Pratite nas

BiH

Oružane snage BiH bogatije za 24 američka Humveeja vrijedna 3,5 milijuna dolara

Objavljeno

na

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš nazočila je jučer svečanosti primopredaje 24 visokomobilna višenamjenska motorna vozila – Humvee na lokaciji vojarne „Rajlovac“.

Svečanosti su nazočili i drugi najviši predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, a u ime donatora – Vlade SAD, veleposlanica SAD-a u BiH NJ.E.Maureen Cormack.

Vrijednost doniranih vozila iznosi oko 3,5 milijuna dolara, a do kraja godine očekuje se i dodatna isporuka još 20 vozila, koja će u značajnoj mjeri unaprijediti sposobnosti naših oružanih snaga.

Zahvaljujući se veleposlanici Cormack na iznimno profesionalnom i istinski prijateljskom odnosu i posvećenosti Vlade SAD našoj državi i njenim stanovnicima, ministrica Pendeš je naglasila da će Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH “biti još spremniji za doprinos izvršenju konkretnih zadaća i cjelokupne misije Oružanih snaga BiH, što obuhvaća sudjelovanje u operacijama kolektivne sigurnosti, medicinske evakuacije i operacije potrage i spašavanja, pomoć civilnim organima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe, kao i sudjelovanje u protuminskom djelovanju.”

“Ova donacija”, istakla je ministrica Pendeš, “još jedan je vrijedan iskaz sadržajne i opsežne suradnje Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država. Realizirana je kroz američki FMF program potpore, koji uz program školovanja IMET i program obuke Vojska-Vojsci skoro desetljeće i pol istrajno doprinosi reformi i unaprijeđenju ljudskih i materijalnih resursa i sposobnosti Oružanih snaga BiH.”

Veleposlanica Cormack, naglašavajući da današnja svečanost “nije običan dan”, kazala je da “ova vozila neće preko noći uvesti BiH u NATO, niti će spriječiti prirodne katastrofe u ovoj prelijepoj zemlji.” “Ona će osigurati,” kako je između ostalog istakla veleposlanica Cormack, “da kada dođe do krize ili prirodne katastrofe, oružane snage ove zemlje – koje su pokazale svoju hrabrost i posvećenst tokom poplava 2014.godine – imaju kapacitet da reagiraju brže i efikasnije u cijeloj zemlji.”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari