Pratite nas

Iz Svijeta

Orban kreće u ‘mobilizaciju’ za moderni križarski rat

Objavljeno

na

“Prijevara! Krađa!”, to je reakcija mađarske vlade i vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana nakon što je Europski parlament usvojio rezoluciju koja poziva na pokretanje kaznenog članka 7. europskog ugovora protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava i gušenja sloboda.

Mađari, naime, tvrde da su prevareni i da je prolazak rezolucije nelegalan jer je nužna bila dvotrećinska većina svih glasova u EP-u, a rezolucija je dobila 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, pri čemu se suzdržani nisu uopće računali kao glasovi, pa je dvotrećinska većina postignuta ako se uzmu u obzir “za” i “protiv”, ali nije postignuta ako se uzmu u obzir i “suzdržani” , piše večernji list

Pripremaju tužbu

Budući da je ukupan broj glasova 693, potrebna dvotrećinska većina bila bi 462 glasa “za” (66,7%), a bilo ih je samo 448 (64,6%), priopćila je mađarska delegacija unutar Euroske pučke stranke (EPP), političke obitelji kojoj pripada Orbanov Fidesz.

Hrvatska delegacija u EPP-u, koju čine HDZ-ovci i Marijana Petir, stala je na stranu Orbana i glasala protiv rezolucije.

Mađarska delegacija u EPP-u smatra rezultat glasanja ustavno nevaljanim. Nepoštovanja Ugovora Europske unije je neprihvatljivo, posebno u proceduri koja je zamišljena kao nadzor nad poštovanjem vladavine prava u državi članici, i to ozbiljno narušava integritet Europskog parlamenta poručuju Orbanovi europarlamentarci.

Drugim riječima, optužuju EP da je kršio vladavinu prava u slučaju u kojem želi kazniti Mađarsku zbog kršenja vladavine prava.

Mađarska vlada smatra odluku ništavnom i nevažećom te trenutno proučava nužne pravne korake zbog nepoštovanja Ugovora EU zaključuju u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto izjavio je da odluka EP-a predstavlja “sitničavu osvetu političara koje se zalažu za migracije”.

Borit ćemo se, koliko god možemo, da naš stav o imigraciji postane većinski i da se EPP vrati kršćanskom demokratskom putu – poručio je Szijjarto.

‘Produbljujete podjele u EU’

Orbana i njegove ljude, čini se, nije nimalo impresionarala ona rečenica koju je izgovorio uvjereni demokršćanin i lider kluba zastupnika EPP-a u EP-u Manfred Weber:

Mi smo na ovome kontinentu izmislili ljudska, a ne kršćanska prava – rekao je Weber, koji je dosad snažno štitio Orbana od svih kritika slijeva i s liberalnog centra, ali od prekjučer više ne. Mađare posebno boli i što im je leđa okrenulo austrijski kancelar Sebastian Kurz, kojeg su smatrali srodnom dušom u borbi protiv migranata.

Prve reakcije u Mađarskoj, a i među Orbanovim simpatizerima drugdje u EU, pokazuju da bi Orbanov tabor mogao iskoristiti i ovaj “poraz” u EP-u što je moguće više u svoju korist: tvrdit će da su prevareni i da vode svetu bitku, zamalo modernu političku verziju križarskog rata, u koju će pokušati mobilizirati sve simpatizere diljem Europe, piše večernji list

Tek treba, međutim, vidjeti koliko će u tome biti uspješni. Nisam stala u obranu Orbanove politike, nego nacionalnog suvereniteta – poručila je Ruža Tomašić (HKS), koja je glasala protiv rezolucije.

Poljska, prva članica protiv koje je već pokrenut postupak na temelju kaznenog članka 7. i kojoj je Orban ranije javno obećao da će Mađarska uložiti veto ako dođe do glasanja o bilo kakvim sankcijama protiv Poljske u Vijeću EU, jučer je uzvratila istom mjerom: poručila je da će uložiti veto ako dođe do glasanja o sankcijama protiv Mađarske.

Mjere usmjerene protiv država članica samo produbljuju podjele u EU, jačajući trenutno nepovjerenje građana u europske institucije priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Uz Poljsku, protiv kazne Mađarskoj je i Češka.

 

Nakon Poljske i Češka stala uz Orbana

 

 

Orban: Mađarska neće popustiti pred ucjenama

 

 

Nova EU matematika 2/3 od 751 je 448 ?

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Presuda u SAD-u: Monsantov ‘ubojica korova’ uzrok karcinoma

Objavljeno

na

Objavio

Porota suda u San Franciscu presudila je da je glifosatni herbicid “Roundup” agro-kemijske tvrtke Monsanto, sada u vlasništvu njemačkog Bayera, uvelike pridonio razvoju karcinoma kod muškarca koji je na svom imanju koristio “ubojicu korova”,

Ovo je još jedan udarac kompaniji nakon što je prije osam mjeseci drugi sud dodijelio 289 milijuna dolara odštete u sličnom postupku.

Njemačka poljoprivredno-farmaceutska kompanija Bayer prošle je godine kupila Monsanto, dugogodišnjeg proizvođača “Roundupa”, za 63 milijarde američkih dolara. Spomenuti herbicid sadrži glifosat, najčešće korišten aktivni sastojak sredstava za uništenje korova.

Edwin Hardeman, prenose agencije, redovito je koristio taj herbicid od 1980. do 2012. na svom imanju u Kaliforniji, a sud je zaključio da je taj proizvod bio “značajan čimbenik” u razvoju karcinoma grla kod tog 70-godišnjaka.

O odgovornosti Bayera i mogućoj odšteti odlučivat će isti sud u drugoj fazi postupka. Njemački industrijski div je izrazio razočarenje prvom presudom na američkom saveznom sudu i negira tvrdnje da glifosat ili “Roundup” uzrokuje karcinom.

Ova presuda uslijedila je nakon prošlogodišnje povijesne odluke državnog suda da je glifosat iz istog herbicida pridonio razvoju karcinoma kod školskog domara zaduženog za održavanje zelenih površina Dewayna Johnsona te da Bayer “nije djelovao u dobroj volji” jer je propustio upozoriti korisnike na rizike razvoja karcinoma prilikom korištenja herbicida.

Bayer u oba slučaja tvrdi da je porota bila pod prevelikim pritiskom odvjetnika druge strane i optužbi o korporativnoj neodgovornosti te se nije usredotočila na znanost. Tvrtka negira da glifosat ili Roundup uzrokuju karcinom i najavila je žalbu.

“Uvjereni smo da ćemo u idućoj fazi dokazati da Roundup nije pridonio bolesti gospodina Hardemana”, objavio je Bayer, člje su dionice pale 9,6 posto na frankfurtskoj burzi.

Slučaj u Kaliforniji je tek drugi od 11.000 tužbi zbog “Roundupa” koje će završiti na sudovima u SAD-u.

Suprotno od Američke agencije za zaštitu okoliša (EPA), Europske kemijske agencije i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma – dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – uvrstila je glifosat na popis tvari koje su “vjerojatno kancerogene”.

U SAD-u se loptica ipak zakotrljala zbog velikog broja pokrenutih tužbi te će neovisne znanstvene studije konačno doći u prvi plan.

Glifosat je najkorišteniji herbicid u svijetu.

U ožujku ove godine, Europski sud pravde (ECJ) presudio je da EFSA mora objaviti sve studije o rizicima za nastanak karcinoma koji se mogu povezati s glifosatom.

Sud se složio s argumentima Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodarskog saveza u Europskom parlamentu o postojanju javnog interesa za transparentnost koji nadilazi tvrdnje kompanija, poput Monsanta/Bayera, da se studije o rizicima za rak, koje se koriste u procesu odobravanja glifosata, ne mogu objaviti zbog zaštite komercijalnih interesa kompanija.

U navedenom sudskom slučaju, zastupnici Zelenih žalili su se sudu u svibnju 2017. zbog neobjavljenih dokumenata na osnovu kojih se vrši postupak odobravanja pesticida. EFSA je prethodno objavila da je glifosat, na temelju studija nepoznatih javnosti, klasificirala kao nekancerogen.

Istovremeno je Međunarodna agencija za istraživanje raka WHO-a zaključila kako je glifosat “vjerojatno kancerogen za ljude”.

EP je nebrojno puta upozorio da bi se proces autorizacije pesticida trebao temeljiti na nezavisnim studijama i biti transparentniji, nakon što je utvrđeno da je njemački Federalni institut za procjenu rizika (BfR) plagirao procjene zahtjeva za obnovu dozvole za glifosat koje su podnijeli proizvođači. Kancerogeni učinci uklonjeni su, kao i upozorenja na opasnost, a veliku ulogu u procjenama imala je korporacija Monsanto.

EP je u ožujku 2018. na inicijativu Zelenih uspostavio poseban odbor za odobravanje pesticida (PEST) kako bi se istražio postupak koji je rezultirao produljenjem dozvole za glifosat u Europskoj uniji na još pet godina.

Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi, već i u javnim i privatnim vrtovima što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Neka istraživanja su pokazala da herbicidi koji sadrže glifosat mogu poremetiti endokrinološki sustav i utjecati na lučenje hormona, što može ugroziti plodnost kod ljudi.

Osim na ljude, pokazalo se da glifosat ugrožava i životinje, uključujući i domaće životinje. Njemačka agencija za okoliš također je otkrila značajne negativne posljedice na biološku raznolikost zbog uporabe pesticida u cjelini i posebno glifosata. Glifosat ne ubija ciljano korov, već i korisno okolno travnato područje koje je tretirano spomenutom kemikalijom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Poljska će suditi sucima i tužiteljima iz doba komunizma

Objavljeno

na

Objavio

Poljska traži da se pokrene sudski postupak protiv sedam sudaca i tužitelja iz vremena komunizma, koji su zatvarali pro-demokratske borce tijekom osamdesetih godina, objavili su tamošnji predstavnici pravosuđa. Zahtjevi specijalnih povijesnih tužitelja Instituta za nacionalno sjećanje (IPN), upućeni su sudu.

Ministar pravde Zbignjev Zjobro je rekao kako vlasti žele oduzeti imunitet trojici sudaca i četvorici tužitelja, koji su kako kažu nezakonito lišili slobode one koji su prosvjedovali protiv tadašnje vlasti, prenio je AP.

Zjobro nije otkrio njihova imena, ali je rekao da su dvojica sudaca donedavno bili aktivni u Vrhovnom sudu.

Poljska desničarska stranka Pravo i pravda traži kaznu i uklanjanje iz javnog života pravosudnih dužnosnika iz komunističke ere. Iz IPN kažu da je najmanje deset ljudi završilo u zatvoru, tijekom 1981-1982, uključujući i dva srednjoškolca koji su uhvaćeni da su crtali anti-režimske grafite.

 

Ivo Lučić: Doći će vrijeme kada će se i sudu suditi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari