Pratite nas

BiH

Oružane snage BiH bogatije za 24 američka Humveeja vrijedna 3,5 milijuna dolara

Objavljeno

na

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš nazočila je jučer svečanosti primopredaje 24 visokomobilna višenamjenska motorna vozila – Humvee na lokaciji vojarne „Rajlovac“.

Svečanosti su nazočili i drugi najviši predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, a u ime donatora – Vlade SAD, veleposlanica SAD-a u BiH NJ.E.Maureen Cormack.

Vrijednost doniranih vozila iznosi oko 3,5 milijuna dolara, a do kraja godine očekuje se i dodatna isporuka još 20 vozila, koja će u značajnoj mjeri unaprijediti sposobnosti naših oružanih snaga.

Zahvaljujući se veleposlanici Cormack na iznimno profesionalnom i istinski prijateljskom odnosu i posvećenosti Vlade SAD našoj državi i njenim stanovnicima, ministrica Pendeš je naglasila da će Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH “biti još spremniji za doprinos izvršenju konkretnih zadaća i cjelokupne misije Oružanih snaga BiH, što obuhvaća sudjelovanje u operacijama kolektivne sigurnosti, medicinske evakuacije i operacije potrage i spašavanja, pomoć civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe, kao i sudjelovanje u protuminskom djelovanju.”

“Ova donacija”, istakla je ministrica Pendeš, “još jedan je vrijedan iskaz sadržajne i opsežne suradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država. Realizirana je kroz američki FMF program potpore, koji uz program školovanja IMET i program obuke Vojska-Vojsci skoro desetljeće i pol istrajno doprinosi reformi i unaprijeđenju ljudskih i materijalnih resursa i sposobnosti Oružanih snaga BiH.”

Veleposlanica Cormack, naglašavajući da današnja svečanost “nije običan dan”, kazala je da “ova vozila neće preko noći uvesti BiH u NATO, niti će spriječiti prirodne katastrofe u ovoj prelijepoj zemlji.” “Ona će osigurati,” kako je između ostalog istakla veleposlanica Cormack, “da kada dođe do krize ili prirodne katastrofe, oružane snage ove zemlje – koje su pokazale svoju hrabrost i posvećenst tokom poplava 2014.godine – imaju kapacitet da reagiraju brže i efikasnije u cijeloj zemlji.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bariša Čolak: Nije moguće da se u Salakovac smjeste pripadnici ISIL-a

Objavljeno

na

Objavio

Ne stišava se bura zbog nedavne najave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac da će Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara najvjerojatnije biti korišten za prihvat obitelji boraca ISIL-a iz Sirije koje se vrate u BiH.

Nakon što su hrvatski zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije zatražili zaštitu stanovništva Hercegovine i reakciju pravosudnih institucija u BiH, ali i međunarodnih institucija povodom te najave, Dnevni avaz saznaje i da će hrvatski izaslanici u državnom Domu naroda izraziti protivljenje tome.

Bariša Čolak, izaslanik iz Kluba hrvatskog naroda, za Avaz kaže da nema informaciju da je ova tema stigla pred Dom naroda.

No, pojašnjava da, sve i ako bi netko ozbiljno razmišljao o smještaju povratnika sa sirijskih ratišta, bilo da su to borci ili njihove oitelji u Salakovcu, za takvo nešto nema mogućnosti.

– Zakon jasno kaže da u azilantske ili prihvatne centre mogu biti smješteni samo strani, a nikako bh. državljani. Prema tome, ako bi i došlo do nekog masovnijeg povratka bh. državljana sa sirijskog ratišta, oni prvo moraju proći procedure. Ako se utvrdi da su bili na stranim ratištima, zna se da podliježu odredbama Kaznenog zakona, koji odlazak na ratišta u svijetu ili pomaganje za odlazak tretira kao kazneno djelo – ističe Čolak.

Inače, do sada su svi oni koji su bili na sirijskom ratištu, a vratili su se u BiH, kazneno gonjeni i osuđeni na zatvorske kazne. Posljednji koji je vraćen iz Sirije je Ibro Ćufurović i također je u pritvoru.

Čolak ističe da se pri davanju izjava o osjetljivim temama poput ove mora voditi računa. Prije svega, ističe on, kako ne bi dolazilo do bespotrebnog uznemiravanja javnosti, jer, kako kaže, „u ovom slučaju je jasno da nema mogućnosti da državljani BiH budu smješteni u azilantski centar u svojoj zemlji“.

 

MUP HNŽ: Smještanje obitelji ISIL-ovaca u Mostar moglo bi izazvati katastrofalne posljedice

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Uskoplje: Obilježena 27. obljetnica brigade dr. Ante Starčević

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju, 21. srpnja u Uskoplju je obilježena 27. obljetnica brigade dr. Ante Strarčević.

Obilježavanje obljetnice počelo je služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Uskoplju, te opijelom i polaganjem vijenaca na središnjem spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Uskoplju.

Vijence su položili koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Uskoplje, Prozor-Rama, Tomislavgrad, ŽSB, Udruga 5. Gardijske brigade Sokolovi, Udruga pukovnije Ante Bruno Bušić ŽSB, izaslanstvo OO HDZ-a BiH Uskoplje te Oružane snage BiH.

Nazočnima se prigodno obratio brigadir Zoran Duspara a čestitke povodom 26. obljetnice brigade dr. Ante Strarčević uputili su predsjednik FBiH Marinko Čavara i brigadir HVO-a Zrinko Tokić, ratni zapovjednik brigade dr. Ante Starčević.

Brigada dr. Ante Starčević je unatoč svim teškoćama branila i obranila Uskoplje i hrvatski narod u Uskoplju. U svojim bojnim djelovanjima poštovala je načela ratovanja, pokazala izuzetno visok moral i korektan odnos prema zarobljenim vojnicima Armije BiH i civilnom pučanstvu.

Kroz brigadu prošlo je 1834 vojnika, od toga je 129 poginulih i 406 lakše ili teže ranjenih. Nakon polaganja vijenaca dodijeljene su prigodne nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola iz Uskoplja.

Prigodno druženje za sve pripadnike postrojbi koje su djelovale u sklopu brigade dr. Ante Starčević i za sve nazočne upriličeno je u dvorištu Osnovne škole „Uskoplje“.

 

Obilježena obljetnica stradanja hrvatskih branitelja na Pomenu kod Doljana

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari