Pratite nas

Iz Svijeta

Orban: Promigracijske snage žele da milijuni migranata preplave Europu

Objavljeno

na

Turska igra ključnu ulogu u zaustavljanju milijuna migranata na putu prema Mađarskoj i Europi, iako mađarska oporba to ne može ili neće razumjeti, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Svaki pokušaj uklanjanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana bio bi u interesu “migracijskih snaga”, rekao je Orban u intervjuu nakon Erdoganove posjete Budimpešti.

“Podrivajući snagu, ravnotežu, sigurnost, pouzdanost i red Turske, promigracijske snage žele ostvariti svoj san o tome da milijuni migranata preplave Europu”, rekao je Orban dodavši da je američki financijer George Soros zacrtao takav cilj jer tvrdi da je Europi potreban priliv od milijun migranata godišnje, prenosi agencija MTI.

“Sve dok je Erdogan na vlasti i Europa može da postigne dogovor sa njim, on će otvoriti ‘vrata’ Siriji, a ne Europi. Do tada smo na sigurnom”, rekao je Orban.

Erdogan je tijekom posjete Budimpešti rekao da će Turska morati da ‘otvori vrata’ prema Europi sirijskim migrantima ukoliko Bruxelles ne pruži Ankari dovoljnu podršku.

Ranije je Orban rekao da će Mađarska morati “primjeniti silu” na svojoj južnoj granici sa Srbijom da bi zaštitila granicu Europske unije ukoliko Turska ostvari prijetnju da će otvoriti vrata za migrante prema Europi.

On je rekao da trenutno oko 90.000 ljudi pokušava ući u EU preko “balkanske rute”, dodajući kako će se njihov broj ubrzo povećati na 100.000.

“Ako Turska pusti dodatnih stotine tisuća migranata, morat ćemo upotrijebiti silu da zaštitimo mađarsku granicu i srbijansko-mađarsku granicu”, kazao je Orban.

 

TRAGEDIJA ILI ORGANIZIRANA DIVERZIJA : ‘Saudijski princ nudi 5000 dolara svakom tko iz islamskih zemalja ode u Europu’?

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Veneciju pogodila još jedna iznimna plima, grad proživljava najgori tjedan u posljednjih 150 godina (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Nastojeći se oporaviti od razornih poplava koje su je pogodile ovaj tjedan, Venecija je u nedjelju pretrpjela još jednu iznimnu plimu kada je visina mora dosegnula 150 cm.

Za grad je to najgori tjedan u zadnjih 150 godina, od početka mjerenja plime 1872.

Odjel gradske uprave za predviđanje plime upozorio je da bi u nedjelju mogla doseći 160 cm, a izmjerenih 150 cm oko podneva nije bilo daleko od toga.

Trg svetoga Marka u potpunosti je poplavljen, a stotine dobrovoljaca pomažu građanima da se suoče s izvanrednom situacijom.

Grad koji je u svijetu poznat i jedinstven po svojim kanalima, arhitekturi i umjetnosti, u utorak je pogodila plima od 187 cm i izazvala najgoru poplavu u posljednjih pedeset godina.

Samo jednom u povijesti ona je bila viša, godine 1966., kada je iznosila rekordna 194 cm.

U uobičajenim okolnostima voda visine od 80 do 90 cm uglavnom se smatra visokom, no stanovnici i gradska uprava s njom se uspijevaju nositi bez većih poteškoća.

S četiri plime koje su od ponedjeljka iznosile iznad 140 cm, ovo je najgori tjedan kada je posrijedi visina plime u Veneciji otkad su 1872. prvi put objavljeni službeni statistički podaci.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro, koji je imenovan posebnim povjerenikom za izvanredna stanja, štetu od poplava u gradu procijenio je na oko milijardu eura.

Vlasti u Firenci i Pisi pomno prate i vodostaj rijeke Arna, čija je razina vode tijekom noći rapidno porasla zbog obilne kiše.

I vodostaj najduže talijanske rijeke Po, koja se proteže sjevernom Italijom te prolazi kroz Torino, u nedjelju se pomno prati nakon što joj je razina porasla za metar i pol u zadnja dva sata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Godišnjicu prosvjeda ‘žutih prsluka’: Pariška policija ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike

Objavljeno

na

Objavio

Pariška policija ispalila je suzavac u sjeverozapadnom dijelu Pariza u subotu kako bi rastjerala prosvjednike za vikend na prvu godišnjicu protuvladinih prosvjeda “žutih prsluka”.

Sukobi između policije i prosvjednika izbili su pored Porte de Champerret dok su se prosvjednici pripremali marširati kroz grad prema Gare d’Austerlitz u južnom Parizu dok je policija također intervenirala da spriječi nekoliko stotina prosvjednika koji su kanili zauzeti obilaznicu, prema Reutersovoj televizijskoj snimci. Pariška policija rekla je da su 24 osobe uhićene.

Prosvjedi tzv. žutih prsluka izbili su sredinom studenoga 2018. prvotno zbog cijene goriva i visokih troškova života, no proširili su se u širi pokret protiv predsjednika Emmanuela Macrona i njegova pokretanja gospodarskih reformi.

Prosvjedi su oslabjeli proteklih mjeseci, od nekoliko desetaka tisuća sudionika do samo nekoliko tisuća, no njihovi čelnici pozvali su okupljanje ove subote, kako bi s obilježila prva obljetnica.

Na svom vrhuncu, potkraj 2018. pokret se proširio na 300.000 ljudi. (Hina)

 

Put od Macrona do microna

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari