Connect with us

Iz Svijeta

Orban: Mađarska neće blokirati potporu NATO-a Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarska neće blokirati odluke NATO-a o potpori Ukrajini, ali je odlučila da neće u tome sudjelovati, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban tijekom posjeta Budimpešti glavnog tajnika Saveza Jensa Stoltenberga.

Mađarska se spori s državama članicama NATO-a zbog toga što Orban njeguje bliske odnose s Rusijom i ne želi slati oružje Ukrajini. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošli je mjesec ocijenio da su planovi da se pomaže Ukrajini “luda misija”.

“Mađarska je danas jasno rekla da neće blokirati odluke NATO-a koje, premda se razlikuju od naše racionalne procjene situacije, dijeli i zagovara ostatak Saveza”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orban je rekao da je dobio jamstva od Stoltenberga da Mađarska neće morati davati novac za Ukrajinu niti slati svoje vojnike.

Zapadne zemlje razmatraju mogućnost uvježbavanja vojnika u Ukrajini, ali NATO naglašava da se ne želi izravno miješati u sukob. Budimpešta je već prije blokirala pomoć Ukrajini, a tenzije su uzavrele na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Stoltenergov posjet Budimpešti dolazi dan nakon samita čelnika država istočnog krila NATO-a u Rigi. Mađarska nije bila nazočna.

Sastanak je bio dio priprema za samit NATO-a u Washingtonu u srpnju na kojem se očekuje dogovor o 40 milijardi eura godišnje pomoći Ukrajini.

“Premijer i ja danas smo dogovorili da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o financijskoj pomoći Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordiniaciji pomoći Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

“Uvjeren sam da ćemo, kada se čelnici NATO-a sastanu u Washingtonu, moći finalizirati dogovor o tim pitanjima.” (Hina)

Rusi odabiru rizik koji se ne isplati…

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas