor treba voditi čovjek koji poznaje sustav. Beroš je iskusan, poznaje zdravstveni sustav, ima sve stručne kompetencije i kvalifikacije – uvjerava Plenković.

Za Jutarnji list je Beroš netom nakon što je potvrđena informacija da će on naslijediti Kujundžića rekao kako zahvaljuje premijeru Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju.

Kao ministar zdravstva intenzivirat ću sve one aktivnosti koje sam i do sada poduzimao kao pomoćnik, posebno na unapređenju zdravstvene zaštite naših građana, većoj i boljoj dostupnosti medicinskih usluga pacijentima u cijeloj zemlji, a s druge strane rješavanju gorućih problema našeg zdravstvenog sustava poput smanjenja odlazaka liječnika i medicinskih sestara u inozemstvo – kaže Beroš.

Također dodaje kako je svjestan da je problema puno i da su u njihovu rješavanju ograničavajući čimbenici vrijeme i financijske mogućnosti države, ali vjeruje da ću zajedno s timom suradnika učiniti pozitivne iskorake.

Odmah poslije ove naše pressice vraćam se u ministarstvo i nastavljam sa suradnicima rad na rješavanju svih pitanja koja stoje pred ministarstvom. O svim planovima volio bih da razgovaramo u ministarstvu ovih dana. Kao ministar bit ću dostupan hrvatskoj javnosti, a zalagat ću se da građani budu uvijek i na vrijeme informirani, kao što to činimo ovih dana kada se svijet i mi kao dio tog svijeta susrećemo s novom virusnom opasnosti – zaključio je Beroš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari