Connect with us

Hrvatska

Orešković napokon supotpisao prijedlog za novog šefa SOA-e!

Objavljeno

on

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković supotpisali su prijedlog za imenovanje novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije u kojem za ravnatelja predlažu Daniela Markića, priopćeno je iz Ureda predsjednice, Direktno.hr

 [ad id=”93788″]

Sukladno proceduri prijedlog će biti upućen na prethodno mišljenje Odboru Hrvatskog sabora nadležnom za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Vlade i predsjednica Republike usuglasili su se i oko zajedničkog prijedloga te za novog predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost predložili Pjera Šimunovića.

Markić je rođen u Francuskoj, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu te ima francusko državljanstvo.

U Francuskoj je razvio odlične veze s pripadnicima Legije stranaca, a među njima navodno i s Antom Gotovinom i Antom Rosom. Prema dokumentima koje je Slobodan Praljak objavio na svojoj internet-stranici, Markić je nakon dolaska iz Francuske, među ostalim, bio jedan od djelatnika u kabinetu generala Ante Rose dok je ovaj bio zapovjednik HVO-a.

Prema jednom drugom dokumentu iz 1993. godine, Markić je kao bojnik HVO-a izdao zapovijed o propuštanju jednog konvoja iz Tomislavgrada za Vitez. Markić je, tvrde izvori Jutarnjeg, bio u jako dobrim odnosima s još jednim pripadnikom Legije stranaca, Jamesom Martyjem Cappiuom. Cappiau je 2001. godine u središtu Zagreba ubio Vjeku Sliška, a njega je ubio Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić. Cappiau je bio veliki prijatelj s Antom Rosom koji ga je navodno i doveo u Hrvatsku vojsku.

Zanimljivo je da Markića kao svoj kontakt u Hrvatskoj u svojoj knjizi spominje general Philippe Rondot, nekadašnji šef francuske obavještajne službe (DGSE). O kakvoj je suradnji Rondota i Markića riječ, u knjizi se ne navodi. Rondot je imao jake veze od početka devedesetih s hrvatskim obavještajnim i vojnim vrhom. U nekoliko je navrata u vrijeme rata dolazio u Hrvatsku, gdje se susretao s više hrvatskih generala, ministrom obrane Gojkom Šuškom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari