Pratite nas

BiH

Osam točaka Europe za BiH

Objavljeno

na

”Vijeće za vanjske poslove složilo se s obnovljenim pristupom Europske unije prema Bosni i Hercegovini na njezinom putu uključenja u EU. Svi uvjeti za realizaciju tog puta, uključujući i ‘Sejdić-Finci’ morat će biti ispunjeni”, stoji u zaključcima Vijeća za vanjske poslove (FAC) koji su danas usvojeni u Bruxellesu.

bih-europskaunija-zastaveVijeće je, prenosi Dnevni avaz, raspravljalo i o situaciji u BiH i odlučilo prihvatiti inicijativu Njemačke i Velike Britanije, kao inicijativu EU, te zadužiti tijela i institucije EU za njihovu realizaciju.

U osam zaključaka, između ostalog, istaknuta je podrška perspektive članstva BiH u EU, te potvrđeno jednoglasno opredjeljenje da je “BiH suverena i jedinstvena država s neupitnim teritorijalnim integritetom i suverenitetom”.

”Vijeće poziva političke lidere BiH da utemelje reforme potrebne za EU integracije u rad svih relevantnih institucija BiH”, jedan je od zaključaka.

Ističe se i važnost programa za rast i zapošljavanje, kako bi se fokus preusmjerio na pitanja koja se najizravnije tiču svakog bh. građanina. Podsjeća se i na prosvjede u veljači koji su “naglasili krhkost ekonomsko-socijalne situacije”.

Pozdravljena je nedavna posjeta BiH potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini i tajnika za proširenje Johannesa Hahna, te su njih dvoje pozvani da nastave svoj angažman u BiH. Oni bi imali zadatak i “osigurati da se u najranijem mogućem roku postigne nepovratna pisana obveza koju bi potpisali bh. lideri, na provođenju potrebnih reformi u okvirima procesa pristupanja EU”.

”Generalni cilj je da se osigura funkcionalnost i efikasnost na svim razinama vlasti i omogući BiH da se pripremi za buduće pristupanje EU. Taj tekst, također, sadržavao bi opredjeljenje da se radi u konsultacijama s EU na realizaciji početne agende reformi, u skladu s pravnim stečevinama i propisima (acquis) EU”, stoji u zaključcima.

Ističe se da se potrebne reforme za približavanje BiH Uniji moraju provoditi uz striktno poštivanje Kopenhagenških kriterija (funkcionalnost institucija), te uz usvojeni mehanizam koordinacije i program “Rast i zapošljavanje”, posebno njegove segment socio-ekonomskih reformi.

”Vodstvo BiH će se obvezati na napredak u daljoj fazi reformi, kako bi se ojačala funkcionalnost svih razina vlasti”, navedeno je u zaključcima.

Mogherini i Hahn su zaduženi da redovno izvještavaju Vijeće o napretku u BiH, posebno po osnovi pisanog opredjeljenja bh. lidera da se provode reforme i kako se one provode u nadležnim tijelima u BiH.

”Kada se pisano opredjeljenje usuglasi u Predsjedništvu BiH, te potpisano u tom organu, ali i od strane političkih lidera i podržano u Parlamentu BiH, Vijeće će odlučiti o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Mjerljiv napredak na provedbi reformske agende, uključiv “Rast i zapošljavanje“ bit će potreban kako bi se razmotrila aplikacija BiH za članstvo u EU. Kada Vijeće bude zatražilo od Europske komisije da razmotri aplikaciju za status za članstvo, morat će se posebna pažnja posvetiti provedbi odluke ‘Sejdić-Finci”’, stoji u zaključcima FAC-a.

Istodobno bh. stranke i politički lideri pozvane su da što prije formiraju vlast na svim razinama.

Avaz

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari