Pratite nas

Komentar

Oreškoviću želim da uspije i da provede lustraciju

Objavljeno

na

Nisam ovih dana puno pisao o Tihomiru Oreškoviću i najavi takozvane stručne vlade.

[ad id=”93788″]

Razloga su dva, piše Vinko Vukadin:

Prvi je da ne poznajem mandatara da bih ga mogao procijeniti, a drugi je da se moja radost zbog odlaska Grčića, Milanovića i Pusićke nametnula kao primarni osjećaj.

No, svejedno ne mogu, a da se ne upitam hoće li Orešković preskočiti bodljikavu žicu između jugomentalne politike i demokratske hrvatske perspektive.

Stručnjak kao premijer je po meni poprilična ispraznica jer za premijersku funkciju nema specifične struke, ako sposobnost vođenje, moderiranja, strateškog promišljanja i socijalne inteligencije zanemarimo kao stručna prodručja neophodna za tako važnu funkciju.

Prema tomu na stručnjake se pale samo impotentnni političari i uškopljeni intelektualci.

Svatko je stručnjak za nešto, pa bi svatko mogao biti premijer. Priča oko stručnosti je obična podvala polupismenih novinara i navodno stručnih gospodarstvenika, a na nju su nasjeli Karamarko i Petrov, ali i mnogi drugi. Tu priču furaju oni kojima je u svakom sustavu dobro jer se nikada ne deklariraju, pa ispadaju jedini stručnjaci, oni koji nemaju ni stav, ni mišljenje ni emocije: oni su stručni.

U tom kontekstu je “premijer stručnjak” obična podvala i laž pa će i Orešković uspjeti samo ako se odrekne te podvale i uspije se profilirati kao politički čovjek koji povezuje neka specifična znaja s političkim interesima i metodama.

Uvjeren sam da je on za to sposoban, da ima stavove koje ne krije i da će mu trebati jako malo vremena da osjetimo njegov politički profil. Kao Hrvat iz dijaspore on zna tko je i vjerujem da je i sam iskusio jugomentalitet kad se prvi put vratio. U tom pogledu ima šanse.

Njegov glavni problem će biti sastavljanje vlade od navodnih stručnjaka jer bi tu mogao upasti u zamku da preferira bezidejene i samo novcem i interesima vođene hrvatske stručnjake, a takvih je najveći broj.

Pogledajmo samo javno promovirane stručnjake pa će nam biti jasno da je to većinom “promućaj i prolij”.

Orešković može biti dobar leader samo ako bude imao hrabrosti za političku pozornicu i ako ne pomisli da je gospodarstvo jedini problem ovog naroda i države.  Kod nas je običaj da samo ekonomisti, a ne  infomatičari ili inženjeri, misle da su objektivni stručnjaci

Tu leži zamka.

Tko god je vodio velike sustave zna da najveći broj naših inženjera zna svoj tehnički dio, ali je za ostalo fachtrottel – stručni glupan, dakle izrazito skučeno područje.

Orešković može uspjeti ako mu vlada ne bude hrvatski stručna jer će onda biti sakata do boli. Pod stručnjacima će mu se uvaliti razni lumeni koji su bliži stranicama crne kronike nego Banskim dvorima. Sjetimo se tko je sve bio manager godine.

Osnovni problem s takozvanom stručnom vladom će imati politčke stranke, one ovakvim potezima svom članstvu kažu da su najveći glupani jer imaju jasne političke stavove.

Orešković će preskočiti žičanu ogradu, ako u kratkom vremenu od jednostranog pristupa politici “ekonomska stručnost” skrene prema integralnom pristupu “političa mudrost i ljubav prema svom narodu”. Ljubavi očito ima, a političke mudrosti vjerojatno isto, inače nebi napravio takvu karijeru.

Pitanje je koliko će ga pratiti oni koji su ga “odabrali” jer kad tad će se njihovo volontersko članstvo početi pitati za koga to oni trče od štanda do štanda ako na kraju ispadaju budale i nestručnjaci.

Moja procjena je da će eksperiment trajati jako kratko, al da nikoga u Hrvatskoj ne će izliječiti od bolesti zvane “trebaju nam stručnjaci”.

Odabirom i forsiranjem “stručne vlade”, stranke svoje članstvo i javno istupanje u ime stavova proglašavaju najvećom pogrješkom inteligentnog čovjeka. Ispada da je šutljivc i smušenjak, koji ne zna i ne želi zauzeti stav, stručnjak, a stranački jasni i vrijednosno jaki ljudi su budale. To je katastrofalna poruka članstvu i svima onima koji stoje iza svojih stavova.

Moj prijatelj Hrvoje Tomasović je neupitni sturčnjak za kirurgiju, ali njegove šanse su minimalne jer on ima stav!

Takvih ima mnoštvo, s fakultetima i diplomama, možda i jačih od Oreškovića, ali imaju stav i nisu zbog karijere postali politički uškopljenici.

Hrvatskoj ne nedostaje stručnih znanja o bilancama i računima dobiti i gubitka, Hrvatskoj nedostaje poštenja i vrijednosnog sustava koji je potka svake nacionalne politike.

U ime svih “nestručnjaka” Oreškoviću želim da uspije i da provede lustraciju.

Zaslužio je povijesno mjesto jer je povratnik i onaj zbog kojega je morao odstupiti Milanović i Pusićka.

Za sada dosta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Huljev o presudi Ercegu: Na tuđoj bi krvi ubirao poene

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Općinski sud u Splitu nepravomoćno je odbio kao neosnovanu tužbu Zorana Ercega, u javnosti poznatog aktivista iz Splita koji je tužio Željka Huljeva, nekadašnjeg novinara, tražeći 60 tisuća kuna zbog povrede časti.

Općinski sud u Splitu je odlučio: Zoran Erceg bio je u službi Ratka Mladića, nije izgledao kao slučajni gost, avanturist ili osoba koja odaje strahom.

SlobodnaDalmacija je uspjeli doći i do Huljeva koji je rekao kako ga raduje da pravna država funkcionira. – Naravno, zadovoljan sam presudom ne toliko zbog sebe koliko zbog očuvanja diginiteta Domovinskog rata. Hvala časnom sudu što je pravilno i profesionalno procijenio činjenične elemente u postupku koji bi trebao biti poučan za bilo koga tko se drzne ubirati bilo kakve osobne i ine poene na tuđoj krvarini – komentirao je Huljev, piše SlobodnaDalmacija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Mate Knezović: ‘Šeparovićeva prijetnja upućena narodu’

Objavljeno

na

Objavio

”Dobro zapamtite ovaj intervju. Sasvim je izvjesno da Miroslav Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada. Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, napisao je Mate Knezović na svom FB profilu

Mate Knezović, zagrebački odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke, na svom je Facebook profilu  prokomentirao intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, objavljen u subotu u Jutarnjem listu, piše Promise.hr

Šeparović je, podsjetimo, izjavio da bi, prema njegovu mišljenju, na čelu Povjerenstva za sukob interesa –  institucije koje u Hrvatskoj koliko toliko nezavisno preispituje hrvatske političare i dijeli im packe – trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, dakle osoba koju pomno biraju isti ti političari.

Šeparović se usprotivio najavljenoj inicijativi predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, koji je kazao da će zatražiti izmjene Ustava i povećanje ovlasti predsjednika države – kao jedine osobe koja se neposredno bira od strane hrvatskih građana.

”Načelno ću reći da je nezamislivo da bi u državi vladavine prava bilo moguće Ustav donijeti na referendumu. Možete li zamisliti situaciju u kojoj bi građani koji izlaze iz crkava, koji su obavili kupovinu na tržnicama, izašli u šetnju gradom, zaokruživali da ili ne i tako odlučili o usvajanju novog Ustava? To je nemoguće!”, kazao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, za Jutarnji list.

Šeparovićeve izjave njegov je kolega – pravnik i odvjetnik Mate Knezović – nazvao prijetnjom upućenom narodu.

”Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda RH, je danas objavio hrvatskom narodu da u RH postoji politika ograničenog suvereniteta naroda. Poučio je hrvatski narod da on nema izvornu vlast, nego neke druge silnice.

Iz današnjeg intervjua YUlistu potpuno je jasno zašto su odluke Ustavnog suda usmjerene protiv dosadašnjih narodnih inicijativa (3 referenduma).

Šeparović je također najavio da će Ustavni sud spriječiti svaki pokušaj hrvatskog naroda da se ozbiljnije promijeni politički sustav i raspodjela moći. Najavio je da će u slučaju pobjede Miroslava Škore onemogućiti najavljeni referendum o promjeni Ustava, ako bi te promjene dirale u postojeću raspodjelu moći. Također će se onemogućiti donošenje novog Ustava na referendumu.

Drugim riječima javno je najavljen rat narodu ako izabere drugačiji put.

Dobro zapamtite ovaj intervju. On je javno objavljena prijetnja hrvatskom narodu da i ne pokušava nešto promijeniti.

Sasvim je izvjesno da Šeparović ne govori samo u svoje ime, nego i u ime struktura kojima je pripadao i pripada.

Ovaj intervju je dokaz da su te strukture u ozbiljnom strahu. Baš zato trebamo ustrajati”, istaknuo je odvjetnik Mate Knezović na svom Facebook profilu.

Cijeli, opširni intervju Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske Jutarnjem listu, možete pročitati OVDJE.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari