Pratite nas

Iz Svijeta

Orban i Salvini sklopili ‘Antimigracijsku koaliciju’ s ciljem obrane od migranata

Objavljeno

na

Talijanski ministar Salvini i mađarski premijer Orban sklopili su “Antimigracijsku koaliciju” s ciljem obrane od migranata. U nju nastoje privući i druge stranke iz europskog konzervativnog bloka.

On je moj heroj“, oduševljeno je tijekom ovotjednog posjeta Italiji govorio mađarski premijer o talijanskom ministru unutarnjih poslova.

Matteo Salvini je, s druge strane, Viktora Orbana nazvao svojim političkim uzorom. Ta dva političara i prijatelja su u Milanu objavili manifest kojim bi se migracijska politika Europske unije trebala preobraziti u politiku izolacije i odbacivanja migranata.

Šef talijanske desno stranke “Lega” i “iliberalni demokrat” iz Mađarske namjeravaju na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. osvojiti dovoljan broj zastupničkih mjesta kako bi Anti-migracijska koalicija mogla imati odlučujuće glasove koji bi utjecali na izbor i sastav nove Europske komisije, piše DW

Naredna Europska komisija se, kako su naglasili, mora pobrinuti za to da se migranti iz Afrike, koji se nalaze u Italiji ili nekoj drugoj članici EU-a, ponovno vrate u Afriku.

Orbanu i Salviniju nije više dovoljno što se migranti, koji se morskim putevima nastoje dokopati Europe, vraćaju nazad, već bi željeli skovati “Koaliciju voljnih protiv migracije”

Orban hoće “novu Europsku uniju”

Viktor Orban u Europskoj uniji vidi dva tabora. Jedan, predvođen njime, protiv je doseljavanja. Drugi je, kako kaže, za “beskonačno useljavanje” i na njegovom čelu su, ističe, njegov novi omiljeni protivnik francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki milijarder George Soros.

Na obojicu Orban gleda svojim pogledom i smatra ih “liberalnima”, što prema njegovom tumačenju znači “lošim momcima”. I Salvini kritično gleda na Macrona koji ga je optužio za nehumanu migracijsku politiku i ucjenu svojih EU-susjeda.

Salvini Macronu sada uzvraća i traži od Francuske da primi migrante, azilante i izbjeglice iz Italije. Prema jednom sporazumu između Francuske i Italije, Francuzi mogu sa zajedničke granice vraćati migrante koji su prethodno registrirani u Italiji ili nekoj drugoj EU-zemlji. I to pravilo obilato koriste.

Mađarski premijer, koji je sa svojom strankom Fidesz u istom zastupničkom klubu Europskog parlamenta kao i zastupnici njemačkih demokršćanskih stranaka CDU i CSU, želi sada sestrinske stranke pridobiti za isti smijer.

“Nadam se da će se Europska pučka stranka (EPP) staviti na stranu europskih naroda”, rekao je Orban u Milanu. Šef Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber (CSU) je do sada podržavao Orbana kao stranačkog druga. Ali, upitno je koliko dugo će njemački konzervativci sudjelovati u tom okretu nadesno.

Sve brojnija Anti-migracijska koalicija

Šanse za tu novu Anti-migracijsku koaliciju u EU-u ne stoje loše. Već sada se može reći da u nju spadaju zemlje poput Poljske, Češke, Slovačke i Austrije. Salvini i Orban čak mogu računati na popularnost i u nekim drugim zemljama.

U Francuskoj je desno-populistička stranka Marine Le Pen bila vrlo uspješna na europskim izborima 2014. godine i osvojila najviše mandata. Tko zna što će sve biti na europskim izborima u svibnju 2019. godine?

U Njemačkoj desno-populistička AfD u svim anketama postiže vrlo dobre rezultate. U Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Nizozemskoj desni populisti su relativno jaki.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) je prije nekoliko tjedana s talijanskim desničarom Salvinijem i ministrom unutarnjih poslova Austrije i populistem Herbertom Kicklom napravio zajednički pakt u pogledu migracijske politike.

Ciljevi su ugrubo rečeno ovi: zatvoriti vanjske granice EU-a i koliko god je više moguće odvratiti migrante od Europe.

O raspodjeli migranata po zemljama EU-a ili reformi Dublinskog sporazuma tri ministra se u Innsbrucku nisu mogli dogovoriti. Tu su interesi dijametralno suprotni, jer nitko ne želi primiti izbjeglice iz druge EU-zemlje.

Opći pravac europske migracijske politike nije, međutim, daleko od kursa koji zastupaju Salvini i Orban. Šefovi država i vlada 28 članica EU-a su u više navrata odlučili vanjske granice držati zatvorenima i sprječavati nove priljeve izbjeglica.

Također bi se izvan i unutar EU-a trebali podići prihvatni centri s brzom obradom zahtjeva za azil i brzom vraćanju izbjeglica. Od toga, međutim, nema ništa, jer nijedna zemlja ne želi podići takve centre.

(DW/Kamenjar.com)

Macron postao glavni protivnik Orbanu i Salviniju

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Poljska vlada neće poduprijeti Marakešku deklaraciju

Objavljeno

na

Objavio

Poljska vlada objavila je da neće poduprijeti Marakešku deklaraciju čime se u utorak pridružila sve većem broju uglavnom bivših komunističkih europskih zemalja koje ne prihvaćaju UN-ov Globalni kompakt o migraciji, među kojima zasad nije Slovačka, ali je iznijela zamjerke.

Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, koji su u srpnju prihvatile 193 članice UN-a osim Sjedinjenih Država, sadrži 23 cilja za zaštitu migranata, za njihovu integraciju u novim državama ili siguran povratak u domovinu.

Sastavljen nakon najvećeg priljeva migranata u Europu od Drugog svjetskog rata, od kojih mnogi bježe od rata ili siromaštva na Bliskom istoku i Africi taj dokument nije pravno obvezujuć, a trebao bi biti potvrđen u marokanskom gradu u prosincu zbog čega se naziva i Marakeškom deklaracijom.

Poljska je u utorak objavila da neće poduprijeti dokument.

“On ne daje Poljskoj čvrsta jamstva da će imati pravo neovisno odlučiti o tome koga želi prihvatiti”, priopćila je poljska vlada.

Otkako je sastavila vladu 2015., poljska stranka Pravo i pravda (PiS) ne mijenja oštru protumigrantsku retoriku i već početkom studenoga premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će vjerojatno odbaciti sporazum.

Procjenjuje se da milijun migranta iz Ukrajine živi i radi u Poljskoj.

Mađarska, Češka i Bugarska već su odbacile sporazum, a Austrija je naznačila da ga neće poduprijeti.

U Bratislavi je slovački premijer Peter Pellegrini objasnio da njegova zemlja nije spremna prihvatiti više migranata.

“Nećemo prijeći našu crvenu liniju i ograničiti naš suverenitet u odlučivanju o prihvatu migranata”, rekao je nakon sastanka Pellegrini.

Njegov ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak koji je nadzirao izradu Globalnog kompakta lani, tada na dužnosti predsjednika Opće skupštine UN-a, zaprijetio je izlaskom iz vlade ako Slovačka odbaci sporazum.

“Populisti, ksenofobi i nacionalisti ‘kidnapirali’ su migrantsko pitanje”, rekao je Miroslav Lajčak. Poručio je premijeru Pellegriniju i njegovoj vladajućoj stranci Smer (ljevica) da ako mu ne vjeruju da “on u tom slučaju ne može biti ministar vanjskih poslova”.

(Hina)

 

Ivan Hrstić: Kako je Marakeški kompakt neobvezujući kad u njemu 46 puta piše ‘obvezujemo se’?

 

 

 

Češka odbacila Marakeški sporazum o migracijama

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Republikanci slave na Floridi: Republikanac Rick Scott osvojio mjesto u Senatu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Republikanski guverner Floride Rick Scott tijesno je pobijedio demokrata Billa Nelsona na izborima za mjesto u Senatu koji su završili ručnim prebrojavanjem glasova. Prema konačnim rezultatima koje su objavile izborne vlasti Floride, Scott je pobijedio s 50,05 posto glasova, što je prednost malo veća od 10.000 glasova ispred dosadašnjeg senatora.

“Čestitamo Ricku na hrabroj kampanji ovječanoj uspjehom”, odmah je reagirao na Twitteru američki predsjednik Donald Trump koji je aktivno vodio kampanju na Floridi, državi čijim je glasovima pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine. Iako su republikanci već osigurali kontrolu u gornjem domu Kongresa, u kojemu su i dosad imali premoć, nova pobjeda u toj velikoj državi na jugu zemlje daje im lagodniju većinu.

Bill Nelson, koji je bio senator Floride od 2001., u nedjelju rano poslijepodne priznao je poraz. U subotu je na Floridi poraz priznao i demokratski kandidat za guvernera Andrew Gillum kojega je pobijedio republikanac Ron DeSantis, nakon višestrukog prebrojavanja glasova poslije američkih parlamentarnih izbora održanih 6. studenoga.

Rezultati tih ručno prebrojanih glasova okončali su neizvjesnost nakon izbora u saveznoj državi Floridi koja je odigrala ključnu ulogu na predsjedničkim izborima 2000. Tada je demokratski kandidat za predsjednika Al Gore priznao poraz od republikanca Georgea W. Busha koji je odlukom Vrhovnog suda SAD-a pobijedio s 537 glasova više.

(Hina)

 

Donald Trump – i kad gubi, pobjeđuje!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari