Pratite nas

Iz Svijeta

Orban: ‘Borimo se na dvije fronte: migracije i koronavirus’

Objavljeno

na

Do sada je Mađarska potvrdila 19 slučajeva koronavirusa, od kojih su devet Iranci (uglavnom sveučilišni stipendisti) te jedan britanski državljanin, a ostali Mađari.

“Nije slučajno što se virus prvi put pojavio među Irancima”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za mađarske medije.

“Ne možemo odvojiti desetine tisuća stranih studenata od mađarskih studenata, i zato smo zaključili da je najbolje da zaustavimo sve posjete tim institucijama iz inozemstva”, dodao je.

“Mi se borimo na dvije fronte. Jedan front se naziva migracija, a drugi pripada koronavirusu. Postoji logična povezanost između njih dvoje kako se oboje šire”, istaknuo je mađarski premijer.

U petak tijekom dana mađarski mediji javili su da je jedan pacijent zaražen koronavirusom ozdravio.

Podsjetimo, Orban je najavio da će ta zemlja pojačati zaštitu svoje južne granice, nakon što ga je turski predsjednik Erdogan informirao da Turska ne može više sprječavati priljev imigranata u Europu.

“Uvijek sam govorio da migracije dolaze u valovima. Trebali bismo očekivati ​​novi migracijski val i masovne napade na mađarsku graničnu ogradu, a mi ju moramo braniti”, upozorio je početkom ožujka, prenosi narod.hr.

Cijela Europa postala je Mađarska

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Rusija spremna u lipnju testirati cjepivo za koronavirus

Objavljeno

na

Objavio

Direktor velikog ruskog istraživačkog centra rekao je u utorak predsjedniku Vladimiru Putinu da je njegov laboratorij spreman od lipnja testirati na ljudima eksperimentalno cjepivo protiv novog koronavirusa.

Na sastanku Putina s direktorima glavnih ruskih istraživačkih centara koji je prenosila televizija, Rinat Maksjutov, ravnatelj državnog laboratorija Vektor, najavio je prvu fazu kliničkih ispitivanja triju cjepiva za 29. lipnja na uzorku od 180 dragovoljaca.

“Već su osnovane skupine dragovoljaca. Primili smo više od 300 kandidatura”, rekao je Maksjutov.

Dodao je da su znanstvenici u laboratoriju blizu sibirskog grada Novosibirska razvili prototipove cjepiva bazirana na šest tehnoloških platformi. Trenutno se testiraju na miševima, zečevima i drugim životinjama kako bi se odredio prototip do 30. travnja.

Pojasnio je da bi predklinička testiranja trajala do 22. lipnja, a potom bi počela testiranja na ljudima.

Rinat Maksijutov je također rekao da bi prva ispitivanja na ljudima mogla početi već od svibnja “ako to odobri ministarstvo zdravstva”.

Po njegovim riječima, Vektor raspolaže s cjepivima za druge bolesti koja bi se mogla upotrijebiti za razvoj cjepiva protiv koronavirusa.

Laboratorij Vektor je vodio tajna istraživanja biološkog oružja tijekom sovjetskog razdoblja i raspolaže uzorcima raznih virusa, od velikih boginja do ebole.

U Rusiji je trenutno 7497 oboljelih, a 58 ljudi umrlo je od novog koronavirusa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju: WHO je stvarno uprskao

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je oštro napao Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i optužio je da je prebliska Kini i da loše vodi pandemiju koronavirusa.

“WHO je stvarno uprskao”, napisao je na Twitteru predsjednik dok je zemlji više pd 11.000 osoba umrlo od Covida-19.

“Čudno, velikim dijelom ih financiraju Sjedinjene Države, a oni su usredotočeni na Kinu. Pomno ćemo razmotriti tu situaciju”, dodao je.

“Srećom, nisam poslušao početne savjete da ostavimo otvorene granice s Kinom. Zašto su dali tako pogrešan savjet?” pitao je.

Sjedinjene Države imaju najveći broj zabilježenih slučajeva zaraze Covidom-19.

Broj umrlih od bolesti u zemlji se povećava posljednjh dana na više od 1000 dnevno i približava se jezivim rekordima Italije i Španjolske.

Utorak je bio dosad najsmrtonosniji dan od izbijanja epidemije u saveznoj državi New Yorku. Guverner Andrew Cuomo izvijestio je o 731 novom smrtnom slučaju, čime je broj umrlih porastao na 5489.

New York ima 138,836 potvrđenih slučajeva zaraze, što ga čini daleko najpogođenijom državom u SAD-u. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari