Organiziranjem Hrvata spriječiti novi izborni inženjering i ponavljanje scenarija kakvi su bili nakon prošlih izbora

  0

  Pravo pozicioniranje stranaka pred izbore počinje od sredine lipnja nakon što Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjeri prijave političkih subjekata za sudjelovanje na izborima. Od tada počinju teći rokovi za prijavu i ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata.

  ceric
  Mnoge stranke vjerojatno neće unaprijed izlaziti s odlukom s kojim će saveznicima i na kojim razinama vlasti izlaziti na izbore. Najmanje koalicija bit će među bošnjačkim strankama, barem onim značajnijim. SDA, SBB, SDP i DF će skoro sigurno izići samostalno na izbore.
  Iznimka je nastup na izborima za Narodnu skupštinu RS-a, gdje su sve, izuzev SDP-a, odlučile nastupiti u okviru koalicije “Domovina”. Iznenađenja ne bi trebalo biti ni kada su u pitanju kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva, jer će SDA i SBB skoro izvjesno stati iza svojih kandidata – Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, a među neovisnim kandidatima ističu se Mustafa Cerić i Mirsad Kebo.
  Moguć je i ponovni povratak Harisa Silajdžića na političku scenu, a iz SDP-a dolaze najave da bi ova stranka konačno mogla kandidirati jednog Bošnjaka za Predsjedništvo. Kao najozbiljniji kandidat spominje se Denis Bećirović. Izborna utrka kod Bošnjaka bi svakako trebala biti najzanimljivija i najneizvjesnija, iako i među Srbima postoji snažna politička polarizacija na stranke oko SNSD-a i one oko SDS-a. Oporba će u Republici Srpskoj nastupiti jedinstveno kada je u pitanju izbor srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Srpske, dok će za državni i entitetski parlament najvjerojatnije SDS ići samostalno, a PDP, NDP i druge stranke u okviru Saveza za promjene. SNSD će im se suprotstaviti samostalno, iako računa na poslijeizborni savez sa svojim partnerima iz Socijalističke partije i DNS-a.

  Među Hrvatima bi sve osim premoćne pobjede stranaka okupljenih oko HNS-a bilo prvorazredno iznenađenje. Visok stupanj predizbornog jedinstva u pokušaju da se spriječi novi izborni inženjering i ignoriranje volje hrvatskog biračkog tijela, vjerojatno će polučiti i odgovarajući izborni rezultat. Oni koji su ostali izvan Hrvatskog narodnog sabora (HNS), a to su HDZ 1990. i nekoliko manjih pravaških i seljačkih stranaka, također, traže modalitete za zajednički nastup.

  Podnošenje kandidacijskih listi počinje od 2. i trajat će do 14. srpnja, a službena izborna kampanja počinje 12. rujna, mjesec prije izbora. Prvi preliminarni rezultati općih izbora bit će objavljeni u ponoć 12. listopada, a rok za potvrđivanje rezultata općih izbora je, prema pravilima, mjesec dana. DJ/VL

  facebook komentari