Connect with us

Iz Svijeta

Orban: ‘Europa ne smije podleći Sorosevoj mreži’

Published

on

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je na svojoj internetskoj stranici članak kojim je odgovorio na tekst Georgea Sorosa u kojoj je taj samoprozvani filantrop u članku pod naslovom “Europa se mora suprotstaviti Mađarskoj i Poljskoj” napisao da “Orban vrši gotovo potpunu kontrolu u ruralnim krajevima, gdje živi većina stanovništva. On kontrolira informacije koje dobivaju, a glasovanje u mnogim selima nije tajno. Oporba praktički ne može prevladati”.

Project Syndicate, stranica koja je objavila Sorosev tekst 18. studenog odbila je objaviti Orbanov odgovor. Orban je potom na svojoj Facebook stranici objavio vezu do članka objavljenog na mađarskom, engleskom, njemačkom, francuskom i talijanskom jeziku.

“Soros je ekonomski kriminalac zato što je zaradio svoj novac špekulacijama, uništivši živote milijuna ljudi, čak ucjenjujući ukupne nacionalne ekonomije”, navodi Orban u članku.

Orban piše da mnogi smatraju da premijeri ne bi trebali raspravljati s “gospodarskim kriminalcima”, kao što vlade ne pregovaraju s teroristima.

“Povijesno iskustvo govori nam da će Europa biti ponovno velika kada nacije postanu ponovno velike i odupru se svim oblicima imperijalne ambicije. Velike sile ponovno napreduju kako bi izbrisale nacije Europe i ujedinile kontinent pod okriljem globalnog carstva. Soroseva mreža, koja se utkala kroz europsku birokraciju i njezinu političku elitu, godinama radi na tome da Europu učini imigrantskim kontinentom”, poručuje mađarski premijer, koji se godinama sukobljava sa Sorosem te je onemogućio rad Srednjoeuropskog sveučilišta u Mađarskoj.

To je sveučilište osnovao Soros, a Orban je otežao i Sorosevo financiranje nevladinih organizacija u zemlji putem njegove Zaklade Otvoreno društvo.

“Danas je Soroseva mreža, koja promiče globalno otvoreno društvo i želi ukinuti nacionalne okvire, najveća prijetnja s kojom se suočavaju zemlje Europske unije. Ciljevi te mreže očigledni su: stvoriti multietnička, multikulturna otvorena društva ubrzavanjem migracija i rastaviti odlučivanje na nacionalnoj razini te prenijeti odlučivanje u ruke globalne elite”, navodi Orban, prenosi narod.hr

Mađarski je premijer Sorosa nazvao “najkoruptivnijim čovjekom na svijetu” koji druge optužuje za korupciju. Na njegovoj su “platnoj listi” brojni političari, suci, birokrati i “politički agitatori koji se maskiraju u članove organizacija civilnog društva”, navodi se.

“Soros želi otvoreno društvo, dok mi želimo sigurno društvo. Prema njemu demokracija može biti samo liberalna, dok mi mislimo da može biti kršćanska”, piše Orban i zaključuje da “ako želimo sačuvati našu slobodu, Europa ne smije podleći Sorosevoj mreži”.

Podsjetimo, Soros je nedavno u intervjuu mađarski oporbeni dnevnik Nepsava izjavio da su Poljska i Mađarska ‘unutarnji neprijatelji’ Europske unije. On smatra kako su Viktor Orban i Jaroslaw Kaczynski demokratski izabrani političari koji su okupirali svoje države.

Samo dan prije te izjave LGBT aktivisti su se u Varšavi popeli na kip Isusa Krista i oskvrnuli ga “Duginom zastavom”. Idućih dana oštećene su neke crkve i brojni kipovi pape Ivana Pavla II. Vjernici i navijači morali su sami sprječavati upade prosvjednika u crkve. Nasilje je eskaliralo, zahvaljujući teorijama zavjere koje su dobile podrške iz Njemačke, a prema kojima u Poljskoj postoje “zone u kojima je zabranjen ulaz ‘LGBT osobama’”.

Orban: Mađarska je blokirala VFO da ne bi morala prihvatiti imigraciju

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari