Connect with us

Iz Svijeta

Orban smatra da novac za Ukrajinu ne smije biti uzet iz proračuna EU-a

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarska smatra da novac EU-a za Ukrajinu ne smije biti uzet iz proračuna EU-a i da bi trebalo odrediti “razuman” vremenski rok za bilo kakvo financiranje Ukrajine, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

“Uvjeren sam da je dati Ukrajini 50 milijardi eura iz proračuna EU-a kroz pet godina… loša odluka”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Sve države članice EU-a osim Mađarske dogovorile su se prošli tjedan da će otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom unatoč ruskoj invaziji, donijevši odluku dok je Orban nakratko napustio dvoranu u kojoj se održavao samit. Orban je potvrdio da je njemački kancelar Olaf Scholz predložio takvo rješenje.

No europski čelnici nisu mogli prevladati Orbanov otpor prilikom revizije EU proračuna kako bi se 50 milijardi eura odredilo za Kijev i osiguralo više novca za druge zadaće kao što je upravljanje migracijama. O tom bi se pitanju trebalo ponovno raspravljati na izvanrednom samitu 1. veljače.

“Oni žele dati novac Ukrajini iz EU proračuna, Mađarska želi dati ga izvan okvira EU proračuna. Imaju mogućnost – ako mi na to ne pristanemo – riješiti to izvan proračuna, ali nemaju opciju riješiti to iz proračuna EU-a bez mađarskog pristanka”, rekao je Orban.

“Imaju mogućnost, 26 država članica, riješiti to zajedničkim zajmom izvan proračuna”, rekao je.

EU je suspendirao velik dio novca namijenjen Mađarskoj zbog narušavanja demokratskog sustava provjera i ravnoteža u toj zemlji. EU je prošli tjedan deblokirao dio tog novca jer je Budimpešta provela reformu pravosuđa, ali zamrznuto je još oko 20 milijardi eura.

Orban je u četvrtak rekao da Mađarska ne želi povezivati pitanje suspendiranih europskih sredstava za Budimpeštu zbog vladavine prava s financiranjem Ukrajine.

“Ne želimo povezivati financijsku pomoć za Ukrajinu s mađarskim financijskim pitanjima… to bi također prekršilo europsko načelo lojalne suradnje”, rekao je Orban. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas