Connect with us

Politika

Orepić i njegovi nesposobni SDP-ovi panduri morat će vratiti novac EU

Objavljeno

-

Posljednje tri godine dobili smo ukupno 120 milijuna eura za ispunjenje tehničkih uvjeta nadzora granice. Međutim, tu je i neiskorištenih 25 milijuna eura, koje bi se moglo vratiti u proračun Europske unije. Ministar Orepić traži odgodu.

[ad id=”93788″]

Kupovali su se automobili, helikopteri, opremala granica. I sve to od dobivenih 120 milijuna eura iz Europske unije. No, nisu ih uspjeli sve potrošiti u zadanom roku niti ugovoriti sve poslove.

‘Još neki od tekućih projekata isto tako kasne. Kad kažem kasne mislim na rok od mjesec i pol do dva da bi se u cijelosti završili’, rekao je Joško Dorić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova.
Rok istječe za mjesec i pol

A rok za iskoristiti preostalih 25 milijuna eura za koje nisu ugovoreni poslovi istječe za mjesec i pol. Sve neuloženo vratit će se u proračun Europske komisije. Ministar Vlaho Orepić sad traži produljenje roka.

‘Tražimo dodatni period od šest mjeseci kako bismo spasili 50 milijuna kuna, te time riješili gorući problem uređivanja i opremanja graničnih prijelaza’, poručio je ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić.

Kasni se s izgradnjom tri broda, dovršenjem objekata na granicama Bajakovo, Slavonski Brod i Donji Srb. Na potpuno uređenje za Schengen čeka i zračna granica.

‘Zašto projekt kasni? Pa nije početo na vrijeme, odnosno vjerojatno se nije pratilo izvođače u provođenju tih aktivnosti. Razlozi za traženje produljenja su legitimni, uvaženi su sa strane EU i evo ja se stvarno nadam pozitivnom odgovoru’, poručio je pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Joško Dorić.
‘Sve se radilo sukladno zakonima’

Iz bivše Vlade koja je većinu tih poslova ugovarala, objašnjavaju – u početku je išlo sporo zbog poštivanja propisa.

‘Zna se da se sve radilo sukladno zakonima o javnoj nabavi i onako kako se očekuje od jedne ozbiljne države’, rekao je bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Nebojša Kirigin.

Rokovi prilikom objave natječaja su za velike vrijednosti propisani zakonom za male vrijednosti isto tako. Stupanjem u Europsku uniju Hrvatska je zacrtala da će joj priprema za Schengen biti jedan od prioriteta. Ulaskom u Schengen Hrvatska bi postala čuvarica vanjske granice. S pomicanjem rokova i na to će se pričekati.

Europarlamentarka Ivana Maletić koja je pozvala na ubrzanje procesa pridruživanja schengenskom sustavu, kritizirala je sporost provođenja tehničkih uvjeta.

‘Još puno posla je ostalo, mi ne možemo ući dok posao ne obavimo i nemamo sve pripreme, da smo krenuli ranije, da smo bili brzi, novce sve iskoristili, sad bi dobili još i bili na vrijeme u Schengenu, ovako se sve naravno odugovlači’, rekla je europarlamentarka, Ivana Maletić.

Ovaj tjedan inspektori iz Europske unije provjeravaju je li Hrvatska spremna štititi vanjske granice. Čeka se zeleno svjetlo, a prije toga – prilika za popravni.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari