Connect with us

Herceg Bosna

Organizatori „Dani kosidbe-Kupres BiH 2013“ očekuju više desetina tisuća ljudi

Objavljeno

-

Ovogodišnji, sedmi po redu, CIOFF MEĐUNARODNI FESTIVAL  „Dani  kosidbe – Kupres BiH” održat će se od 3. do 7. srpnja, a osim u Kupresu, festival planira realizirati još dva koncerta u Etno selu „Herceg” Međugorje i u Sarajevu.

Festival je trajno uvršten u CIOFF (Koncil međunarodnih organizatora festivala folklora), Svjetski kalendar festivala, jer je dostigao standarde međunarodnih festivala koji, na globalnoj razini, prezentiraju tradicijsku glazbu, ples, rukotvorine i druge tradicijske umjetnosti, stare zanate i sportove. Njihov je  cilj očuvanje i prezentiranje nematerijalne kulturne baštine i širenje kulture mira i povjerenja među narodima Svijeta.

U sklopu festivala  je natjecanje u kosidbi koje ima višestoljetnu tradiciju,a skupa sa tradicijskim športovima i zanatima označavaju početak ljetne turističke sezone u Kupresu i regiji.

PLAKATUz domaća kulturna društva, na Festivalu će gostovati i pet vrhunskih kulturnih ansambala iz inozemstva, održat će  se pet koncerata, etnografske izložbe, izložbe starih zanata i rukotvorina u izložbenom prostoru „Hrvatskoga doma“ Kupres. Također  će se organizirati  obilazak kulturno-povijesnih i turističkih regija u BiH,  te stručni sastanci organizatora sa umjetničkim voditeljima ansambala i članovima Povjerenstva za praćenje festivala. Dio svoga nematerijalnog kulturnog blaga, domaćoj publici pokazat će reprezentativni glazbeno-plesni ansambli iz zemalja: Španjolske, Poljske, Hrvatske, Bugarske i Makedonije.

Organizator osobito očekuje visoku umjetničku vrijednost i kvalitetu  koncertnih izvedbi, za što su garancija naprijed navedeni ansambli. Projektom će biti obuhvaćeno preko 400 aktivnih sudionika svih starosnih dobi, a iz inozemstva redovito dolazi 150 do 180 mladih izvođača i umjetnika. To je prilika da mladi iz BiH upoznaju različite kulture iz drugih zemalja, da kroz druženje i upoznavanje pokažu i dio vlastite kulturne baštine.

Nositelji svih projektnih aktivnosti su: Javna Ustanova za kulturu „Hrvatski dom” Kupres i Općina Kupres uz suradnju s CIOFF sekcijom za BiH, gradovima u kojima gostuje Festival,  kulturnim društvima i drugim nevladinim organizacijama u HB županiji, te s brojnim stručnim vanjskim suradnicima – folkloristi i etnolozi, scenaristi i scenografi, stručni tehničari, mediji i novinari, voditelji koncerata, prevoditelji, pomoćno osoblje (rekviziteri, hostese, redari), službe sigurnosti.

kupres-kultura.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari