Connect with us

Vijesti iz regije

Orban: Ovo desetljeće bit će doba opasnosti, nesigurnosti i ratova

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ovo desetljeće bit će doba opasnosti, nesigurnosti i ratova – rekao je Viktor Orban nakon što ga je Nacionalna skupština službeno izabrala za premijera Mađarske. Također, upozorio je na “razdoblje recesije i gospodarskog pada” uzrokovano događanjima u Ukrajini i sankcijama Europske unije protiv Rusije, navodi Kafkadesk, prenosi Večernji list

Orban, koji se često sukobljava s Bruxellesom, optužio je EU za “zlouporabu svoje moći” i za pokušaj ograničavanja suvereniteta europskih država članica. U isto vrijeme, nekoliko visokih dužnosnika EU poslalo mu je svoje čestitke, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da se raduje zajedničkoj suradnji s Mađarskom na uspješnom rješavanju izazova bez presedana s kojima se Europa suočava.

Mađarska i druge srednjoeuropske države, uključujući susjednu Slovačku i Češku, dosad su odbijale prihvatiti planove Europske unije za uvođenje zabrane uvoza ruskog plina i nafte, tražeći izuzeće od šestog paketa sankcija protiv Moskve.

Orban, koji se suočava s rastućom izolacijom u Europskoj uniji zbog svog mlakog odgovora na rusku invaziju, ranije je tvrdio da embargo na rusku naftu predstavlja “nuklearnu bombu” za mađarsko gospodarstvo, tražeći petogodišnje produljenje. Jedan od vladinih argumenata jest da je Mađarska zemlja bez izlaza na more i da time putem ne može primati pošiljke nafte.

Nedavno je zbog toga Orban sgerirao da im je Hrvatska “ukrala” pristup moru. Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis optužio je u ponedjeljak Mađarsku da svojim vetom drži ostatak EU-a kao “taoca”, a premijer Orban ponovio je stav da Mađarska neće podržati sankcije koje mogu predstavljati prijetnju energetskoj sigurnosti zemlje.

 

Ivica Šola: Orbanove retoričke pretenzije na hrvatski teritorij više nisu ‘omaška’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari