Connect with us

Iz Svijeta

Orban uvjeren da bi povratak Trumpa istog trena donio mir u Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarski premijer Viktor Orban uvjeren je da samo povratak Donalda Trumpa na vlast u SAD-u može okončati rat u Ukrajini.

Orban je to rekao u intervjuu bivšem voditelju televizije Fox Tuckeru Carlsonu koji ga je objavio na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

Kada ga je Carlson upito što bi bio njegov prvi korak da je šef NATO-a ili američki predsjednik Joe Biden, Orban je rekao da bi “zvao Trumpa da se vrati”.

Trumpov povratak na vlast je jedini izlaz, rekao je Orban i dodao da je bivši predsjednik SAD-a “jedini čovjek koji može spasiti zapadni svijet”.

Trump je u svome mandatu od 2017. do 2021. imao “najbolju vanjsku politiku” u posljednjih nekoliko desetljeća, nastavio je mađarski premijer.

Dodao je da Rusija ne bi ni napala Ukrajinu da je Trump bio predsjednik i podsjetio da on nije počeo nijedan rat i da se prema Sjevernoj Koreji, Rusiji “pa čak i Kini ponašao pristojno”.

Orban je bio jedini čelnik neke članice EU-a koji je Trumpa, tada republikanskog kandidata, otvoreno podržavao prije predsjedničkih izbora 2016.

Orban također održava dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i nerado je pristao na europske sankcije protiv Moskve, koje je međutim nekoliko puta ublažio prijetnjom mađarskog veta.

Novi američki predsjednik bit će izabran početkom studenoga 2024. Trump u anketama uvjerljivo vodi u borbi za republikansku predsjedničku nominaciju. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari