Connect with us

Iz Svijeta

Orban predlaže promjenu izbornog zakona, oporba protiv

Objavljeno

on

Mađarska vlada predstavila je parlamentu u utorak zakonske prijedloge koji bi mogli prisiliti oporbene stranke da se ujedine za izbore i smanjiti transparentnost u trošenju javnog novca, a što je oporba odmah kritizirala.

Premijer Viktor Orban, kojega zapadne saveznice često kritiziraju zbog “kršenja demokratskih standarda”, ranije u utorak dobio je posebni mandat parlamenta da vlada izvršnim uredbama 90 dana u borbi protiv pandemija koronavirusa.

Iako će novi prijedlozi zakona morati biti izglasani u parlamentu, oporbene stranke kažu da je uvođenje promjena bez pompe, dok je javnost usredotočena na pandemiju, pogrešno.

Po predloženim novim izbornim pravilima, oporbene stranke morat će se ili potpuno ujediniti ili se natjecati jedna protiv druge, što bi im umanjilo izglede da poraze Orbana.

“Viktor Orban postao je nedostojan svoje dužnosti sada i zauvijek”, navodi se u zajedničkoj izjavi šest oporbenih stranaka. “Zahtijevamo da on povuče te prijedloge zakona i provede ostatak vremena na dužnosti bez krađe i manipulacije.”

“Ovo će samo pokazati da se on više ne osjeća sigurnim čak ni u izbornom sustavu koji je za sebe napisao, što je u redu jer je izgubio”, stoji u izjavi.

Fidesz je daleko najveća stranka u Mađarskoj, ali šest oporbenih stranaka zajedno bi mogle maknuti Orbana s vlasti. U tijeku su razgovori o takvoj suradnji za izbore 2022.

Ako prijedlog zakona bude usvojen, što je vjerojatno jer Fidesz ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, raznorodne oporbene stranke morat će se potpunoi ujediniti kako bi za izbore imale jedinstvenu nacionalnu listu, što bi moglo biti teško s obzirom na njihove vrlo različite platforme.

Ili, mogu ići odvojeno i tako umanjiti izglede za smjenu Orbana.

Izmjene zakona o javnim financijama

Vlada tvrdi da je svrha zakona “osigurati da samo stranke sa stvarnom potporom birača mogu biti na nacionalnoj listi”.

Odvojenim prijedlogom zakona promijenio bi se ustav tako da definira samo prihode i rashode države kao javna sredstva.

Iz toga bi bile isključene organizacije povezane s državom, poput državnih tvrtki, što bi moglo dovesti do toga da se ta sredstva puno lakše sakriju od nadzora. (Hina)

Mađarska predlaže zabranu usvajanja djece za homoseksualce

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari