Connect with us

Vijesti

ORJUNA – velikosrpski politički projekt, jugoslavenstvo, tragična hrvatska zabluda

Objavljeno

on

Povijesne okolnosti i zablude koje su pratile hrvatski narod, no poglavito političke i intelektualne elite ostavile su dubok trag i nakon više od stotinu godina u Hrvatskoj. Na žalost, kao osmišljeni politički projekt ORJUNA – Organizacija jugoslavenskih nacionalista inflitrirala se u redove, poglavito uglednih hrvatskih obitelji – koje je kasnije slijedio i „obični“ puk. Ta se ideja održala u spomenutom dijelu stanovnika do današnjih dana, u doista neprimjereno velikom postotku, piše Željko Sakić/narod.hr

[ad id=”93788″]

ORJUNA je na različite načine, financijskim pogodovanjem, obiteljskim vezama, odnosno vezanjem odabranih hrvatskih obitelji uz obitelji velikosrpskih nacionalista, te političkom indoktrinacijom, hrvatske obitelji pretvorila u sljedbenike projekta koji je za cilj imao uništenje hrvatske nacionalne ideje, pa stoga i naroda, te nametanje jugoslavenstva kao supstituta hrvatstvu i nikada napuštenoj ideji o suverenoj hrvatskoj državi.

Nema nikakve dileme kako taj projekt i danas u neovisnoj hrvatskoj državi ima nevjerojatno veliki broj poklonika, koji istu tu ideju oživljavaju putem glorificiranja Jugoslavije i njezinog doživotnog vođe i dikatatora Josipa Broza Tita. Iz ovoga bi ovdašnje političke i intelektualne elite bez obzira na ogromnu štetu koja nam je kao društvu i državi nanesena mogli izvući bitnu pouku – promišljena strategija vođenja države daje rezultate, čak i stoljeće kasnije, dok upravljanje Hrvatskom u bezkoncepcijskom stanju, kako se to u nas već predugo traje, daje iste takve katastrofalne rezultate u jednakom vremenskom periodu.

Djelovanje ORJUNE pažljivo isplanirano i vođeno, dalo je rezultate

Buduća ORJUNA osnovana je 25. siječnja 1921. u Splitu pod imenom Jugoslavenska napredna nacionalistička omladina. Svim čitateljima je savršeno jasno zašto se to organiziralo upravo u Splitu, kolijevci Hrvata. Ime se promijenili 1922, kada osim mladeži odlučuju prodrijeti i u najuglednije tamošnje obitelji.

Vođa ORJUNE bio je Milan Pribićević, dvije godine mlađi brat Svetozara Pribićevića. Stranka je na izborima za ustavotvornu skupštinu Kraljevine SHS 1920. godine snažnim promoviranjem jugoslavenstva osvojila većinu glasova Srba koji su živjeli u Hrvatskoj, te dio glasova Hrvata, osobito u Dalmaciji, koji su težili snažnoj, makar i unitarnoj državi koja bi ih zaštitila od talijanizacije. Naravno to je bila puka tlapnja. Značajnu ulogu u osnivanju Orjune imala je grupa Hrvata prebjeglih sa područja koje je nakon Prvog svjetskog rata pripojeno Italiji. Prvi predsjednik bio je Marko Nani, a tajnik Edo Bulat, koji je kasnije postao hrvatski nacionalist i ustaški dužnosnik u doba NDH. U veljači 1922. na čelo joj dolazi književnik dr. Mirko Korolija, kojeg je srdačno primio kralj Aleksandar.

Djelovanje Orjune i kasnije četnika u Splitu aktivno su podupirali književnici, poput Nike Bartulovića, Đure Vilovića, spomenutog, Mirka Korolije, Ćire Čičin-Šaina, Sibe Miličića. Primjerice potpuno napuštajući svoje korijene pisali su ekavicom. Niko Bartulović je 1944. bio hrvatski predstavnik na Svetosavskom kongresu u selu Ba. Bivši katolički svećenik Đuro Vilović radio je u stožeru Draže Mihailovića. U Splitu je tijekom Drugog svjetskog rata djelovao Četnički odbor predvodenim četničkim vovodom Ilijom Trifunovićem – Birčaninom. Načelnik njegovog stožera bio je Radovan Ivanišević.

orjunaValjda vam je sada jasno zašto su izdajnički „Feral Tribune“ osnovali upravo u Splitu.

Dakle, iz svega navedenog vidljivo je koliko je taj maligni projekt bio promišljen i usmjeren protiv Hrvata i njihove potencijalne neovisne države. ORJUNA je osnovana sa ciljem borbe protiv “separatizma”, odnosno hrvatskog nacionalnog pokreta uopće. Dobar primjer djelovanja i metoda ORJUNE jest obitelj Tedeschi. Ded Emila Tedeschija Santo postao je žestoki Hrvat, učlanio se u HSP, ali kad se po drugi put oženio gospođicom Kolumbatović iz poznate dalmatinske, ORJUNAŠKE obitelji, prešao je na jugoslavenstvo. Do današnjeg dana spomenuta obitelj ostala je na pozicijama „regije“, štoviše Emil Tedesschi je postao član Triletaralne komisije, kao jedan od četiri člana iz Hrvatske.

[ad id=”93788″]

Organizacija jugoslavenskih nacionalista i ideja jugoslavenstva nastali su u Hrvatskoj

Mnogi Hrvati misle kako je ideja jugoslovenstva nastala u Beogradu, no to je na žalost zabluda. Najveći zagovornici jugoslavenstva bili su Hrvati! Jugoslavenstvo u izvornom obliku s nazivom jugoslavenstvo pojavilo se u drugoj polovici 19.stoljeća kada je u Hrvatskoj došlo do Austrougarske nagodbe gdje je Hrvatska došla u drugorazredan položaj. Već tada najutjecajniji ljudi u Hrvatskoj, u teškim okolnostima pod pritiskom Beča i Pešte počeli su vjerovati kako će nekakva južnoslavenska solidarnost biti jedino rješenje i spas za Hrvatsku i tada nastaju praktično jugoslavenske institucije pedeset godina prije nego je uopće nastala jugoslavenska država.

Ta ideja, nada, iluzija da će jugoslavenska ili južnoslavenska solidarnost spasiti Hrvatsku je neshvatljiva, jer nitko od srbijanskih ili slovenskih političkih ili znanstvenih elita nisu htjeli niti čuti za južnoslavensku solidarnost. Svi drugi južnoslavenski narodi gradili su svoje nacionalne interese Jugoslavija ih nije zanimala.

Kolike je razmjere ta iluzija poprimila u Hrvatskoj? Dovoljno je reći da je tadašnja mladež krajem 19. st. od Mate Meštrovića, Frana Supila, Ivana Trumbića, pa čak i Tin Ujević pjesnik bez kojega je nezamisliva hrvatska književnost u svojoj mladosti bio pripadnik Jugoslavenske nacionalističke omladine. Tako da prije 1918.g. sve ono što je imalo kulturološku i znanstvenu vrijednost uglavnom je bilo zadojeno političkom i kulturnom idejom južnoslavenstva i vjerovalo kako je to spas za Hrvatsku. Nakon 1918. mnogi su shvatili zabludu uključujući i Antu Trumbića ključnog čovjeka u Jugoslavenskom odboru, ali tada je bilo prekasno.

Danas nije prekasno! Okrenimo se Hrvatskoj. Okrenimo se našoj, vlastitoj političkoj koncepciji, a ona je samo jedna – suverena hrvatska država, ona u kojoj ćemo sami upravljati svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću!

 Željko Sakić/narod.hr

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari