Connect with us

Politički rentgen

Orešković mora dati ostavku!

Objavljeno

on

Jedini ispravan, moralan i politički čin predsjednika Vlade Oreškovića je dati neopozivu ostavku. Razvidno je da već duže vrijeme nema dovoljnu potporu u Hrvatskom državnom saboru, razvidno je da je izgubio potporu ministara u Vladi i bez ikakvog izbornog legitimiteta i bez izborne baze ostaje mu jedino časno odstupanje i priznavanje političkog poraza.

[ad id=”93788″]

Tim Orešković dočekan je sa svojevrsnom naklonošću demokršćanskog biračkog tijela, a Karamarko je ustupanjem svog mjesta Oreškoviću doživio neskrivene komplimente za taj hrabri, nesebični, državnički potez. Bez obzira što je taj politički ustupak Karamarka bio iznuđen svojevrsnom ucjenom Mosta cijela domoljubna javnost s pravom se nadala kako taj potez može značiti novi uzlet za Hrvatsku. Ali samo pod jednim uvjetom. Tim Orešković je morao stvoriti snažnu političku osovinu s Pantovčakom s jedne strane i sa Domoljubnom koalicijom s druge strane iz pragmatičnog  razloga političkog legitimiteta relativnog pobjednika parlamentarnih izbora. Pod pritiskom Milanovićevih  ubačenih savjetnika, pod pritiskom Bože Petrova, pod nametnutom  idejom tko zna kakvih krugova da sam mora stvoriti svoju izbornu bazu za slijedeći mandat, grdno je politički pogriješio i izgubio se u političkom kaosu i paklu kojega je proizveo Milanović!

U stvari, mislim kako je bilo neodgovorno s Timove strane i preuzimati dužnost predsjednika Vlade dok detaljno ne upozna sve političke silnice u Hrvatskoj, dok ne shvati tko je, a tko nije za prospritetnu Hrvatsku. I to dubinsko nepoznavanje političke situacije u Hrvatskoj za Tima ne bi bila prepreka da je s više povjerenja pristupio onima koji su ga imenovali i u toj sinergiji njegovog ekonomskog znanja i Karamarkovog dubinskog poznavanja unutarnjih  političkih previranja moglo je sve funkcionirati u najboljem redu. Ako tu pridodamo Predsjedničin angažman u skladu s njenim vanjskopolitičkim ovlastima, mogli smo imati vlast bez ikakvih problema. Naravno, mogući sraz ovog zajedništva s MOSTOM, bio bi amortiziran prvim konkretnim, pozitivnim pokazateljima rezultata rada ove političke postave!

Tim Orešković nije smio dozvoliti ucjenjivačku dominaciju MOSTA, nije se smio prikloniti nepravednoj raspodjeli političke moči. Jednostavnom logikom izbornih rezultata morao je formirati Vladu poštujući legitimitet jačeg partnera koji ga je predložio za mandatara.

Tim Orešković , poslužio se politički neoprostivim lažima i međunarodnim denunciranjem. Kao prvo slagao je da je imao sastanak u SOA-i, jer tamo taj dan nije bio. Slagao je da bi pojačao psihološki dojam i pritisak na Karamarka i time je žutom tisku raspirio maštu do krajnjih granica. Slagao je i da je dobio telefonski pozi iz EPP-e, a istina je da je upravo on zvao europske pučane s ciljem da izvrše pritisak na Karamarka. U svojoj nedosljednosti i klasičnim političkim špekulacijama sam sebe je doveo pred zid i jedino pošteno   rješenje njegova ostavka.

Ni jednim slovom nije obrazložio razloge traženja odstupanja Karamarka i Petrova, niti jednim dokazom nije osnažio tu suludu političku odluku. Morao je znati da više nema večinu ni u Saboru ni u Vladi i jedino obješnjenje njegovog poteza može biti da je namjerno izazvao krizu vlasti, radi vlastitih neuspjeha koje za sada još ne ma snage priznati.

Tim Orešković mora odstupiti, jer je u Vladi RH punu dominaciju prepustio Milanovićevim kadrovima, punu kontrolu represivnog i obavještajnog sustava prepustio je kmerskim trabantima iz MOSTA, na opće zadovoljstvo najomraženijeg, bivšeg ministra Ostoje Rankovića.

Konačno, uvjeren sam da Tomislav Karamarko ima tu političku svijest i širinu i da je spreman učiniti još jedan ustupak. Odstupiti s mjesta podpredsjednika Vlade pod uvijetom da novi mandatar bude netko iz HDZ-a ili Domoljubne koalicije. To u stvari nije nikakva politička ucjena, jer premjersko mjesto pripada upravo najjačoj političkoj opciji u Hrvatskoj po logici izbornog legitimiteta. Novi premijer trebao bi pristupiti logičnoj rekonstrukciji Vlade i smijeniti one nesposobne ministre koji za sobom vuku repove ili afera ili naznake   bliskih veza s SDP-ovim podzemljem.

Obavještajnim agencijama potreban je pod hitno neovisan građanski nadzor za budući rad, kao i istražno povjerenstvo za rad u vrijeme kmerske vladavine Hrvatskom.

Za pad rejtinga HDZ-a, za gubitak legitimiteta Domoljubne koalicije izravno je kriv premijer Tim Orešković. Ni jednom nije stao u obranu svog prvog potpredsjednika Tomiskava Karamarka, ni jednom rečenicom nikada nije kritizirao medijsko razapinjanje, spinove, trolanje, proizvodnju lažnih afera, rad paraobavještajnoog podzemlja. Naprotiv pristajao je na nove i nove ucjene, slabio Domoljubnu koaliciju, a eklatantan je primjer proces (ne) memovanja Milijana Brkiće za ministra branitelja.

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari