Connect with us

Kultura

OSAM BIJELIH RUŽA

Objavljeno

on

U znak sjećanja na

OSAM BIJELIH
RUŽA

Ovog dana devedeset treće,
dječje se kolo u krug vrti,
te trenutke radosti i sreće,
prekinut će zao glasnik smrti!

Polomit će osam bijelih ruža,
zla neman što iz pakla stiže.
Uz krik majka pogled nebu pruža
dok sa zemlje mrtvog sina diže!

Dok se ocu oči suzam rose
težak očaj zaledi mu lice,
u naručje njemu tijelo nose,
mrtvo tijelo,male mezimice!

Osam ruža u najljepšem cvatu
tebi zemljo mirisati neće,
sad na nebu u srebru i zlatu
mirišu poljane radosti i sreće!

Dragi Bože milostiv nam budi,
takve boli ne dopusti više,
a zločincim po zlodjelim sudi,
povijest nek im o zlodjelim piše!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Brutalno ubojstvo osmero djece granatom koju su ispalili pripadnici muslimanske vojske Armije BiH na dječje igralište u Vitezu 10. lipnja 1993. godine, bit će obilježeno diljem Bosne i Hercegovine i regije.

Mladi hrvatski aktivisti će danas, 10. lipnja u 20 sati u brojnim gradovima BiH (Livno, Mostar, Vitez, Široki Brijeg, Orašje itd.) te u Republici Hrvatskoj (Zagreb, Split) zapaliti osam bijelih svijeća u sjećanje na jedan od najstrašnijih događaja u Domovinskom ratu. Cilj im je pokazati da ubijena djeca nisu zaboravljena i da još ima onih koji se bore za istinu.

Tog kobnog 10. lipnja petero je djece poginulo je na mjestu, a troje je naknadno umrlo od posljedica, u bolnici. Ostala djeca dobila su trajnu tjelesnu invalidnost. Za zločin nikad nitko nije odgovarao!

Živote su izgubili: Boris Antičević (1983.), Dražen Čečura (1978.), Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Velimir Grebenar (1981.), njegova sestra Augustina Grebenar (1984.), Sanja Križanović (1978.) i Dragan Ramljak (1978.)

Još tragičnije je što je tada bio potpisan sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana.

Dan ranije su general Milivoj Petković (načelnik Glavnog stožera HVO) i general Rasim Delić (načelnik Glavnog štaba Armije BiH) u Kiseljaku sastavili sporazum o prestanku sukoba između sukobljenih strana. Taj je sporazum je proširen i potpisan sljedeći dan kada i stupa na snagu.

Prema Član(k)u 1., koji je nosio naziv “Prestanak neprijateljstva”, dogovoreno je da: “Počevši od 14.00 sati 10.juna/lipnja 1993. godine, uspostavit će se apsolutni prekid vatre (op. a.) i zamrzavanje vojnih aktivnosti, uključujući vojne pokrete, raspoređivanje snaga i dalju fortifikaciju”.

Međutim, istoga dana, u 20:45 h, iz područja pod nadzorom ABiH, Šljivičice i Kruščice, ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, koja je pala u Podgradinu, jedno od naselja Viteza, i napravila spomenuti zločin i tragediju. Iako je mjesto stradanja snimljeno kamerama, za nekoliko je dana na jednoj švicarskoj televiziji objavljeno kako je riječ o događaju gdje su “Hrvati pobili muslimansku djecu”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari