Pratite nas

BiH

Oružane snage BiH nabavljaju nove helikoptere

Objavljeno

na

Oružane snage Bosne i Hercegovine nabavit će nove američke višenamjenske helikoptere kojim kane modernizirati svoju zastarjelu flotu temeljenu uglavnom na ruskim letjelicama, a ugovor o tome u petak su u Sarajevu potpisali ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson.

Ugovorom je definirana nabavka četiri helikoptera tipa Huey II, američkoga proizvođača Bell, koji mogu prevesti do 13 osoba ili nešto više od dvije tone tereta.

Ugovor je vrijedan 38,5 milijuna dolara, a BiH će platiti samo 4,36 milijuna od tog iznosa, dok je ostatak osigurala vlada SAD-a kroz sredstva iz programa Foreign Military Sales i Foreign Military Funds, namijenjenih prijateljskim državama.

Uz nabavku četiri helikoptera financijski paket osigurava i obuku pilota i tehničara, isporuku rezervnih dijelova i potrošnog materijala za razdoblje od dvije godine te dostavu zemaljske opreme i tehničke dokumentacije.

Nove bi letjelice oružanim snagama BiH trebale osigurati nove kapacitete izvršavati zračnog prijevoza vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara te traganja i spašavanja.

Ministrica Pendeš je istaknula kako su SAD ključni i konkretni partner BiH i oružanim snagama na euroatlantskom putu i podsjetila kako je nabavka novih helikoptera najveći investicijski projekt oružanih snaga te zemlje od njihova osnutka i bitno će utjecati na operativne sposobnost vojske.

“Ovo će nam dati još više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima naše države, da damo svoj doprinos u projektima regionalne suradnje te u konačnici da učvrstimo našu poziciju pouzdanoga partnera u međunarodnim odnosima“, kazale je Pendeš.

Američki veleposlanik Nelson je poručio kako su oružane snage BiH pozitivni element u toj zemlji u koji treba ulagati te je pozvao vlasti BiH da izdvoje dodatna financijska sredstva za ovaj ali i druge slične projekte.

“Ovo je zajednički projekt vlada BiH i SAD. Oružane snage BiH su primjer što narodi u BiH mogu postići kada se zajednički usmjere ka budućnosti”, kazao je Nelson.

Planom razvitka oružanih snaga BiH za razdoblje od 2017. do 2027. godine predviđena je nabavka osam srednjih i transportnih te petnaest lakih višenamjenskih helikoptera no provedba tog plana kasni zbog nedostatka novaca.

Ta bi nabavka BiH trebala stajati nešto manje od 170 milijuna dolara. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bakir Izetbegović: Politički savez Čovića i Dodika opasan za Bošnjake

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak kako smatra iritirajućim i opasnim po Bošnjake politički savez kojega su sklopili HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, objavio je sarajevski portal Faktor.

U intervjuu kojega je dao ovom portalu Izetbegović je konstatirao kako “politička sprega” lidera HDZ-a Dragana Čovića i Dodika, koji time pokušavaju izboriti izmjene izbornih pravila, priječi postizanje kompromisa i dogovora oko važnih pitanja uključujući tu izmjene izbornog zakona, ali i uspostave nove vlade Federacije BiH.

“Procijenio sam da do 31. ožujka imamo sasvim dovoljno vremena završiti sve što je potrebno za formiranje nove strukture vlasti na federalnoj razini, uključujući u to i pokušaj da odredimo model i temeljna načela za izmjene izbornog zakona. Sve što bi išlo preko tog datuma bi sigurno bilo tumačeno kao neprihvatljivo razvlačenje, nepoštivanje volje birača i diktat manjine nad većinom”, kazao je Izetbegović spominjući termin do kojega bi, prema izbornom zakonu, trebalo postići dogovor o izmjenama.

Sugerirao je kako mu se to čini nemogućim u sadašnjem političkom ozračju.

Čelnici HDZ-a Čović i SNSD-a Dodik godinama blisko surađuju, a najavili su da će s time i nastaviti u ovom mandatu i da će Dodik nastaviti podupirati stajališta HDZ-a.

Izetbegović je time očevidno aludirao na raniju izjavu Milorada Dodika da u cijelosti podupire zahtjeve HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona.

“Nitko od konstitutivnih naroda u BiH ne može preglasavati, kao što je bilo takvih slučajeva s Hrvatima”, kazao je Dodik prošloga tjedna.

HDZ BiH posebice inzistira na izmjenama pravila koja se odnose na način biranja članova Predsjedništva BiH, ali i na novom načinu biranja hrvatskih zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, kako bi se osiguralo da oni dolaze iz županija u kojima Hrvati imaju razmjernu ili apsolutnu većinu pa tako i izborni legitimitet.

“Upravo takvim diktatom iritiraju, umjesto da umire i odobrovolje bošnjačku, odnosno bosansku stranu i glasačko tijelo”, poručio je sada Izetbegović čelniku HDZ-a Čoviću.

Dodao je ipak kako razumije “frustracije” hrvatske strane, no kako i Bošnjaci imaju svoje zahtjeve ukoliko će se izborni zakon mijenjati, jer se time zadire i u bit Daytonskog sporazuma.

“Bošnjačko-bosanska strana, koja u BiH čini 60 posto, a u Federaciji BiH 80 posto stanovništva i glasačkog tijela, osjeća se zbijena u bošnjačku kvotu koja se najčešće svodi na 33 posto pozicija i utjecaja u vlasti.

Postoji čitav, da tako kažem ‘politički narod’ koji ne glasa za nacionalne stranke i koji je uskraćen za utjecaj koji po Daytonu imaju konstitutivni narodi. Sve navedeno mora biti uzeto u obzir, nitko ne može biti ignoriran, svi moraju biti jednaki pred zakonom, pa i onim izbornim”, kazao je Izetbegović. (Hina)

 

Marijan Knezović: Cilj je pretvaranje BiH u unitarnu državu u kojoj bi vladali samo Bošnjaci

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari