Connect with us

Vijesti iz regije

Orbanov Fidsez podržava članstvo Finske i Švedske u NATO-u

Objavljeno

-

Foto: EPA

Fidesz, stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, podržat će ratifikaciju ulaska Finske i Švedske u NATO, objavio je u srijedu klub zastupnika Fidesza u trenutku kada zastupnici počinju raspravu o toj temi nakon višemjesečnog zastoja.

Odluka Fidesza uslijedila je nakon što je predsjednica Katalin Novak, otvarajući rspravu, zatražila od zastupnika da ratificiraju ulazak Finske i Švedske u NATO “što je prije moguće”.

Jedino Mađarska i Turska još nisu ratificirale protokole o pristupanju tih dviju zemalja u NATO, više od osam mjeseci nakon što su čelnici Saveza na samitu u Madridu odlučili primiti ih u članstvo.

S procesom ratifikacije se u mađarskom parlamentu odugovlači od srpnja prošle godine, a Orban je prošli petak prvi puta javno rekao što ga muči u vezi pristupanja dviju nordinski zemalja u zapadni vojni savez.

Orban je podsjetio da su Finska i Švedska prije kritizirale Mađarsku zbog vladavine prava, rekao je da se neki u njegovoj stranci pitaju je li mudro primiti zemlje koje „šire otvorene laži o Mađarskoj, o vladavini prava u Mađarskoj, o demokraciji, o tome kako se u njoj živi”.

“Kako, glasi argument, može netko htjeti biti naš saveznik u vojnom sustavu, a besramno širi laži o Mađarskoj?”, zapitao se tada Orban.

I dok su zastupnici Fidesza rekli da će se sljedeći tjedan održati bilateralni susreti u dvjema nordijskim zemlja kako bi se razmotrili “politički sporovi”, jasno su dali do znanja da će stati iza njihovih zahtjeva za članstvom u NATO-u.

“Dat ćemo našu potporu Finskoj i Švedskoj za pridruženje NATO-u”, objavio je Fidesz koji sa svojim manjim partnerom kontrolira dvije trećine mjesta u parlamentu.

Konačno glasanje se očekuje u drugoj polovici ožujka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari