Connect with us

Politika

Orsat Miljenić je prije tri godine hvalio zakon koji je Milanoviću neustavan

Objavljeno

on

Jedna je od najboljih stvari koje donosi zakon uređenje izbora predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Miljenić prije tri godine

U nepotrebno dramatiziranom izboru predsjednika Vrhovnog suda zbog upornog inzistiranja predsjednika Zorana Milanovića da se taj izbor provede mimo predviđene zakonske procedure te dok još formalno nije okončan aktualni izbor u kojem su kao kandidati ostali aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i odvjetnik dr. sc. Šime Savić, pojavila se nova okolnost.

Vrlo neugodna za tumačenja predsjednika Milanovića, odnosno Ured predsjednika i njegova predstojnika Orsata Miljenića, piše Večernji list

Naime, prema fonogramu rasprave uoči donošenja izmjena i dopuna Zakona o sudovima kad su unesene sporne izmjene koje predsjednik Zoran Milanović sada ne želi primijeniti, tadašnji saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić je u podužem izlaganju između ostaloga rekao:

“Ja sam o detaljima mnogo čega govorio na odboru pa sad neću ponavljati, jer su vaši suradnici zapravo pribilježili, svakako jedna od najboljih stvari koje donosi zakon jest uređenje izbora predsjednika Vrhovnog suda, tu smo definitivno bili deficitarni do sada i to je odličan pomak.”

Jučer ujutro Večernji list poslao je upit Uredu predsjednika, odnosno Orsatu Miljeniću, zamolivši ga da komentira svoj stav iz 2018. godine i što ga je ponukalo da promijeni stav o tim odredbama te sada bespogovorno slijedi stajališta predsjednika Milanovića.

Naime, sam predsjednik Milanović te je izmjene, koje je Miljenić prije tri godine ocijenio jednom od najboljih stvari i odličnim pomakom, nazvao “neustavnim zakonom, koji je pomoćno sredstvo ometanja Predsjednika Republike”. Dodao je i kako je taj zakon donesen sa “žetončićima, stavio ga je u duboko smrzavanje i sad se otapa i zaudara”.

Međutim, predstojniku Ureda predsjednika taj je zakon, sudeći po njegovoj raspravi, širio miomirise. Uzgred, nije na odmet pripomenuti i da je tada Miljenić, rijetko viđeno u Hrvatskom saboru, hvalio svoga nasljednika na mjestu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića:

“Međutim, da se vratim na naše zakone koji su ovdje pred nama, tu postoji jedan izuzetak, a to je izvješće govori u do sada možda najboljim tonovima o situaciji, o tome što je napravljeno u pravosuđu. I vi kada pogledate to izvješće, vi vidite da se pravosuđe počelo ipak izdvajati, što možda nije dobro, ali se izdvaja u boljem smjeru od ostalih sektora. A onda možemo misliti kakvi su nam ostali sektori kada građani nisu ni ovako zadovoljni pravosuđem, ali izvješće govori dobro. I to govori da se do sada radilo dobro. I to je i vama kompliment, ministre, jer iz izvješća se vidi da su suradnje koje su poduzimane dobre i dobro se ocjenjuje neka mjera koju predlažete dalje. I to je dobro i to je apsolutno nešto što trebamo podržati.”

Đapić – Milanovićev prijedlog je u najdubljem smislu negacija hrvatske državnosti

 

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari