Pratite nas

Iz Svijeta

Orban i Salvini sklopili ‘Antimigracijsku koaliciju’ s ciljem obrane od migranata

Objavljeno

na

Talijanski ministar Salvini i mađarski premijer Orban sklopili su “Antimigracijsku koaliciju” s ciljem obrane od migranata. U nju nastoje privući i druge stranke iz europskog konzervativnog bloka.

On je moj heroj“, oduševljeno je tijekom ovotjednog posjeta Italiji govorio mađarski premijer o talijanskom ministru unutarnjih poslova.

Matteo Salvini je, s druge strane, Viktora Orbana nazvao svojim političkim uzorom. Ta dva političara i prijatelja su u Milanu objavili manifest kojim bi se migracijska politika Europske unije trebala preobraziti u politiku izolacije i odbacivanja migranata.

Šef talijanske desno stranke “Lega” i “iliberalni demokrat” iz Mađarske namjeravaju na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. osvojiti dovoljan broj zastupničkih mjesta kako bi Anti-migracijska koalicija mogla imati odlučujuće glasove koji bi utjecali na izbor i sastav nove Europske komisije, piše DW

Naredna Europska komisija se, kako su naglasili, mora pobrinuti za to da se migranti iz Afrike, koji se nalaze u Italiji ili nekoj drugoj članici EU-a, ponovno vrate u Afriku.

Orbanu i Salviniju nije više dovoljno što se migranti, koji se morskim putevima nastoje dokopati Europe, vraćaju nazad, već bi željeli skovati “Koaliciju voljnih protiv migracije”

Orban hoće “novu Europsku uniju”

Viktor Orban u Europskoj uniji vidi dva tabora. Jedan, predvođen njime, protiv je doseljavanja. Drugi je, kako kaže, za “beskonačno useljavanje” i na njegovom čelu su, ističe, njegov novi omiljeni protivnik francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki milijarder George Soros.

Na obojicu Orban gleda svojim pogledom i smatra ih “liberalnima”, što prema njegovom tumačenju znači “lošim momcima”. I Salvini kritično gleda na Macrona koji ga je optužio za nehumanu migracijsku politiku i ucjenu svojih EU-susjeda.

Salvini Macronu sada uzvraća i traži od Francuske da primi migrante, azilante i izbjeglice iz Italije. Prema jednom sporazumu između Francuske i Italije, Francuzi mogu sa zajedničke granice vraćati migrante koji su prethodno registrirani u Italiji ili nekoj drugoj EU-zemlji. I to pravilo obilato koriste.

Mađarski premijer, koji je sa svojom strankom Fidesz u istom zastupničkom klubu Europskog parlamenta kao i zastupnici njemačkih demokršćanskih stranaka CDU i CSU, želi sada sestrinske stranke pridobiti za isti smijer.

“Nadam se da će se Europska pučka stranka (EPP) staviti na stranu europskih naroda”, rekao je Orban u Milanu. Šef Kluba zastupnika EPP-a Manfred Weber (CSU) je do sada podržavao Orbana kao stranačkog druga. Ali, upitno je koliko dugo će njemački konzervativci sudjelovati u tom okretu nadesno.

Sve brojnija Anti-migracijska koalicija

Šanse za tu novu Anti-migracijsku koaliciju u EU-u ne stoje loše. Već sada se može reći da u nju spadaju zemlje poput Poljske, Češke, Slovačke i Austrije. Salvini i Orban čak mogu računati na popularnost i u nekim drugim zemljama.

U Francuskoj je desno-populistička stranka Marine Le Pen bila vrlo uspješna na europskim izborima 2014. godine i osvojila najviše mandata. Tko zna što će sve biti na europskim izborima u svibnju 2019. godine?

U Njemačkoj desno-populistička AfD u svim anketama postiže vrlo dobre rezultate. U Danskoj, Finskoj, Švedskoj i Nizozemskoj desni populisti su relativno jaki.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (CSU) je prije nekoliko tjedana s talijanskim desničarom Salvinijem i ministrom unutarnjih poslova Austrije i populistem Herbertom Kicklom napravio zajednički pakt u pogledu migracijske politike.

Ciljevi su ugrubo rečeno ovi: zatvoriti vanjske granice EU-a i koliko god je više moguće odvratiti migrante od Europe.

O raspodjeli migranata po zemljama EU-a ili reformi Dublinskog sporazuma tri ministra se u Innsbrucku nisu mogli dogovoriti. Tu su interesi dijametralno suprotni, jer nitko ne želi primiti izbjeglice iz druge EU-zemlje.

Opći pravac europske migracijske politike nije, međutim, daleko od kursa koji zastupaju Salvini i Orban. Šefovi država i vlada 28 članica EU-a su u više navrata odlučili vanjske granice držati zatvorenima i sprječavati nove priljeve izbjeglica.

Također bi se izvan i unutar EU-a trebali podići prihvatni centri s brzom obradom zahtjeva za azil i brzom vraćanju izbjeglica. Od toga, međutim, nema ništa, jer nijedna zemlja ne želi podići takve centre.

(DW/Kamenjar.com)

Macron postao glavni protivnik Orbanu i Salviniju

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

SAD i službeno istupio iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države službeno su obavijestile glavnog tajnika UN-a da se povlače iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kazao je visoki dužnosnik američke vlade u utorak.

Senator Bob Menendez, demokrat iz Odbora za vanjske poslove u američkom Senatu, rekao je ranije da je administracija predsjednika Donalda Trumpa obavijestila Kongres o povlačenju.

Trump je već u travnju najavio da prekida financiranje WHO-a, a u svibnju i da će povući SAD iz članstva organizacije koju krivi za propuste u upravljanju pandemijom koronavirusa i optužuje da je marioneta Kine gdje se bolest prvi put pojavila.

Trumpova najava da će SAD prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju izazvala je zabrinutost u svijetu, uključivo među američkim saveznicima. (Hina)

Američki ministar zdravstva: Neuspjeh WHO-a u pandemiji odnio je mnogo života

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Peter Szijjarto: Središnja Europa bit će ‘pobjednica novog svjetskog poretka’

Objavljeno

na

Objavio

Središnja Europa ima dobre izglede da “postane pobjednicom u novom svjetskom poretku” koji će se oblikovati nakon pandemije novog koronavirusa, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u gradu Wadowice na jugu Poljske.

Govoreći na sastanku šefova diplomacije Višegradske skupine, Szijjarto je ukazao na solidarnost koju su pokazale Češka Republika, Mađarska, Poljska i Slovačka u vrijeme pandemije.

Usprkos izazovima, veze su osnažene, poručio je on ministrima vanjskih poslova Češke, Poljske i Slovačke koji su sudjelovali na sastanku.

U post-pandemijskom svijetu zemlje s prijateljskom klimom za ulaganja imat će konkurentnu prednost, kazao je Szijjarto. Ulaganja će privući zemlje koje nude niske poreze, političku stabilnost i dobru infrastrukturu.

Države članice Višegradske skupine imaju dobre temelje za tu ulogu i moraju održati razumnu ekonomsku politiku i sigurno ekonomsko okruženje kako bi pobijedile konkurenciju, istaknuo je.

Šefovi diplomacije Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske složili su se u utorak na sastanku u Wadowicama, na početku poljskog predsjedanja Višegradskom skupinom, da pandemija i kriza koju je prouzročila daju nove argumente u prilog ubrzanom proširenju Europske unije, prije svega na Srbiju i Crnu Goru. (Hina)

Peter Szijjarto: Hrvatska je stala uz Mađarsku, nećemo to nikada zaboraviti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari