Connect with us

Iz Svijeta

Orban: Velika Britanija i Mađarska žele učvrstiti svoju suradnju nakon brexita

Objavljeno

-

Velika Britanija i Mađarska žele učvrstiti svoju suradnju nakon brexita, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban, opetujući sporne izjave o muslimanima nakon kontroverznog sastanka s britanskim kolegom Borisom Johnsonom u Londonu.

Taj je susret potaknuo oštre kritike u Velikoj Britaniji, napose u redovima oporbe, zbog spornih stajališta suverenističkog mađarskog premijera o imigraciji i o muslimanima te zbog napada na demokraciju u njegovoj zemlji.

Downing Street je u četvrtak nazvao taj sastanak “važnim za napredak i za sigurnost Velike Britanije”, osudivši ipak napade madžarskog premijera na muslimane.

“Brexit je završen. Danas se postavlja pitanje kako pronaći način suradnje nakon brexita” na polju energetike i obrane, rekao je Viktor Orban novinarima nakon susreta koji je trajao oko jedan sat.

Istaknuvši da ga je Boris Johnson pitao o demokraciji, slobodi govora i vladavini prava, mađarski premijer je branio svoje izjave o tome da Europi prijeti muslimanska “najezda”. To je “činjenica”, rekao je.

Uoči susreta, glasnogovornik britanskog premijera je rekao da je potonji “osudio te izjave koje unose podjelu i pogrešne su”.

I sam se Boris Johnson našao na meti kiše kritika zbog uvredljivih izjava poput one iz 2018. u kojoj je žene u burki usporedio s “poštanskim sandučićem” i s “pljačkašima banaka”.

U izvješću objavljenom u utorak zaključuje se da je njegova Konzervativna stranka sučeljena s problemom islamofobije na lokalnoj i na osobnoj razini.

Sastanak dvojice čelnika u Londonu događa se u trenutku kada se Madžarska priprema preuzeti vodstvo u Višegradskoj skupini u kojoj su još Poljska, Češka i Slovačka, uoči sastanka na vrhu G7 koji se od 11. do 13. srpnja održava u Cornwallu, na jugozapadu Engleske. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari