Pratite nas

Iz Svijeta

Orban kreće u ‘mobilizaciju’ za moderni križarski rat

Objavljeno

na

“Prijevara! Krađa!”, to je reakcija mađarske vlade i vladajuće stranke Fidesz premijera Viktora Orbana nakon što je Europski parlament usvojio rezoluciju koja poziva na pokretanje kaznenog članka 7. europskog ugovora protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava i gušenja sloboda.

Mađari, naime, tvrde da su prevareni i da je prolazak rezolucije nelegalan jer je nužna bila dvotrećinska većina svih glasova u EP-u, a rezolucija je dobila 448 glasova za, 197 protiv i 48 suzdržanih, pri čemu se suzdržani nisu uopće računali kao glasovi, pa je dvotrećinska većina postignuta ako se uzmu u obzir “za” i “protiv”, ali nije postignuta ako se uzmu u obzir i “suzdržani” , piše večernji list

Pripremaju tužbu

Budući da je ukupan broj glasova 693, potrebna dvotrećinska većina bila bi 462 glasa “za” (66,7%), a bilo ih je samo 448 (64,6%), priopćila je mađarska delegacija unutar Euroske pučke stranke (EPP), političke obitelji kojoj pripada Orbanov Fidesz.

Hrvatska delegacija u EPP-u, koju čine HDZ-ovci i Marijana Petir, stala je na stranu Orbana i glasala protiv rezolucije.

Mađarska delegacija u EPP-u smatra rezultat glasanja ustavno nevaljanim. Nepoštovanja Ugovora Europske unije je neprihvatljivo, posebno u proceduri koja je zamišljena kao nadzor nad poštovanjem vladavine prava u državi članici, i to ozbiljno narušava integritet Europskog parlamenta poručuju Orbanovi europarlamentarci.

Drugim riječima, optužuju EP da je kršio vladavinu prava u slučaju u kojem želi kazniti Mađarsku zbog kršenja vladavine prava.

Mađarska vlada smatra odluku ništavnom i nevažećom te trenutno proučava nužne pravne korake zbog nepoštovanja Ugovora EU zaključuju u priopćenju.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto izjavio je da odluka EP-a predstavlja “sitničavu osvetu političara koje se zalažu za migracije”.

Borit ćemo se, koliko god možemo, da naš stav o imigraciji postane većinski i da se EPP vrati kršćanskom demokratskom putu – poručio je Szijjarto.

‘Produbljujete podjele u EU’

Orbana i njegove ljude, čini se, nije nimalo impresionarala ona rečenica koju je izgovorio uvjereni demokršćanin i lider kluba zastupnika EPP-a u EP-u Manfred Weber:

Mi smo na ovome kontinentu izmislili ljudska, a ne kršćanska prava – rekao je Weber, koji je dosad snažno štitio Orbana od svih kritika slijeva i s liberalnog centra, ali od prekjučer više ne. Mađare posebno boli i što im je leđa okrenulo austrijski kancelar Sebastian Kurz, kojeg su smatrali srodnom dušom u borbi protiv migranata.

Prve reakcije u Mađarskoj, a i među Orbanovim simpatizerima drugdje u EU, pokazuju da bi Orbanov tabor mogao iskoristiti i ovaj “poraz” u EP-u što je moguće više u svoju korist: tvrdit će da su prevareni i da vode svetu bitku, zamalo modernu političku verziju križarskog rata, u koju će pokušati mobilizirati sve simpatizere diljem Europe, piše večernji list

Tek treba, međutim, vidjeti koliko će u tome biti uspješni. Nisam stala u obranu Orbanove politike, nego nacionalnog suvereniteta – poručila je Ruža Tomašić (HKS), koja je glasala protiv rezolucije.

Poljska, prva članica protiv koje je već pokrenut postupak na temelju kaznenog članka 7. i kojoj je Orban ranije javno obećao da će Mađarska uložiti veto ako dođe do glasanja o bilo kakvim sankcijama protiv Poljske u Vijeću EU, jučer je uzvratila istom mjerom: poručila je da će uložiti veto ako dođe do glasanja o sankcijama protiv Mađarske.

Mjere usmjerene protiv država članica samo produbljuju podjele u EU, jačajući trenutno nepovjerenje građana u europske institucije priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Uz Poljsku, protiv kazne Mađarskoj je i Češka.

 

Nakon Poljske i Češka stala uz Orbana

 

 

Orban: Mađarska neće popustiti pred ucjenama

 

 

Nova EU matematika 2/3 od 751 je 448 ?

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Ramush Haradinaj: Ili priznanje, ili kupujemo oružje

Objavljeno

na

Objavio

Mi smo nezavisna država i od dijaloga očekujemo uzajamno priznanje; ukoliko niste spremni na to, onda je to poruka kako bi i mi trebali kupovati oružje, kaže premijer Kosova.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio je kako pristup dijela međunarodne zajednice u odnosu na dijalog sa Srbijom povećava potrebu Kosova da nabavi naoružanje.

On je to rekao novinarima govoreći o uslovima koje treba ispuniti prije nego što se nastavi proces dijaloga.

Prištinska Koha zaključuje kako je Haradinaj time nagovijestio da se plaši novog rata sa Srbijom.

Kako je rekao premijer, Kosovo traži okvirni sporazum sa Srbijom kojim bi bilo riješeno uzajamno priznanje u postojećim granicama.

Postoji oklijevanje Srbije i jednog dijela međunarodne zajednice, koja kaže kako se to ne može nazvati uzajamno priznavanje u postojećim granicama. To znači savjetuju nas da kupujemo [francuske raketne sustave] ‘mistrale’, jer oni opskrbljuju Srbiju ‘mistralima'”, rekao je Haradinaj.

On je dodao kako Srbija nabavlja oružje iz Rusije, kao i da je postigla sporazum s Francuskom o raketnom sustavu.

“U međuvremenu, oni nam govore kako sporazum ne možemo nazivati sporazumom o uzajamnom priznanju u postojećim granicama. Šta onda da radimo, mi smo nezavisna država i od dijaloga ne očekujemo ništa osim uzajamnog priznanja. Ukoliko niste spremni na to, onda je to poruka za nas kako bi i mi trebali kupovati oružje”, kazao je Haradinaj, prenosi Koha.

Prošlog tjedna je Haradinaj ponovio kako Kosovo neće biti podijeljeno i da će Vlada braniti suverenitet i integritet Kosova po svaku cijenu.

“Poštovani građani Republike Kosovo, mi smo zajedno i jaki smo! Niko nas neće podijeliti. Suverenitet i integritet Kosova su nepovredivi i mi ćemo ga braniti po svaku cijenu”, napisao je on na Facebook profilu.

Haradinajeva poruka je uslijedila nakon što je u Prištini ponovo pokrenuta priča kako se predsjednik Kosova Hashim Thaci ne odriče ideje o razmjeni teritorija sa Srbijom.

Zastupnik oporbenog pokreta Samoopredjeljenje u Parlamentu Kosova Rexhep Selimi je izjavio kako Thaci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem “ima tajni plan o podjeli Kosova”.

“Nepravedno je da neko od nas zahtijeva da sjednemo i razgovaramo bez okvira dijaloga međusobnim priznanjem u okviru aktualnih granica. To zahtijevam kako ne bi bilo iznenađenja u dijalogu, kako se to dogodilo s granicom, korekcijom, demarkacijom ili razmjenom teritorije”, rekao je Haradinaj.

Rekao je da je stav premijera Kosova da bez okvira dijaloga međusobnog priznanja nema osnove za nastavak dijaloga.

 

Ramush Haradinaj: Kosovo ima svoju vojsku i Srbija nam ne može ništa

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Von der Leyen: Srednja i istočna Europa trebaju dobiti jaka povjerenstva

Objavljeno

na

Objavio

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u utorak navečer, nakon izbora za novu čelnicu Europske komisije, kako srednjoj i istočnoj Europi trebaju pripasti jaka povjerenstva unutar Komisije kako bi se pokazalo da ti dijelovi Europske unije nisu marginalizirani.

“Za mene je važno da se odrede povjerenici koji će zasigurno imati jaka povjerenstva kako bi bilo jasno da su istok i srednja Europa prikladno raspodijeljeni”, rekla je nova predsjednica Europske komisije na konferenciji za novinare u zgradi Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Najviši položaji u europskim institucijama pripali su zapadnoj Europi.

Predsjednica Komisije je Njemica, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borell, predsjednica Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, predsjednik Europskog parlamenta Talijan David Sasoli, a Nizozemcu Fransu Timmermansu, spitzenkandidatu socijaldemokrata, i Dankinji Margrethe Vestager, spitzenkandidatkinji liberala, obećani su visoki položaji u Europskoj komisiji.

Von der Leyen je rekla kako je “odlučna” u postizanju dobre zemljopisne raspodjele preostalih visokih dužnosti.

Jedna je novinarka upitala kako će formirati stabilnu proeuropsku većinu, kada su je podržali zastupnici poljskog vladajućeg PiS-a.

Von der Leyen je da “ne zna tko je glasao za nju” jer je glasanje tajno.

Novinarka Financial Timesa je upitala hoće li von der Leyen uopće imati većinsku podršku nakon odlaska britanskih zastupnika.

“Radit ću s proeuropskim strankama za stabilnu većinu. I prije je bilo teško naći stabilnu većinu”, kazala je von der Leyen.

Von der Leyen je poručila kako je “rođena kao Europljanka u Bruxellesu”, gdje je “sve bilo vrlo europski od početka”.

“Oduvijek sam se željela vratiti nazad u europsko okružje“, kazala je

Na pitanje hoće li potvrditi predložene povjerenike iz zemalja, poput Italije, u kojima na vlasti nisu proeuropske stranke, von der Leyen je izbjegla odgovor.

“Europa je potrebna u ovom okruženju koje se mijenja. Bolje djelujemo kada djelujemo zajedno. Nitko od nas pojedinačno neće biti uspješan kada se sam suočava s problemima”, rekla je i dodala da je “tražiti kompromise uvijek teško”.

Zaključila je odgovor tvrdnjom da svijet treba “jaku Europu”, a da će sastav Komisije biti prikladan tom zadatku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari