Connect with us

Iz Svijeta

Orban: Očekujem brzi oporavak gospodarstva

Objavljeno

-

Mađarska početkom svibnja kreće u ublažavanje mjera izolacije uvedenih u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa, izjavio je u petak premijer Viktor Orban, izrazivši očekivanja u brzi oporavak gospodarstva od posljedica epidemije.

“Nisam u kategoriji najoptimističnijih ljudi, ali nisam ni pesimist. Očekujem brzi oporavak”, rekao je Orban.

Mjere karantene rezultirale su gubitkom desetaka tisuća radnih mjesta, a Orban je vraćanje ljudi na posao zadao kao svoj glavni prioritet.

Njegova će se vlada, kazao je, usredotočiti na spašavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta.

S početkom svibnja mjere će se postupno ublažavati kako bi se gospodarstvo što prije vratilo u normalu, a ograničenja će i dalje važiti za starije i bolesne ljude te one koji žive u velikim gradovima i suočeni su s većim rizikom od zaraze, rekao je premijer.

Po njegovim riječima, Mađarska će slijediti primjer Austrije te će se postupno otvarati škole i tvrtke, a u doglednoj budućnosti čak i barovi.

Mađarska se pripremala za najgori mogući scenarij te se opskrbila medicinskom opremom i oslobodila na tisuće bolničkih kreveta, a je Orban poručio da više nema tog scenarija koji ne mogu prebroditi.

“Nije još sve prošlo, ali pripremili smo se na najgore i sada možemo eksperimentirati u stvarnom životu (…) moramo se pametno organizirati”, poručio je Orban.

Institut GKI je objavio da će nakon gubitka 60.000 radnih mjesta u ožujku, u travnju posao izgubiti još 100.000 ljudi, što je težak udarac za zemlju od 10 milijuna stanovnika u kojoj je nezaposlenost bila godinama rekordno nisko, a gospodarstvo je strelovito raslo.

Orban je kazao da bi bio sretan s gospodarskim rastom oko nule.

Naknada za nezaposlene traje tri mjeseca, a Orban se nada da će se gospodarstvo, kada taj rok istekne, vratiti na prijašnju razinu. (Hina)

Viktor Orban trebao bi početkom svibnja predstaviti plan postupnog vraćanja Mađarske u normalu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari