Pratite nas

Iz Svijeta

ORBAN: Kultura imigranata suprotna je europskoj kulturi i te dvije ideje ne mogu egzistirati u isto vrijeme

Objavljeno

na

Viktor Orban kritizira milijardera Georga Sorosa koji svojim djelovanjem svjesno ruši Europu i njezin identitet, te poziva na otpor prema tome.

On smatra da Europa mora zadržati svoj višestoljetni identitet. Također, osim Sorosa Orban je kritizirao i Njemačku koja već dugo gradi svoju ekonomiju na neograničenom uvozu radne snage iz drugih zemalja EU, nimalo brinući pri tome kakve će to posljedice ostaviti za te zemlje i Europu uopće.

On smatra da Europa mora početi provoditi pozitivnu pronatalitetnu politiku uz zaštitu obitelji.

Prilikom nedavnog posjeta Rumunjskoj mađarski premijer Viktor Orban ponovno je pozvao na obranu europskih vrijednosti i identiteta. On je ponovno pozvao europske narode da prekinu suradnju milijarderom Georgeom Sorosem, rođenim upravo u Mađarskoj.

Orban je naglasio veliki Sorosev utjecaj u postojećim migracijskim procesima s namjerom da se stvori „nova i izmiješana“ Europa, vješto sakrivena pod prihvatljivim imenom „multikulturalna Europa“, a koja bi zauvijek uništila tisućljetni europski identitet, piše breitbart.com

Orban je prozvao i Brussel za suradnju sa Sorosem u „savezništvu protiv volje Europljana i njenih građana“.

„Kako bi Europa preživjela, ona prvo mora povratiti svoj suverenitet od ‘Sorosevog Carstva’…. Jednom kad se to dogodi, imigranti koji su nelegalno ušli u naše države moraju izaći iz njih. Zvuči oštro, ali oni koji su ovamo došli ilegalnim i nezakonitim putem, moraju biti vraćeni. Moramo shvatiti da europski kontinent ne smije ostati nezaštićen.“

Komentirajući nedavnu objavu vlade da je ukupan broj zahtjeva za mađarsko državljanstvo dostigao milijun (tu su vjerojatno i etnički Mađari iz drugih zemalja op.), Orban je rekao da će se i dalje suprotstavljati imigraciji „koja želi promijeniti kulturni identitet zemlje“.

„Dok god sam ja premijer, ograda ostaje na mjestu. Štitit ćemo Mađarsku i Europu. Ne možemo biti solidarni s idejama, ljudima i etničkim skupinama čiji cilj je promjena europske kulture, jer rezultat toga je kolaps“, rekao je Orban i nastavio: „Hoće li Europu naseljavati Europljani? Hoće li u Mađarskoj živjeti Mađari, u Njemačkoj Nijemci, u Francuskoj Francuzi, u Italiji Talijani? Tko će živjeti u Europi?“

Govoreći o sudaru europske kulture sa kulturama imigranata koji se ne žele prilagoditi kulturi i načinu života zemalja u koje dolaze, Orban je rekao: „Kultura imigranata suprotna je europskoj kulturi, i te dvije ideje ne mogu egzistirati u isto vrijeme“.

Istaknuo je da masovna imigracija u Europu ne može biti rješenje za ekonomske probleme ujedno kritizirajući Njemačku koja već desetljećima uvozi radnu snagu kako bi održavala svoju ekonomiju ne brinući o posljedicama za druge zemlje EU.

Te postupke Njemačke usporedio je s čovjekom na pustom otoku koji pije morsku vodu da bi preživio. „I to je voda, ali problem postaje samo gori.“, rekao je Orban o njemačkoj politici prema zemljama EU iz koje dolaze radnici, a to uključuje i našu zemlju.

Orban rješenje vidi poticanju prirodnog rasta stanovništva i zaštiti obitelji. Rješenje je u poticanju stabilno rastućih populacija europskih naroda s pozitivnim natalitetom i porastom stanovništva: „Kako bi to postigli, Mađarska treba imati barem 2.1 djece po obitelji“.

Orban je dodao da je Mađarska otvorena za sve Europljane koji žele tamo doći živjeti i rekao „da su zapadnoeuropski kršćani uvijek dobrodošli i u Mađarskoj će naći sigurnost”. Naime, sve veći broj Europljana, a osobito Nijemaca, u želji za sigurnijim životom dolazi živjeti u Orbanovu Mađarsku, prema pisanju tiskovina i portala. Samo u područje Balatona naselilo se posljednjih par godina više od 30.000 Nijemaca.

Viktor Orban: Niti jednoj naciji ne može se narediti s kim mora živjeti u svojoj vlastitoj zemlji

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

Objavljeno

na

Objavio

Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je danas  Aleksandar Vučić povodom izjave Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i Metohije i ocijenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju neovisnosti Kosova imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

“Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, rekao je Vučić komentirajući Izetbegovićevo stajalište u intervjuu za Deutsche Welle (DW) da je BiH već trebala priznati Kosovo.

“Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege Srbi, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović za DW.
On je na izravno pitanje o tome “hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo”, odgovorio: “Nadam se – da”, ali većina beogradskih medija u prvim izvješćima nije tako citirala njegovu izjavu, prešutivši “nadam se”.

“Taj intervju komplicira mnogo toga u regiji”, rekao je Vučić danas novinarima, ocijenivši da je intervju “kompleksan” te da će imati dalekosežne političke i druge posljedice.

Srbijanski šef države ustvrdio je kako bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Den Haagu.

Vučić je najavio da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, sugerirajući kako je jasno da se treba osloniti na vlastite snage jer, kako je rekao, “nećemo imati potporu međunarodne zajednice”.

Vučić ocjenjuje kako je Izetbegovićeva izjava “ozbiljnija nego što bilo tko u Srbiji u ovom trenu može sagledati”.

Glavni tajnik srbijanskog predsjednika Nikola Selaković poručio je ranije danas za Radio-televiziju Srbije kako je Vučić u svakoj prilici naglašavao “podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene”, te da je “izražavao spremnost saslušati i razumjeti potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji”.

Selaković je kazao kako srbijanskog šefa države “boli i licemjerstvo međunarodne zajednice koja ima dvostruka mjerila kada je u pitanju Srbija”.

“Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jest što on govori o pravoj namjeri jednog od predstavnika naših susjeda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Selaković.
Srbijanski ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović najavio je za četvrtak izvanrednu sjednicu tog Vijeća u povodu najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo.

Srbijanski dužnosnici u svojim komentarima zanemarili su činjenicu kako su sve druge države nastale na području bivše Jugoslavije odavno priznale kosovsku neovisnost, a to ni na koji način nije ugrozilo njihove odnose s Beogradom.

U slučaju BiH problem je, kao i u svemu drugome, u činjenici da je za takav čin potrebna suglasnost dužnosnika iz reda sva tri konstitutivna naroda, a srpski predstavnici uporno odbijaju mogućnost priznanja Kosova vezujući to po automatizmu za stajalište vlasti u Srbiji.

Izetbegović: “Spreman sam i na rat!?”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari