Connect with us

Vijesti iz regije

Orban: Mađarska napustila rusku banku nakon što ju je SAD ‘uništio’

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarska je ovaj tjedan napustila rusku banku sa sjedištem u Budimpešti nakon što su je američke sankcije „uništile“, rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodavši da će Mađarska nastaviti poštivati sankcije, ali i govoriti protiv njih.

Orban je za državni radio rekao da su Sjedinjene Države važan saveznik Mađarske, no da Washington i Budimpešta imaju različit pogled na rat u Ukrajini.

SAD nije odustao od toga da sve gura u „ratni savez“, čemu se Mađarska, koja ne naoružava Ukrajinu, protivi, rekao je Orban.

Njegova vlada je u četvrtak najavila da napušta banku IIP za koju tvrdi da financira razvojne projekte u istočnoj Europi te da je svoje sjedište 2019. prebacila iz Budimpešte u Moskvu.

Rusija je najveći dioničar te banke, a slijedi ju Mađarska. Nekoliko istaknutih mađarskih dužnosnika sjedilo je u u njenoj upravi, a druge zemlje srednje i istočne Europe prekinule su odnose s bankom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

SAD je ovaj tjedan uveo nove sankcije za tu banku, uključujući i protiv tri vodeća dužnosnika, dva Rusa i Mađara. Washington je pozvao Mađarsku da prekine odnose s tom „mutnom platformom pod kontrolom Kremlja“.

Orban je rekao da će Mađarska poštivati sankcije, čak i ako ih ne podržava.

„Nikad se nismo slagali sa sankcijama, no ne sporimo tuđa prava, uključujući i SAD-a, da uvode sankcije“, kazao je.

“Od izbijanja rata bilo je jasno da su se mogućnosti banke (IIB) sužavale, a sada kada su je Amerikanci stavili pod sankcije, oni su je zapravo uništili.”

Mađarska je članica NATO-a i protivi se ruskoj invaziji na Ukrajinu, no nacionalistički premijer Orban godinama njeguje bliske odnose s Rusijom i suzdržava se od kritiziranja predsjednika Vladimira Putina.

Odnosi između Budimpešte i Washingtona pogoršali su se proteklih mjeseci zbog mađarskog odugovlačenja ratifikacije ulaska Švedske i Finske u NATO. Finska se savezu ipak pridružila ovaj mjesec, ali kandidatura Švedske je još uvijek na čekanju zbog odobrenja Mađarske i Turske. Iako je Orban kritizirao sankcije Rusiji, njegova vlada nije blokirala mjere EU-a.

U četvrtak je britanski Guardian izvijestio da dvostranačka grupacija u američkom Kongresu priprema daljnje američke sankcije koje bi bile usmjerene na vodeće mađarske političke ličnosti povezane s Orbanovom vladom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari