Connect with us

Iz Svijeta

Orban: ‘Ovo je lov na vještice protiv Poljske. Varšava je u pravu’

Objavljeno

-

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je otvoren za dijalog sa svojim europskim kolegama u vezi s vladavinom prava, ali da njegova vlada ne pristaje na ucjene.

Jedna od tema samita čelnika država članica EU-a koji počinje u četvrtak popodne je pitanje vladavine prava u svjetlu nedavne odluke poljskog ustavnog suda koji je doveo u pitanje nadređenost europskog prava nacionalnom.

“Mi smo otvoreni za dijalog, ali ne pristajemo na ucjene”, rekao je Morawiecki po dolasku na samit, dodajući da je njegova vlada već predočila neke planove o povlačenju nekih reformi kojima bi se uklonili prigovori Suda EU-a.

Poljska vlada obećala da će raspustiti Disciplinsko vijeće koje prema odluci Suda EU-a ugrožava neovisnost sudaca.

On je također branio odluku poljskog ustavnog suda, tvrdeći da se ona odnosi samo na ona područja u kojima EU nema nadležnost, ističući da Sud EU-a pokušava donositi odluke u područjima za koja nema nadležnost.

U obranu Poljske stao je mađarski premijer Viktor Orban koji je rekao da se ovdje radi o “lovu na vještice”.

“Ovo je lov na vještice protiv Poljske. Varšava je u pravu”, rekao je Orban, ponavljajući poljsko stajalište da europsko pravo ima primat samo u područjima koja su zemlje članice prepustile zajedničkim institucijama.

“Ovdje se redovito događa da europske institucije zaobilaze prava nacionalnih parlamenata i vlada, te mijenjaju Ugovor bez ikakvih legitimnih ovlasti za to”, rekao je Orban.

Jedan od najžešćih poljskih kritičara, nizozemski premijer Mark Rutte traži oštar pristup prema Varšavi.

“Moramo biti oštri. Neovisnost poljskog pravosuđa ključno je pitanje za raspravu. Teško je zamisliti kako se velika količina novca može staviti na raspolaganje Poljskoj dok to pitanje nije riješeno”, rekao je Rutte.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se za dijalog s Poljskom prije poduzimanja bilo kakvih mjera.

“Moramo pronaći načine da se ponovno okupimo”, rekla je Merkel. (Hina)

Morawiecki: Integracija je naša sudbina, ali poljski ustav ima primat, EU nije država

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari