Connect with us

Iz Svijeta

Orban otjerao Sorosevo sveučilište iz Mađarske pa pozvao kinesko sveučilište

Objavljeno

on

Kinesko sveučilište otvara se u Budimpešti kao prvo i zasad jedino kinesko sveučilište u Europskoj uniji, a mađarska vlada na čelu s Viktorom Orbanom u znak dobrodošlice donirat će 2,2 milijuna eura za njegov kampus.

Nova visokoobrazovna institucija, podružnica Sveučilišta Fudan iz Šangaja, svoja bi vrata trebala otvoriti za studente 2024. godine, piše danas Financial Times.

Mjesta za novu obrazovnu instituciju i njezine stipendiste ima. Samo godinu i šest mjeseci ranije, iz Budimpešte je protjerano Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) koje financira liberalni milijarder mađarskih korijena George Soros, trn u peti mađarskog premijera i njegove političke agende. CEU je djelovalo u Budimpešti 30 godina, a bilo je na vrhu ljestvice po kvaliteti pruženog obrazovanja u zemlji, dodaje FT, prenosi Jutarnji list.

“Mnoge plaši” način na koji se Orban obračunava s obrazovnim sektorom i kako ga prilagođava sebi i svojim ciljevima. Europski sud pravde u listopadu je objavio da način na koji se Orban riješio CEU (Central European University, originalni naziv) krši mađarske obaveze pred Svjetskom trgovinskog organizacijom te je protivan stavcima Povelje o temeljnim pravima EU vezano za akademsku slobodu.

Agnes Szunomar, istraživačica s Mađarske akademije znanosti, izjavila je da je dogovor vlade i Fudana izraz “bezuvjetne ljubavi Mađarske i Kine”. – Mnoge zemlje u Europi imaju sporazume i suradnju s kineskim sveučilištima – objasnila je Szunomar.

– No, dovođenje Fudana u Budimpeštu dokaz je da je Mađarska spremna potkopati vlastiti obrazovni sustav dovodeći stranu konkurenciju većeg globalnog prestiža i s više resursa od bilo koje domaće institucije – kaže ona.

– Sa svojim golemim proračunom i kapacitetom za izdavanje dvostrukih diploma Fudan bi mogao odvući vodeći akademski kadar s mađarskih fakulteta izazivajući odljev mozgova – dodala je Szunomar.

Fudan je 34. na ljestvici Globalne svjetske ljestvice sveučilišta QS. Nudit će studije iz područja međunarodnih odnosa, ekonomije, medicine i tehničkih znanosti za 6000 studenata.

​Dok se ne otvori kampus u Budimpešti, nudit će zajedničke programe i diplome s četiri mađarska sveučilišta. – Imajući na umu prestiž, očekivao bih da se Fudan smjesti u London, Berlin Ili Pariz. Ali današnja Mađarska, koju Orban drži u čvrstom stisku, predstavlja puno sigurniju okolinu. U Zapadnoj Europi Fudan bi možda bio suočen s nadzorom ili kontrolom, moguće i kritikom, ali ovdje se ničega ne moraju bojati – komentirao je Tamas Matura, osnivač Centra za azijske studije središnje i istočne Europe.

Viktor Orban zatražio hitnu procjenu kineskog cjepiva

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari